Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με πολύμορφες πρωτοβουλίες χαράζουν πορεία για το πανεργατικό συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνει και η ΟΒΣΑ

Από τη σύσκεψη Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που έγινε την Τετάρτη μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ
Από τη σύσκεψη Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που έγινε την Τετάρτη μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ
Πανεργατικό συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη στην Αθήνα οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής, δίνοντας συνέχεια στην πάλη ενάντια στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου και προετοιμάζοντας την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η πρωτοβουλία αποφασίστηκε στην επιτυχημένη σύσκεψη Ομοσπονδιών, Σωματείων και συνδικαλιστών που έγινε την περασμένη Τετάρτη, μετά από κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Τα σωματεία που συμμετείχαν στη σύσκεψη σχεδιάζουν ήδη τις πρωτοβουλίες τους, διαμορφώνουν σχέδιο δράσης με συσκέψεις και συνελεύσεις, παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις.

Σημαίνουν στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς συναγερμό αγώνα για να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι και ο λαός τη νέα οικονομική κρίση.

Μέσα από τις πρωτοβουλίες τους δίνουν απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας μέσα στους χώρους δουλειάς, αποκαλύπτουν το πραγματικό περιεχόμενο των σχεδιασμών της κυβέρνησης για την παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας», τα νέα χτυπήματα στο Ασφαλιστικό, την επιβολή νέων εμποδίων στη συλλογική δράση των εργαζομένων και των συνδικάτων τους. Αναδεικνύουν τους ενόχους για τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και καλούν σε ενίσχυση της πάλης για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού.

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης

Σε αυτό το πλαίσιο, για τη συνέχεια προγραμματίζονται μεταξύ άλλων οι εξής αγωνιστικές παρεμβάσεις:

-- Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ προετοιμάζουν απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις απέναντι στην επίθεση εφοπλιστών - κυβέρνησης. Για την οργάνωση της νέας μάχης καλούν σε σύσκεψη σήμερα Παρασκευή στις 10.30 π.μ., στο κεντρικό κτίριο των ναυτεργατικών Ενώσεων (Κολοκοτρώνη 132, 2ος όροφος). Παράλληλα καλούν τα ΔΣ όλων των ναυτεργατικών σωματείων να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν αγωνιστικές, απεργιακές κινητοποιήσεις. Επίσης, η ΠΕΜΕΝ προχωρά σε Γενική Συνέλευση για την εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής που θα διενεργήσει τις εκλογές της, την Τετάρτη 23/9, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ενωσης.

-- Σωματεία του Ηρακλείου προχωρούν σήμερα Παρασκευή σε συγκέντρωση με σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά - Δεν θα πληρώσουμε ξανά!», στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Στην κινητοποίηση καλούν τα Συνδικάτα Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία οργανώνουν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 28/9, στις 11 π.μ., ενώ το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.). Η κινητοποίηση οργανώνεται στο πλαίσιο της απόφασης για μέρα δράσης που έχει παρθεί από την Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΕΤ). Η σχετική πρόταση τέθηκε από τους συνδικαλιστές της ΔΑΣ, οι οποίοι έχουν επίσης προτείνει στην Ομοσπονδία να προκηρυχθεί τη συγκεκριμένη μέρα 24ωρη απεργία. Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία του κλάδου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στη μέρα πανελλαδικής δράσης, να συζητήσουν και να αποφασίσουν απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ.

-- Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ν. Λάρισας καλεί τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της πόλης να πάρουν μέρος σε σύσκεψη που διοργανώνει την Τρίτη 22/9, στις 6.30 μ.μ. στον αύλειο χώρο του 1ου Λυκείου, με θέμα την οργάνωση της πάλης για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο σχεδιασμός των αγωνιστικών πρωτοβουλιών θα βρεθεί στο επίκεντρο και μιας σειράς εκλογοαπολογιστικών διαδικασιών που πραγματοποιούν συνδικάτα αυτές τις μέρες:

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση σήμερα Παρασκευή, στις 9.15 μ.μ. στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας (πλατεία Διάκου, γραφείο 7).

-- Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας θα πραγματοποιήσει το 2ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριό του την Κυριακή 20/9, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕ Φθιώτιδας στη Λαμία (Οθωνος 3).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης - Βόρειας Ελλάδας θα κάνει την εκλογοαπολογιστική Γενική του Συνέλευση την Κυριακή 20/9, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του 1ου ορόφου του ΕΚΘ.

Κάλεσμα από την ΟΒΣΑ

Στο συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), διεκδικώντας μέτρα προστασίας και στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους.

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα πακέτα δισεκατομμυρίων για τις μεγάλες επιχειρήσεις, κουβέντα όμως δεν είπε για τα οξυμένα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων, που βλέπουν τα αδιέξοδά τους να μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα», τονίζει η ΟΒΣΑ, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ.

«Δεν χωρούν οι ανάγκες μας στον στενό κορσέ της δήθεν "ελεύθερης" αγοράς, όπου κυριαρχούν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι μεγάλες μονοπωλιακές αλυσίδες. Τα συμφέροντά μας προσκρούουν στην κερδοφορία τους και στους αναπτυξιακούς στόχους της κυβέρνησης. Το κουστούμι του "αξιόπιστου συνομιλητή" κάθε κυβέρνησης, που λανσάρουν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, δεν μας ταιριάζει», σημειώνει η ΟΒΣΑ και καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να περάσουν «στην αντεπίθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων βασικών αναγκών μας, για αξιοπρεπές εισόδημα, δωρεάν Υγεία και Παιδεία, αξιοπρεπείς συντάξεις, ανθρώπινες συνθήκες ζωής και διαβίωσης», σε κοινή πάλη με τους μισθωτούς και τους βιοπαλαιστές αγρότες.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org