Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΥΡΙΑ
Παραδέχθηκε σχέδιο δολοφονίας του Ασαντ ο Τραμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, παραδέχθηκε χτες στη διάρκεια συνέντευξης στο δίκτυο «Fox News» ότι το 2017 είχε διατάξει τη δολοφονία του Σύρου ομολόγου του, Μπασάρ Ασαντ, αλλά την εντολή δεν την διεκπεραίωσε ο τότε υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός Τζέιμς Μάτις.

«Θα προτιμούσα να τον είχα θέσει εκτός (σ.σ. τον Πρόεδρο Ασαντ). Τα είχα όλα έτοιμα αλλά ο Μάτις δεν ήθελε να το κάνω», είπε χαρακτηριστικά ο Ντ. Τραμπ, προσθέτοντας ότι δεν μετάνιωσε τόσο που ανακάλεσε την απόφαση δολοφονίας του Σύρου Προέδρου, όσο που υπουργοποίησε τον στρατηγό Μάτις. Τον χαρακτήρισε μάλιστα «υπερτιμημένο» και «κακό άτομο».

Συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου

Νωρίτερα χτες, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως συνετρίβη αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο κοντά στο χωριό Τελ Χαντάντ της βορειοανατολικής επαρχίας Χάσακα της Συρίας. Το πρακτορείο μετέδωσε πως λίγη ώρα μετά τη συντριβή, μετέβησαν στην περιοχή 10 τεθωρακισμένα οχήματα του αμερικανικού στρατού και ένα ελικόπτερο για την περισυλλογή και απομάκρυνση των συντριμμιών. Το SANA αμφισβήτησε την εκδοχή εκπροσώπου του αμερικανικού στρατού που υποστήριξε πως το ελικόπτερο δεν συνετρίβη αλλά έκανε «έκτακτη προσγείωση». Ο ίδιος πάντως ανέφερε πως κατά το συμβάν δεν τραυματίστηκε το πλήρωμα.

Επίσης χτες, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε το θάνατο 11 Κούρδων μαχητών της βορειοανατολικής Συρίας. Παράλληλα ξεκίνησαν χτες στην Αγκυρα διήμερες ρωσο-τουρκικές συνομιλίες διπλωματών με επίκεντρο όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα σε Συρία και Λιβύη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ