Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΙΣΡΑΗΛ - ΗΑΕ - ΜΠΑΧΡΕΪΝ
«Ειρήνη» με το «πιστόλι στον κρόταφο» των Παλαιστινίων

Ο διαμεσολαβητής Ντ. Τραμπ μίλησε για «ιστορική συμφωνία»

Από την υπογραφή των συμφωνιών στον Λευκό Οίκο

Copyright 2020 The Associated

Από την υπογραφή των συμφωνιών στον Λευκό Οίκο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με γνώμονα την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και σε βάρος μίας δίκαιης λύσης του παλαιστινιακού ζητήματος, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρέστη χτες βράδυ στην τελετή υπογραφής των συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και Μπαχρέιν στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός ηγέτης μίλησε για «ιστορική συμφωνία που αλλάζει το ρου της Ιστορίας», διακρίνοντας πως «ξημερώνει μία νέα Μέση Ανατολή». Προέβλεψε πως άλλες πέντε ή έξι αραβικές ή μουσουλμανικές χώρες θα εξομαλύνουν σύντομα τις σχέσεις με το Ισραήλ, υποστηρίζοντας τάχα πως ακόμη και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου «κουράστηκε από τους πολέμους». Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ μιλούν και με τους Παλαιστινίους «που θα έρθουν και αυτοί στο σωστό χρόνο», ενώ εκτίμησε πως μετά από τις εκλογές του Νοέμβρη θα μπορούσε να επιτευχθεί γρήγορα μία «σπουδαία συμφωνία με το Ιράν». Βέβαια, μιλώντας πιο νωρίς για «ειρήνη», ο Πρόεδρος Τραμπ είχε επιβεβαιώσει την πιθανότητα μίας νέας προσοδοφόρας κούρσας εξοπλισμών για τα αμερικανικά μονοπώλια, δηλώνοντας πως δεν έχει πρόβλημα με την πώληση μαχητικών «F-35» στα ΗΑΕ...

Λίγο πριν την υπογραφή των συμφωνιών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχήθηκε «ειρήνη» στα Αραβικά και στα Εβραϊκά, ισχυριζόμενος πως γνωρίζει από πρώτο χέρι «το τίμημα του πολέμου», έχοντας τραυματιστεί ο ίδιος και έχοντας χάσει τον μεγαλύτερο αδελφό του στο πεδίο της μάχης. Υποστήριξε πως μπορεί να τελειώσει «μία και καλή» η αραβο-ισραηλινή διένεξη προς όφελος της «ειρήνης και της ευημερίας».

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΑΕ και Μπαχρέιν εξήραν το ρόλο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ, θεωρώντας πως δίχως τη δική τους συμβολή δεν θα ήταν εφικτή η χτεσινή υπογραφή των λεγόμενων «Συμφωνιών του Αβραάμ» που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση Χριστιανών, Εβραίων και Μουσουλμάνων σε ιερά μνημεία.

Κατά τραγική ειρωνεία, λίγη ώρα μετά τις δήθεν φιλειρηνικές κορόνες των ηγετών ΗΠΑ και Ισραήλ, ήχησαν στο Ισραήλ οι σειρήνες συναγερμού, καθώς έπεσαν ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας σε μεθοριακές περιοχές προκαλώντας τον τραυματισμό δύο ατόμων.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα

Σχολιάζοντας την υπογραφή συμφωνιών ανάμεσα σε Ισραήλ, ΗΑΕ και Μπαχρέιν, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, αποδοκίμασε την εξέλιξη ως «ελιγμό» της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Σε γραπτή δήλωσή του τόνισε πως «οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία είναι άκυρη και δεν προσφέρει τίποτα άλλο από έναν ελιγμό, διογκώνοντας τεχνηέντως τα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ υπό το πρίσμα των προσεχών εκλογών». Εκτίμησε πως «έφτασε η ώρα για τη διεθνή κοινότητα να δεσμευτεί σθεναρά και πρακτικά και να συνεργαστεί για την εξασφάλιση μίας δίκαιης λύσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, οδηγώντας στην αναγνώριση των συλλογικών και ατομικών εθνικών δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού». Τόνισε πως «δίκαιη λύση μπορεί να γίνει με εξασφάλιση του δικαιώματος των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση, την επίλυση του ζητήματος των προσφύγων και την ίδρυση ανεξάρτητης Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ