Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ο αγώνας για το δίκιο μας συνεχίζεται σε όλες τις συνθήκες!

Πριν ακόμα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, οι νεολαίοι έχουν αρχίσει να προσέρχονται στο χώρο και να παίρνουν τις θέσεις τους. Πολλά από αυτά που βλέπουν, όπως οι ίδιοι λένε, «είναι πρωτόγνωρα».

Από την πρώτη στιγμή, αυτό που τούς εντυπωσιάζει «είναι η φοβερή οργάνωση και τα μέτρα προστασίας». «Αλλωστε η ΚΝΕ που αγωνίζεται με το ΚΚΕ για την προστασία της υγείας του λαού δεν θα μπορούσε να έκανε κάτι διαφορετικό», λένε.

«Είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια. Σε τέτοιες συνθήκες που χρησιμοποιούν την πανδημία για να εγκλωβίσουν τη νεολαία "μέσα", η ΚΝΕ βγαίνει μπροστά και στέλνει το μήνυμα ότι οι διεκδικήσεις της νεολαίας δεν μπορούν να περιμένουν. Ο αγώνας για το δίκιο μας συνεχίζεται σε όλες τις συνθήκες». «Ναι, είναι περίεργες οι συνθήκες που γίνεται το φετινό Φεστιβάλ. Ομως, έπρεπε να γίνει. Στέλνει το μήνυμα στη νεολαία να μην το βάλει κάτω», είναι ορισμένες από τις εκφράσεις που κυριαρχούν ανάμεσά τους.

Η Φιλίτσα είναι 18 ετών από την Καλλιθέα, πέρασε Φιλολογία στο ΕΚΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και όπως η ίδια λέει γνωρίζει τι «γινόταν στα προηγούμενα Φεστιβάλ». «Το φετινό - συνεχίζει - ξέρω ότι γίνεται σε συνθήκες πρωτόγνωρες. Ομως και τώρα γίνονται τόσες πολλές δράσεις. Είναι μια απάντηση στα πολιτιστικά σκουπίδια. Αναδεικνύει τη δύναμη της συλλογικής οργανωμένης δράσης. Ομως, για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι η ΚΝΕ στέλνει ένα μήνυμα στη νεολαία να πολεμήσει να μην το "βάλει κάτω", να σηκώσει το ανάστημά της. Δεν μπορεί η πανδημία και τα μέτρα που παίρνουν να σταματήσουν την ορμή των νέων ανθρώπων. Την ανάγκη τους να κουβεντιάζουν. Και εδώ αυτό γίνεται. Συζητάς, μαθαίνεις και βλέπεις τον άλλον "face to face". Οχι να σου μιλάει πίσω από μια οθόνη του κινητού και να μην ξέρεις τι σου γίνεται. Τώρα τελευταία ήρθα σε επαφή με την ΚΝΕ και σκέφτομαι πολύ σοβαρά να κάνω το βήμα για να συμβάλω και εγώ».


Σε άλλη παρέα πιο κάτω βρίσκεται η Φλορίτα 19 ετών. «Δεν είναι χρόνος που οργανώθηκα στην ΚΝΕ και είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στο Φεστιβάλ. Για μένα αυτό που ζω φέτος είναι μοναδικό. Ο τρόπος που έχει στηθεί, η όλη οργάνωση σε αυτές τις συνθήκες, νομίζω ότι στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ανάτασης για όλη τη νεολαία που θέλουν να την κάνουν να σκύψει το κεφάλι».

Για πρώτη φορά ήρθε στο Φεστιβάλ και η Ντιάνα 19 ετών που σπουδάζει Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ. «Ηρθα σε επαφή με τους ΚΝίτες στη σχολή μου. Μου αρέσει η δράση τους, οι αγώνες της ΚΝΕ για δωρεάν παροχές στους φοιτητές, για δωρεάν Παιδεία, το σύνθημα ότι ο κόσμος μας δεν είναι ο καπιταλισμός, αλλά ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός και γι' αυτό ήρθα στο Φεστιβάλ. Και επειδή ξέρω την ΚΝΕ, γνωρίζω πόσο υπεύθυνη είναι, ήμουν σίγουρη για τα όσα θα έβλεπα εδώ σήμερα. Τέτοια οργάνωση! Αυτό με γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία για τη δύναμη της ΚΝΕ, για τη δύναμη που έχει συνολικά η οργάνωση που δείχνει ότι μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω».

Ανάμεσα σε μια παρέα της ΚΝΕ, βρίσκεται ο Βασίλης 29 ετών μάγειρας σε ξενοδοχεία που επίσης έρχεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ: «Ηρθα από σεζόν, δηλαδή από ξενοδοχείο στη Μύκονο. Δούλευα 14 ώρες ασταμάτητα. Εκεί που νομίζεις ότι όλα είναι "μαύρα" έρχεσαι στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και παίρνεις μια ανάσα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνο η απάντηση στα πολιτιστικά σκουπίδια. Είναι ότι τόσοι νέοι γύρω σου αποφασισμένοι να αγωνίζονται σου δημιουργεί μια αισιοδοξία ότι υπάρχει ελπίδα. Οι περισσότεροι νέοι ασχολούνται με τα σόσιαλ μίντια. Πετάς καμία φράση επαναστατική, κανένα μπινελίκι και νομίζεις ότι έχεις κάνει το καθήκον σου, εκτονώνεσαι και εφησυχάζεις. Ομως, όταν έρθεις εδώ, καταλαβαίνεις ότι οι αγώνες δίνονται στο δρόμο και εκεί που δουλεύεις. Ακόμα δεν έχω πάρει την απόφαση να οργανωθώ, όμως έχω αρχίσει να το σκέφτομαι πολύ σοβαρά».


Σε κέτερινγκ δουλεύει ο Οδυσσέας 30 ετών. «Δουλειά 9 με 10 ώρες, 3 ευρώ την ώρα και ένσημα για 6 ώρες. Αυτό είναι το μέλλον που θέλουν για τους νέους ανθρώπους. Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ που έρχομαι τα τρία τελευταία χρόνια, όταν βλέπεις τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους με φόντο τα συνθήματα που αναγράφονται σε αυτά τα τεράστια πλακάτ, καταλαβαίνεις ότι πολλά μπορούν να γίνουν. Αλλωστε, ήδη ψηφίζω πια ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ