Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες της για τις εστίες «υπερμετάδοσης»

Στις εστίες «υπερμετάδοσης» του κορονοϊού, μετά τα πολλές δεκάδες κρούσματα σε εργοστάσιο κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά Πέλλας καθώς και στον καταυλισμό της Μόριας, αποδόθηκε στην επίσημη κυβερνητική ενημέρωση την Παρασκευή η νέα έξαρση της πανδημίας στη χώρα, με την κυβέρνηση να επιχειρεί με κάθε τρόπο να συσκοτίσει τις τεράστιες ευθύνες της.

Γιατί όπως και στα πρωτόκολλα - λάστιχο για το «άνοιγμα» του Τουρισμού, έτσι και οι «εστίες υπερμετάδοσης» δεν προέκυψαν από το πουθενά, ούτε «ξαφνικά», αλλά ακριβώς από την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όπως και από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στις δομές προσφύγων και μεταναστών.

Αντίστοιχα, χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του υφυπουργού Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, ότι... «δεν τίθεται κάποιο θέμα για μας», όταν του επισημάνθηκε το γεγονός ότι στο Νοσοκομείο «Αττικόν» ήδη 5 νοσηλευτές στη ΜΕΘ έχουν διαπιστωθεί ως θετικά κρούσματα! Ο υφυπουργός περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για τα νοσοκομεία και το ανθρώπινο δυναμικό», πρωτόκολλα τα οποία βέβαια έχουν ως «πυξίδα» ακριβώς τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο δήθεν «ενισχυμένο» ΕΣΥ.

Στο μεταξύ, η ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας εξακολουθεί να δίνεται με το σταγονόμετρο, αποσιωπώντας σημαντικά στοιχεία που συνδέονται με την κατάσταση στους εργασιακούς χώρους.

Χαρακτηριστικά, στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, η Αττική καταγράφει 158 από τα 287 νέα κρούσματα στη χώρα. Ενώ ωστόσο αναφέρεται ότι 25 κρούσματα στην Αττική συνδέονται με γνωστές συρροές, δεν δίνεται καμία παραπέρα ενημέρωση για το ποιες συρροές είναι αυτές και ενώ μόλις μια μέρα πριν είχαν ανακοινωθεί 29 κρούσματα σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο (είναι το εργοστάσιο «Ανακύκλωση Στερεών Αποβλήτων ΑΕ»), στο οποίο δουλεύουν πάνω από 100 εργαζόμενοι.

Επιπλέον, για άλλη μια μέρα ανακοινώθηκαν 9 κρούσματα που συνδέονται με το εργοστάσιο κονσερβοποιίας «Παυλίδης» στα Γιαννιτσά, για το οποίο την Πέμπτη είχαν ανακοινωθεί 114 κρούσματα.

Στο μεταξύ, από την Τρίτη 15/9 βγαίνουν από τα ειδικά περιοριστικά μέτρα η Πάρος και η Αντίπαρος και εισέρχονται στο καθεστώς των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών. Για όλες τις άλλες περιοχές όπου ισχύουν ειδικά μέτρα, αυτά παραμένουν και θα επανεξετάζονται ανά 3ήμερο.

287 νέα κρούσματα και 3 θάνατοι την Παρασκευή

Συνολικά την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 287 νέα κρούσματα (ημερήσια μεταβολή +2,3%). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12.734.

Αλλοι 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πλέον οι θάνατοι έφτασαν τους 300.

Αυξημένες είναι και οι διασωληνώσεις, καθώς 52 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η γεωγραφική κατανομή έχει ως εξής: 158 κρούσματα στην Αττική, 19 στη Θεσσαλονίκη, 18 στην Πέλλα (εκ των οποίων 5 συνδέονται με την κονσερβοποιία), 14 στην Πιερία (4 συνδέονται με την κονσερβοποιία), από 7 σε Ημαθία και Κοζάνη, ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται σχεδόν σε όλη τη χώρα. Επίσης 6 κρούσματα αναφέρονται ως «υπό διερεύνηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ