Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Εκπαιδευτικοί και γονείς διαδηλώνουν την Πέμπτη για τις ανάγκες των σχολείων

Στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια το ραντεβού για την Αθήνα και στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου για τη Θεσσαλονίκη

Ηχηρή αγωνιστική απάντηση στην ανετοιμότητα και τις παλινωδίες της κυβέρνησης γύρω από το άνοιγμα των σχολείων δίνουν εκπαιδευτικοί και γονείς με συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στα Προπύλαια, και με κατά τόπους κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Στην κινητοποίηση στην Αθήνα καλούν πολλοί Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, προτάσσοντας την ανάγκη για 15 μαθητές ανά τμήμα, κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς και πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας για τα σχολεία.

Αντίστοιχο ραντεβού την Πέμπτη έχει οριστεί στη Θεσσαλονίκη για τις 7 το απόγευμα, στο Αγαλμα Βενιζέλου, με κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας.

Κι ενώ έχουμε φτάσει στο «και πέντε» για το άνοιγμα των σχολείων, η εικόνα που έρχεται από περιοχές όλης της Ελλάδας για τους όρους με τους οποίους αυτά θα λειτουργήσουν είναι αποκαρδιωτική.

Μέχρι τα μέσα της βδομάδας που μας πέρασε, στην πλειοψηφία των δήμων το προσωπικό καθαριότητας δεν είχε ακόμα τοποθετηθεί στα σχολεία, παρόλο που αυτά είχαν ανοίξει από την 1η Σεπτέμβρη για τους εκπαιδευτικούς και μάλιστα έχουν ήδη εμφανιστεί και τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού... «Οι δάσκαλοι πήγαμε 1η του μηνός στα σχολεία και βρεθήκαμε να τα καθαρίζουμε από ποντίκια και κατσαρίδες. Μηδέν προσωπικό και υλικά καθαριότητας, ό,τι φέρναμε από το σπίτι μας...», λέει χαρακτηριστικά η Δέσποινα Χούτα, Γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Σωκράτης», δίνοντας μια εικόνα από την περιοχή των Αχαρνών, ενώ η Ελένη Καμπουρούδη, σχολική καθαρίστρια από το δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης, είπε μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» την περασμένη Τρίτη: «Λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία δεν έχουμε ακόμα υπογράψει τις συμβάσεις μας. Ουτε ξέρουμε με τι ωράριο θα εργαστούμε, δεν μας έχουν ενημερώσει και πώς θα κάνουμε τη δουλειά μας, δηλαδή απολυμάνσεις κι όλα αυτά που λένε, δεν έχουμε καμία ενημέρωση».

Και το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην καθυστέρηση τοποθέτησης του προσωπικού, αλλά κυρίως στο ότι το προσωπικό δεν είναι επαρκές με βάση και τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν με την πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δήμο της Αθήνας έχουν προσληφθεί μόλις 265 εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου για την καθαριότητα, που μαζί με τις 60 περίπου μόνιμες καθαρίστριες που προϋπήρχαν θα κληθούν να καλύψουν τις ανάγκες περίπου 400 σχολικών μονάδων του δήμου! Είναι δηλαδή φανερό ότι θα υπάρξουν πολλά σχολεία που θα μείνουν ακάλυπτα, ενώ οι εργαζόμενοι θα κληθούν να γίνουν «λάστιχο» για να τα βγάλουν πέρα. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν εξασφαλίζεται το ότι τα σχολεία θα καθαρίζονται δυο φορές της μέρα, θα απολυμαίνονται όλα τα κοινόχρηστα υλικά που χρησιμοποιούνται κ.ο.κ., όπως λένε οι σχετικές οδηγίες. Σε πολλές περιπτώσεις τα ωράρια των καθαριστριών είναι τέτοια που δεν καλύπτουν το ολοήμερο πρόγραμμα ή αφήνουν ακάλυπτα τα σχολεία για κάποιες ώρες το πρωί.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι ελλείψεις εκπαιδευτικών. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα έρχεται από την Ανατολική Αττική, όπου τα κενά εκπαιδευτικών μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ξεπερνούν τα 200, όπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ), και σε αυτά προστίθενται άλλα 220 κενά της παράλληλης στήριξης και τα κενά στα τμήματα υποδοχής, καθώς δεν έγινε καμία πρόσληψη σε αυτή τη φάση.

Το παζλ συμπληρώνει η κακή κτιριακή εικόνα σε πολλά σχολεία, με αίθουσες που δεν αερίζονται, κοντέινερ - κλουβιά κ.ο.κ. Συνηθισμένη εικόνα σε δήμους της Αττικής αλλά και της επαρχίας είναι να βλέπει κανείς τις τσιμεντένιες πλατφόρμες πάνω στις οποίες θα... στηθούν προκάτ αίθουσες (για τις ανάγκες της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και όχι μόνο) να είναι ακόμα κενές! Κι αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε τρεις μήνες να σχεδιάσει (στη δε περίπτωση της Προσχολικής Αγωγής, κυβερνήσεις και δήμοι είχαν τρία χρόνια!), όμως δεν θέλησε να δώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για αυτές τις ανάγκες των σχολείων.

Απέναντι σε όλα αυτά, γονείς και εκπαιδευτικοί απαντούν αγωνιστικά «τέρμα πια στην κοροϊδία», επισημαίνουν ότι είναι κρατική ευθύνη η κάλυψη των αναγκών σε όλα τα σχολεία και διεκδικούν τους απαραίτητους όρους για να λειτουργήσουν αυτά με ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ