Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΛΕΣΒΟΣ ΜΟΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΕΕ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Τεράστιες οι ευθύνες τους για τα κολαστήρια των νησιών

Eurokinissi

Οι τραγικές εξελίξεις στη Μόρια δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα, αποκάλυψαν τις τεράστιες και διαχρονικές ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων που υλοποιούν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει ως αποτέλεσμα τον απαράδεκτο εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων σε καταυλισμούς. Κάτι που σε συνθήκες πανδημίας μετατρέπεται σε υγειονομική βόμβα.

Οι ευθύνες, λοιπόν, της κυβέρνησης είναι βαρύτατες, γιατί, ενώ γνώριζε εδώ και καιρό ότι η κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας ήταν εκρηκτική λόγω του μεγάλου αριθμού εγκλωβισμένων σε άθλιες συνθήκες, ενώ γνώριζε τους κινδύνους που θα δημιουργούσε η μετάδοση του κορονοϊού στο ΚΥΤ λόγω μεγάλου συγχρωτισμού, δεν έκανε απολύτως τίποτα για να κλείσει το Κέντρο, να απεγκλωβιστούν αυτοί οι άνθρωποι και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

Επιπλέον, έχει ευθύνες γιατί με την πολιτική της και με πάγιο στόχο να δημιουργήσει κλειστό hot spot (είτε με την επέκταση της Μόριας είτε σε άλλο μέρος του νησιού) επέτρεψε να δημιουργηθούν καταστάσεις ανθρωπιστικών - υγειονομικών κινδύνων και έστρωσε το έδαφος για γεγονότα που ευνοούν την περαιτέρω εφαρμογή των αντιδραστικών σχεδιασμών της ΕΕ, για μετατροπή των νησιών του Αιγαίου σε μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών με τη δημιουργία και των κλειστών ΚΥΤ.


Eurokinissi

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ένα νέο πακέτο αντιδραστικών μέτρων, τα οποία κινούνται στην ίδια λογική του εγκλωβισμού, προσαρμοσμένη βέβαια στις συγκεκριμένες κατευθύνσεις της ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση τον Νοέμβρη του 2019 ήρθε να συμπληρώσει τον αντιδραστικό νόμο που είχε ψηφιστεί πριν και προέβλεπε την αυστηροποίηση των διαδικασιών εξέτασης του ασύλου καθώς και το να γεμίσει τα νησιά του Αιγαίου με τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης, 5.000 ανθρώπων το καθένα, στα οποία θα ζουν ακόμα και τα ασυνόδευτα παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα: Στη Λέσβο η πρόβλεψη είναι για μια νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως προαναχωρησιακό κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) με χωρητικότητα πάνω από 5.000 άτομα. Στη Χίο, επίσης, για νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως προαναχωρησιακό κέντρο και ΚΥΤ με χωρητικότητα πάνω από 5.000. Σε Σάμο, Κω και Λέρο το ίδιο.

Στην πραγματικότητα, μήνα με το μήνα γινόταν ξεκάθαρο ότι όχι μόνο οι κάθε λογής Μόριες θα παρέμεναν ως έχουν, αλλά ότι θα μετατρέπονταν σε κλειστά κέντρα και θα κατασκευάζονταν και νέα!

Για να υλοποιήσει αυτούς τους σχεδιασμούς, στις 24 Φλεβάρη η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ στα νησιά, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του σχεδιασμού για το χτίσιμο των νέων κλειστών δομών σε εκτάσεις που έχουν επιταχθεί σε Χίο, Λέσβο και Σάμο. Για μέρες εκτυλίσσεται ένα απίστευτο όργιο καταστολής, με κυνηγητό και ξύλο ενάντια σε συγκεντρωμένους, ακόμα και τη στιγμή που οι αστυνομικές δυνάμεις αποχωρούσαν από τα νησιά.

ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγέλλει όσα δημιούργησε...


Eurokinissi

Παράλληλα, οι εξελίξεις αποκαλύπτουν και εκθέτουν και τον ΣΥΡΙΖΑ, που υπηρέτησε την ίδια αντιδραστική πολιτική και τώρα προσπαθεί να «ξεπλυθεί». Χαρακτηριστικό του πολιτικού σαλτιμπαγκισμού του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τώρα, ως αξιωματική αντιπολίτευση, αμέσως μετά την καταστροφή στη Μόρια έσπευσε να πει «όχι στη μετατροπή των νησιών σε φυλακές» και να μιλήσει για «άμεση αποσυμφόρηση των νησιών»!

Και τα λέει αυτά, ενώ η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης είναι συνέχεια αυτής που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με «πυλώνες» τη βαθύτερη ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας, την υλοποίηση της Συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ και την εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου, που ευθύνονται για τον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς, την όξυνση των προβλημάτων ειδικά για τους νησιώτες.

Εάν βάλει κάποιος κάτω τα πραγματικά γεγονότα θα συνθέσει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον «παζλ», που θα αποκαλύψει ότι το πέρασμα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν της ΝΔ διατήρησε όλο το «πακέτο» της στρατηγικής των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών και της ΕΕ, βασική αιτία της σημερινής κατάστασης που βιώνουν πρόσφυγες, μετανάστες και νησιώτες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον νόμο 4375/2016, στον οποίο ενσωματώθηκαν όλες οι κατευθύνσεις της ΕΕ: Από τη δημιουργία των hot spots - ΚΥΤ, που μετατράπηκαν σε φυλακές για όσους πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν μετά από την 20ή Μάρτη, μέχρι την επαναφορά του Κανονισμού του Δουβλίνου, τις fast track διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και την ενσωμάτωση διατάξεων της Οδηγίας 2013/32 της ΕΕ, που άνοιξε το δρόμο για να θεωρηθεί η Τουρκία ασφαλής τρίτη χώρα και να μπορέσει να εφαρμοστεί η απαράδεκτη Συμφωνία της με την ΕΕ, που προβλέπει μαζικές επαναπροωθήσεις προσφύγων.


Eurokinissi

Η δε παρουσία του ΝΑΤΟ και της Frontex στα χερσαία και θαλάσσια ελληνικά σύνορα, με πρόσχημα τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, έχει επίσης τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που απηύθυνε πρόσκληση στα ΝΑΤΟικά καράβια να περιπολούν στην περιοχή, στην πραγματικότητα για τον έλεγχο των ρωσικών πολεμικών πλοίων σε όλο τον άξονα από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τα ανοιχτά της Συρίας.

Στη βάση αυτή, μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε αίτημα - που έγινε αποδεκτό - για ενίσχυση της παρουσίας της Frontex στα ελληνικά σύνορα, που σηματοδοτεί την ένταση των μηχανισμών καταστολής και προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικούς ρόλους ευρωατλαντικής επιδιαιτησίας, στο ενδεχόμενο να υπάρξουν «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που χαιρέτισε τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που ευθύνεται για τον διπλό εγκλωβισμό και την άθλια κατάσταση στα νησιά, ενώ αξιοποιείται από όλες τις πλευρές στα μεταξύ τους παζάρια για την «επόμενη μέρα» σε Ανατ. Μεσόγειο, Συρία και Λιβύη. Μάλιστα, στις 18/3/2016 ο τότε πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας χαρακτήριζε τη Συμφωνία αυτή «διπλωματική νίκη της Ελλάδας» και δύο μήνες αργότερα ζητούσε «να διασφαλιστεί η εφαρμογή της», που «θα δώσει λύση στο Προσφυγικό»! Υλοποιώντας αυτήν τη Συμφωνία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε τη Μόρια και τους άλλους καταυλισμούς στα νησιά, όπου σήμερα χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, μαζί και οι νησιώτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα καταγγέλλει τα κλειστά κέντρα - φυλακές και ζητά απεγκλωβισμό από τα κολαστήρια των νησιών, είναι ο ίδιος που τα είχε προαναγγείλει από το 2016, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Ελεγε μάλιστα ότι τέτοια κέντρα θα γίνουν σε όλα τα νησιά. Θυμίζουμε ότι τον Δεκέμβρη του 2016 ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, διαφήμιζε τέτοιους χώρους ως απαραίτητους «για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες ασύλου». Δηλαδή ό,τι λέει σήμερα και η ΝΔ, προωθώντας το σχέδιο μετατροπής των νησιών σε φυλακές της ΕΕ.

Συνυπεύθυνοι και για το αίσχος των ΜΚΟ

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης συνυπεύθυνοι για το αίσχος των ΜΚΟ στα νησιά και ειδικά στη Μόρια, παρά την προσπάθεια και των δυο με διάφορα «Μητρώα» να εξωραΐσουν την κατάσταση και να θολώσουν τα νερά. Οι καταγγελίες για τη δράση των ΜΚΟ από υγειονομικούς φορείς, οργανώσεις και κατοίκους χρονολογούνται από το Νοέμβρη - Δεκέμβρη του 2016, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, για τον τρόπο λειτουργίας τους, για τη χρηματοδότησή τους.

Οι κατευθύνσεις της ΕΕ και η πολιτική της κυβέρνησης που τις υλοποιεί, με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, δίνουν στις ΜΚΟ το ελεύθερο να διαχειρίζονται εν λευκώ το Μεταναστευτικό, με το κράτος σε ρόλο παρατηρητή και «τροχονόμο» κονδυλίων, ευνοώντας την παρέμβαση κέντρων και οργανισμών με διεθνή δράση και διασυνδέσεις, που καμία έγνοια δεν έχουν για την ασφάλεια και τη φροντίδα μεταναστών και προσφύγων, αλλά είναι ενταγμένοι σε ευρύτερους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και επικίνδυνους ανταγωνισμούς, παίζοντας παιχνίδια στις πλάτες των κατατρεγμένων, αλλά και των κατοίκων στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

Καθόλου συμπτωματικά, υπάρχουν ΜΚΟ που έχουν ιδρυθεί ή εμπλέκονται σε αυτές από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μέχρι πριγκίπισσες του Αμπου Ντάμπι! Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις συνθήκες δουλειάς στις ΜΚΟ, την ένταση της εκμετάλλευσης στο όνομα του «εθελοντισμού», την απληρωσιά.

Οι διεκδικήσεις να συναντιούνται με τον κεντρικό στόχο

Ολα τα παραπάνω υπογραμμίζουν τη μεγάλη σημασία της πολιτικής του ΚΚΕ, που έγκαιρα είχε επισημάνει ότι το Προσφυγικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ίδια πολιτική που το προκαλεί, που χώνει τους λαούς μέχρι το λαιμό στους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και μετατρέπει τους κατατρεγμένους σε «πιόνια» στο παιχνίδι των ανταγωνισμών και των γεωπολιτικών σχεδιασμών.

Γι' αυτό η παρέμβαση του λαού για το Προσφυγικό δεν είναι κάτι ξεχωριστό από την πάλη για να γίνει πράξη το «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». Για να προσανατολιστεί η πάλη, διεκδικώντας την κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, σε σύγκρουση με την ευρωενωσιακή πολιτική ασύλου, τον Κανονισμό του Δουβλίνου, ενάντια στον διπλό εγκλωβισμό και τα hot spots. Για την επιτάχυνση των διαδικασιών μετάβασής τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων για το άσυλο, διαδικασίες που θα μπορούσαν να γίνονται και στο έδαφος της Τουρκίας.

Πάνω απ' όλα, αυτές οι διεκδικήσεις πρέπει να συναντιούνται στον κεντρικό στόχο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά και αναπαράγει τη φτώχεια, την προσφυγιά και τη μετανάστευση, με αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.


Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ