Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει κλειστές δομές τύπου ΝΑΤΟ για πρόσφυγες και μετανάστες

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι εμπρηστική», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα σε σχετική συζήτηση στη Βουλή

Την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και στους νησιώτες, παρουσίασε για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση διά του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη, ο οποίος μίλησε χτες στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης - Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.

Δίνοντας διαβεβαιώσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει απαρέγκλιτα την κατάπτυστη, βάρβαρη πολιτική της ΕΕ για το Μεταναστευτικό είπε ότι θα δημιουργηθούν κλειστές δομές, δηλαδή σιδερόφραχτες φυλακές για τους ξεριζωμένους ανθρώπους, σε όλη τη χώρα, και ότι ήδη έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει το «έργο» τέτοιων δομών «στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο», ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για κλειστή δομή στη Λέσβο. Οπως είπε, οι δομές αυτές έχουν «διπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, με δρόμο ανάμεσα για κίνηση οχημάτων ασφαλείας», θα υπάρχουν συστήματα παρακολούθησης, θα γίνεται έλεγχος όλων των εισερχομένων και εξερχομένων, με παράλληλο έλεγχο προσώπων και αποσκευών που εισέρχονται κ.ο.κ.

Για να καλύψει το αίσχος της Μόριας είπε ότι από τη στιγμή της πυρκαγιάς στο κολαστήριο, η αντίδραση της κυβέρνησης «ήταν άμεση» και ότι «συνεχίστηκε αδιάλειπτα η τροφοδοσία σε φαγητό και νερό καθώς και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», όταν όλος ο κόσμος είδε χιλιάδες ανθρώπους και μωρά παιδιά επί 6 μέρες να είναι πεταμένοι στο δρόμο, αναγκασμένοι να κοιμούνται ακόμα και σε νεκροταφεία και δίπλα σε κάδους απορριμμάτων, μέσα στη βρώμα, χωρίς φαγητό, νερό, χωρίς καμία υγειονομική προστασία και φροντίδα, σε συνθήκες πανδημίας και με κρούσματα κορονοϊού ανάμεσα στους ξεριζωμένους. Επιδιώκοντας να σηκώσει και τους τόνους της αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον εγκάλεσε ότι αυτός δημιούργησε τις δομές και ότι καλόμαθε τους πρόσφυγες και μετανάστες με το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» κ.ά., κάνοντας την Ελλάδα «θελκτικό προορισμό».

Να απεγκλωβιστούν και να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε ότι «εμπρηστική είναι η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, είναι η πολιτική της ΕΕ που συνεχίζει τον εγκλωβισμό στα νησιά». Οπως τόνισε, πρέπει να βγει η κυβέρνηση να εξηγήσει στους νησιώτες, «που έχουν φτάσει στα όριά τους», «για ποιο λόγο και μετά από όλες αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις επιμένει να διεκδικεί τη συνέχιση της εφαρμογής της απαράδεκτης Συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία» που προσυπέγραψε ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και «δημιούργησε τις βαρύτατες συνέπειες για τα νησιά μας και δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους σε μια περίοδο κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο». Να εξηγήσει η κυβέρνηση «γιατί επιμένει, όπως έκανε και η προηγούμενη, βλέποντας τις συνέπειες που βαραίνουν τα νησιά να λέει ότι θα γίνουν κλειστές δομές στα νησιά και ότι θα παραμένουν χώροι εγκλωβισμού τα νησιά».

Ανέφερε ότι το ίδιο κολαστήριο είναι και το νέο ανοιχτό κέντρο που στήνεται στο πεδίο βολής που είναι πλήρως εκτεθειμένο. Ενώ αναδεικνύοντας τους κινδύνους και με τις κλειστές δομές ανέφερε: «Ποιες θα ήταν άραγε οι συνέπειες μιας πυρκαγιάς σε ένα περίκλειστο κέντρο, μέσα στο δάσος της Λέσβου» με 15 και 20 χιλιάδες εγκλωβισμένους;

Τόνισε πως όλα αυτά αναδεικνύουν πόσο δίκαια είναι τα αιτήματα των νησιωτών που «διεκδικούν τη μεταφορά αυτών των ανθρώπων με ασφαλή τρόπο στις χώρες που επιθυμούν και βέβαια επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας που συνεχίζετε να το αρνείστε ότι υποχρέωση της Ευρώπης και του ΟΗΕ είναι να μεταφέρουν τις υπηρεσίες και να εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου εκεί που πραγματικά υπάρχει το πρόβλημα, εκεί που είναι εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, στο έδαφος της Τουρκίας». Είναι το μόνο αίτημα, σημείωσε, που θα βοηθήσει τους ξεριζωμένους και τα πολύπαθα νησιά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ