Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απέναντι στην απληρωσιά και τη δουλειά - «λάστιχο»
Από την απεργία στην «Bake Hellas»
Από την απεργία στην «Bake Hellas»
  • Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 18/9 οι εργολαβικές καθαρίστριες στην καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (ΓΝΑ), διεκδικώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από προηγούμενο εργολάβο. Στις περίπου 80 εργαζόμενες οφείλονται δεδουλευμένα (μισθοί, επιδόματα, άδειες, τριετίες κ.λπ.) από τον Απρίλη μέχρι και τον Ιούλη του 2019, διάστημα κατά το οποίο απασχολούνταν στον προηγούμενο εργολάβο. Με βάση τον εκπρόσωπο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, τις επόμενες δύο έως τέσσερις μέρες θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους λογαριασμούς των εργαζομένων. «Μόνο οι αγώνες των εργαζομένων (...) μπορούν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο και να δώσουν λύση απέναντι στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας», τονίζουν τα Σωματεία Καθαριστών και Καθαριστριών Πειραιά και Αθήνας, καλώντας τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.
  • Τη μη καταβολή του επιδόματος αδείας στη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της «Μιμίκος», στη Νέα Αρτάκη Χαλκίδας, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, ζητώντας παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας. «Η εταιρεία όχι μόνο δεν δίνει με τον προβλεπόμενο τρόπο τις άδειες αλλά συστηματικά καθυστερεί και το επίδομα. Μάλιστα, είναι προκλητικό το γεγονός πως προκειμένου να διασπάσουν τους εργαζόμενους το εξοφλούν σε λίγα τμήματα, ενώ στα περισσότερα όχι», επισημαίνει το Συνδικάτο. Σημειώνει επίσης ότι δεν τους έχει εξοφληθεί ακόμη ούτε η μισθοδοσία, καθώς και ότι αρκετοί από τους εργαζόμενους έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες και αντιμετωπίζουν επιπλέον προβλήματα. Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου πραγματοποίησε παρέμβαση στις εγκαταστάσεις της «Μιμίκος», απαιτώντας από την εργοδοσία να εξοφλήσει τώρα το επίδομα και καλώντας τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο Συνδικάτο.
  • Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων και με συμπαράσταση συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας του κλάδου, παρά την πίεση που άσκησε η εργοδοσία φτάνοντας να καλέσει και αστυνομικές δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε χτες η 24ωρη απεργία στο εργοστάσιο της «Bake Hellas» στο Σχηματάρι, που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν επαναφορά του σταθερού κυλιόμενου ωραρίου, που η εταιρεία άλλαξε το προηγούμενο διάστημα και το μετέτρεψε σε ωράριο - «λάστιχο». Επίσης, αντιδρούν στη μη καταβολή του επιδόματος αδείας σε ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων, στη μη χορήγηση, αν και προβλέπεται, νόμιμων αδειών και ρεπό, στην παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, αλλά και στην υποβάθμιση της καθαριότητας και των συνθηκών υγιεινής σε συνθήκες πανδημίας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την καθυστέρηση του επιδόματος αδείας καταγγέλλει το Σωματείο(2023-08-10 00:00:00.0)
Την άμεση εξόφληση εργαζομένων και αγροτών απαιτεί το ΚΚΕ(2018-12-12 00:00:00.0)
Απληρωσιά σε Μεταλλουργεία(2015-04-08 00:00:00.0)
Απεργία στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες»(2015-01-23 00:00:00.0)
Πέτυχε την επαναπρόσληψη εργαζόμενης(2009-05-06 00:00:00.0)
Απεργία στη ΝΑΥΣΙ(2002-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ