Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σε συνθήκες «ελεύθερης οικονομίας» δεν χωράνε τα αιτήματα των αγροτών

Στο πλαίσιο της «ελεύθερης οικονομίας» «δεν χωράνε» τα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών, για ένα αξιοπρεπές εισόδημα και για να είναι προσιτά τα προϊόντα τους στη λαϊκή κατανάλωση: Αυτό έκανε σαφές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης, κατά τη συζήτηση, χτες, στη Βουλή, της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος για την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών του νομού Αχαΐας.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος μετέφερε την απόγνωση των μικρομεσαίων αγροτών της Αχαΐας, καθώς «ύστερα από τα αλλεπάλληλα πλήγματα τα οποία δέχτηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι κτηνοτρόφοι, οι παραγωγοί πατάτας, καρπουζιού, ελαιόλαδου, ήρθε τώρα η σειρά και των παραγωγών των οινοποιήσιμων σταφυλιών, οι οποίοι εξαναγκάζονται από τους εμπόρους και τους βιομήχανους της οινοποιίας να πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές τη σοδειά τους».

Εφερε ως παράδειγμα την τιμή της ποικιλίας του ροδίτη. «Η τιμή του κυμαίνεται από 15 ως 20 λεπτά στην καλύτερη περίπτωση, με μέσο όρο περίπου 18 λεπτά του ευρώ το κιλό, με κόστος το οποίο προσεγγίζει, σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, τα 25 λεπτά».

Αντίστοιχα, όσον αφορά τους ελαιοπαραγωγούς «ήδη η τιμή πώλησης της περσινής σοδειάς είναι πάρα πολύ χαμηλή, ενώ η παρατεταμένη ξηρασία αναμένεται να πλήξει τη νέα φετινή παραγωγή».

Οσον αφορά τους κτηνοτρόφους, ακόμα περιμένουν την ελάχιστη αποζημίωση από τη ζημιά που έπαθαν το Πάσχα.

Ρώτησε τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει το υπουργείο και συνολικά η κυβέρνηση ώστε να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα των παραγωγών των πληττόμενων κλάδων, να εξασφαλιστεί μια τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς, να απαγορευτούν οι εισαγωγές σε κρασιά αλλά και σε πρώτες ύλες προκειμένου να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια παραγωγή και να παταχτούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις.

Απαντώντας, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει «διαταραχή στην πατάτα και το καρπούζι» και ότι έως την αρχή της ερχόμενης βδομάδας θα μιλήσει για ενισχύσεις. Παραδέχτηκε ακόμα ότι «στην Αχαΐα έχουμε εντοπίσει προβλήματα στις τιμές», είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την αγορά, ενώ για το ελαιόλαδο ανέφερε ότι «είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση για να την ανοίξουμε».

Στο μόνο που ήταν πολύ συγκεκριμένος ήταν απέναντι στο αίτημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων της Αχαΐας και όλης της χώρας για την εξασφάλιση από το κράτος της εγγυημένης τιμής. Απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο «σε συνθήκες ανοιχτής οικονομίας και δη διεθνοποιημένης».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι στις συνθήκες της «ελεύθερης οικονομίας» το κράτος παρεμβαίνει μια χαρά για να στηρίξει με κάθε τρόπο το κεφάλαιο, εξηγώντας: «Το κράτος δεν παρεμβαίνει στον καθορισμό της τιμής της εργατικής δύναμης, με το νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου; Ψηφίσατε διάταξη, όπου το Δώρο των Χριστουγέννων θα υπολογίζεται με τα 534 ευρώ. Δεν είναι κρατική παρέμβαση αυτό; Δεν είναι κρατική παρέμβαση το ναυτιλιακό καύσιμο να μην πληρώνει ΦΠΑ;». Επομένως, «η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να στηριχθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, αναδεικνύοντας τον ταξικό της χαρακτήρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τους βγάζουν το λάδι(2009-12-08 00:00:00.0)
Κάλεσμα στην αγροτιά(2004-09-17 00:00:00.0)
Μας παίρνουν «τζάμπα» τη σοδειά!(2004-08-29 00:00:00.0)
Σε απόγνωση οι παραγωγοί(2004-06-25 00:00:00.0)
Στα 6 λεπτά οι πατάτες...(2002-06-15 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται ο αγώνας(1996-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ