Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ενόχους την πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων

INTIME NEWS

Στη συζήτηση, για την «κατάσταση στη Μόρια» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, τονίζοντας στην ομιλία του τα παρακάτω:

«Η τραγωδία στη Μόρια είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ένοχους την πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που δημιούργησαν αποθήκες ψυχών και επέτρεψαν να ενταθούν οι ανθρωπιστικοί και υγειονομικοί κίνδυνοι για ανθρώπους κατατρεγμένους από τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που οι ίδιοι - ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ - διεξάγουν.

Εχουν σταθερό στόχο τη δημιουργία hot spot με μετατροπή της Λέσβου και άλλων νησιών του Αιγαίου σε μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και για να το επιβάλουν επιστρατεύουν τα ΜΑΤ και την καταστολή σε βάρος προσφύγων και νησιωτών.

Παρά τις υποκριτικές ανησυχίες, που επιδιώκουν να συσκοτίσουν τις ευθύνες της ΕΕ, όσο παραμένουν σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και ο Κανονισμός του Δουβλίνου, τόσο θα συντηρείται και θα γιγαντώνεται το πρόβλημα.

Να κλείσει οριστικά η Μόρια, τα άλλα ΚΥΤ των νησιών. Να οργανωθεί άμεσα η μεταφορά των προσφύγων, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα προς την ηπειρωτική χώρα, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για την προσωρινή τους φιλοξενία, με δυνατότητα να αιτηθούν άσυλο αφού φτάσουν στις χώρες τελικού προορισμού τους».

Αστυνομική επιχείρηση για να τους βάλουν στο Καρά Τεπέ

Εξάλλου, μεγάλη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν σε εξέλιξη από τις 8 χτες το πρωί στη Λέσβο, για να εξαναγκαστούν σε μετακίνηση χιλιάδες πυρόπληκτοι πρόσφυγες και μετανάστες από τους δρόμους και τα χωράφια προς τον νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Ετσι, αντί η κυβέρνηση να δώσει λύση με την ασφαλή μεταφορά όλων στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε προσωρινές ανθρώπινες εγκαταστάσεις, μέχρι να πάρουν τα έγγραφά τους και να φύγουν για τις χώρες προορισμού τους, έχει στήσει ένα νέο «κολαστήριο» στα πρότυπα της Μόριας. Το πρωί ήδη μετακινήθηκαν προς τη νέα δομή στο πλαίσιο της επιχείρησης 450 άτομα, από τα οποία 200 υποβλήθηκαν σε υγειονομική εξέταση και μπήκαν στον νέο καταυλισμό. Μέχρι το απόγευμα είχαν μετακινηθεί 1.150 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΕΛ.ΑΣ. προσανατολίζεται να συγκροτήσει αστυνομική διεύθυνση, με έδρα τη δομή «φιλοξενίας» (στην ουσία εκεί θα «μαντρώνονται» οι κατατρεγμένοι, ενώ ήδη απαγορεύεται η βραδινή έξοδος από τον καταυλισμό) και επίλεκτες ομάδες της θα περιπολούν εσωτερικά και εξωτερικά του περιφραγμένου χώρου. Αναμένεται να την στελεχώσουν περίπου 350 αστυνομικοί που θα φτάσουν τμηματικά στη Λέσβο από άλλες αστυνομικές διευθύνσεις, ενώ θα έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα τη φύλαξη της δομής, ανεξάρτητα από τις αστυνομικές υπηρεσίες του νησιού. Η αυτόνομη αστυνομική υπηρεσία θα έχει και τμήμα Ασφαλείας με περίπου 30 αστυνομικούς.

Να σημειώσουμε ότι χτες ανακοινώθηκε πως έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής 135 άτομα θετικά στον κορονοϊό, τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ξεχωριστή δομή καραντίνας.

Σύσκεψη στη Σάμο

Με συμμετοχή εκπροσώπων δεκάδων σωματείων και φορέων του νησιού και με την πεποίθηση ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς μπροστά στις εξελίξεις στη Λέσβο και το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό», πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Σάμου την περασμένη Τρίτη, με στόχο να οργανωθεί η συνέχιση της πάλης ενάντια στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και τη χώρα.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, τονίζει το ΕΚΣ, «προχωράμε σε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους άστεγους πρόσφυγες και μετανάστες της Μόριας: Ξηρά τροφή (χωρίς ανάγκη παρασκευής π.χ. κονσέρβες, φρυγανιές, μπισκότα κ.λπ.), είδη υγιεινής, αντισηπτικά, μάσκες, κ.λπ. Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή 9.00 - 1.00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ ή κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 22730-27561, 6945-342108, 6973-234289 και 6972-764106 για την περιοχή του Καρλοβάσου».

Καλούμε, καταλήγει το ΕΚΣ, «όλα τα Σωματεία, τους Συλλόγους και φορείς του νησιού να συζητήσουν και να υπογράψουν το ψήφισμα που κατατέθηκε από το ΔΣ του ΕΚΣ στη σύσκεψη και τα αιτήματά του να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης και συνέχισης του αγώνα και με πολύμορφες δράσεις που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Καλούμε τους Σαμιώτες και τις Σαμιώτισσες σε αγωνιστική ετοιμότητα και αλληλεγγύη».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org