Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Σφίγγουν τον στρατιωτικό κλοιό σε Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα

Οι απανωτές ασκήσεις και αναχαιτίσεις αναδεικνύουν την όξυνση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία

Το πλοίο του ΠΝ «Αλιάκμων» στη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο Ιούλη για να συμμετάσχει σε ασκήσεις και περιπολίες του ΝΑΤΟ
Το πλοίο του ΠΝ «Αλιάκμων» στη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο Ιούλη για να συμμετάσχει σε ασκήσεις και περιπολίες του ΝΑΤΟ
Αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα, με ασκήσεις και συχνές αναχαιτίσεις μαχητικών αεροσκαφών, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα κοντά στα ρωσικά σύνορα, όσο ξετυλίγεται το αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας και οξύνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, ιδιαίτερα στην περιοχή της Βαλτικής και σ' αυτή της Μαύρης Θάλασσας, την οποία άλλωστε το ΝΑΤΟ έχει αναδείξει ως μία από τις προτεραιότητες της λυκοσυμμαχίας.

Ενδεικτικά των ΝΑΤΟικών πιέσεων είναι τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες δυο βδομάδες, ενώ και η πολιτική κρίση στη Λευκορωσία αξιοποιείται για αυξημένη και παρατεταμένη στρατιωτική παρουσία στα σύνορά της.

Αμερικανικά στρατεύματα και άρματα μάχης αναπτύχθηκαν την περασμένη βδομάδα στη Λιθουανία, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, για δύο μήνες, ενώ αρχικά οι εν λόγω ασκήσεις είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στα μέσα του μήνα και να διαρκέσουν δυο βδομάδες. Επιπλέον, περίπου 1.000 στρατιώτες και στρατιωτικά αεροπλάνα από Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Πολωνία θα συμμετάσχουν σε ετήσια ΝΑΤΟική άσκηση (14 - 25 Σεπτέμβρη). Από την πλευρά της η Λευκορωσία έχει αναπτύξει τον μισό στρατό της στα δυτικά σύνορα με Πολωνία και Λιθουανία.

Νέες ασκήσεις στα σύνορα με τη Ρωσία ξεκίνησε επίσης την περασμένη βδομάδα το ΝΑΤΟ έως τις 18 Σεπτέμβρη, αυτήν τη φορά μαζί με τη Γεωργία, που άλλωστε διαπραγματεύεται την ένταξή της στη βορειοατλαντική συμμαχία. Περίπου 2.800 στρατιωτικοί από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Πολωνία θα συμμετάσχουν στις ασκήσεις, που είναι «η πιο σημαντική συνιστώσα των προσπαθειών με στόχο την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Γεωργίας», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας.

Αυξάνεται η στρατιωτική κινητικότητα ΝΑΤΟ και Ρωσίας στη Βαλτική
Αυξάνεται η στρατιωτική κινητικότητα ΝΑΤΟ και Ρωσίας στη Βαλτική
Από την άλλη πλευρά, λευκορωσικές και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις συμμετάσχουν σε κοινά γυμνάσια («Σλαβική Αδελφότητα 2020») στη Λευκορωσία από 10 έως 15 Σεπτέμβρη. Στις ασκήσεις είχε ανακοινωθεί ότι θα συμμετείχε και η Σερβία, ωστόσο κατόπιν πιέσεων από την ΕΕ ακύρωσε τη συμμετοχή της (βλέπε και σχετικό θέμα).

Αύξηση πτήσεων και εικονικές εκτοξεύσεις πυραύλων

Την ίδια στιγμή, καθημερινό πλέον φαινόμενο είναι οι αναχαιτίσεις ΝΑΤΟικών μαχητικών και κατασκοπευτικών αεροσκαφών από ρωσικά, σύμφωνα με ανακοινώσεις που εκδίδει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Τις τελευταίες βδομάδες σημειώθηκε πλήθος περιστατικών μεταξύ ρωσικών και ΝΑΤΟικών αεροσκαφών πολύ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Τρία βομβαρδιστικά της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πλησίασαν τα ρωσικά σύνορα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω του ουκρανικού εναέριου χώρου, αεροσκάφη της νορβηγικής Πολεμικής Αεροπορίας πλησίασαν επανειλημμένα τα ρωσικά σύνορα στη Θάλασσα του Μπάρεντς, ενώ ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν αεροσκάφος της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει τις δραστηριότητες αναγνώρισης στα σύνορα της Ρωσίας κοντά στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα τις τελευταίες βδομάδες, ενώ παράλληλα έχει εντείνει σημαντικά τις εκπαιδευτικές πτήσεις με προσομοιώσεις ρίψεων πυραύλων στη Ρωσία, δήλωσε την περασμένη βδομάδα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Ο ίδιος εκτίμησε πως «αυτή η δραστηριότητα προέρχεται» από το γεγονός ότι αμφισβητείται η κυριαρχία του ΝΑΤΟ, καθώς ο κόσμος δεν είναι πια «μονοπολικός», δηλαδή αναδύονται νέες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που μπορούν να ανταγωνιστούν οικονομικά και στρατιωτικά τη βορειοατλαντική συμμαχία και να αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία της.

Θυμίζουμε, άλλωστε, πως εκτός από τη Ρωσία, η τελευταία Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ έκανε για πρώτη φορά ιδιαίτερη αναφορά στην Κίνα, σημειώνοντας ότι ενισχύεται και στρατιωτικά.

Σύμφωνα με τον Σοϊγκού, τον περασμένο μήνα αυτές οι στρατιωτικές ΝΑΤΟικές δραστηριότητες κοντά στα εναέρια σύνορα της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά περίπου 30% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019. Δηλαδή, όπως είπε, αναφέρθηκαν 87 τέτοιες πτήσεις τον Αύγουστο του 2019, ενώ τον Αύγουστο του 2020 σημειώθηκαν περίπου 120.

Παράλληλα - υπογραμμίζει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας - οι αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ όχι μόνο ενίσχυσαν τις δραστηριότητες επιτήρησης κατά μήκος των ρωσικών συνόρων, αλλά εκπαιδεύονται όλο και πιο ενεργά για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιθέσεων, εκτελώντας εικονικές εκτοξεύσεις πυραύλων σε στόχους εντός της χώρας.

«Το πιο ανησυχητικό είναι ότι προηγουμένως - αν και όχι τόσο συχνά - υπήρχαν κυρίως αεροσκάφη αναγνώρισης, πλέον έχουν ξεκινήσει τακτικές εκπαιδευτικές πτήσεις με μεγάλο αριθμό αεροπλάνων, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιούνται εικονικές πυραυλικές επιθέσεις», είπε ο Σοϊγκού σε τηλεοπτική συνέντευξη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Αυξημένη παρουσία σε Πολωνία και Μαύρη Θάλασσα

Στην Πολωνία μεταφέρθηκαν τουλάχιστον 1.000 επιπλέον Αμερικανοί στρατιώτες και θα αναπτυχθεί μια δομή διοίκησης για την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ μέσα στους επόμενους μήνες, με το «βλέμμα» στη Ρωσία. Σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Αμυνας, η νέα δομή θα είναι «το πιο σημαντικό κέντρο διοίκησης χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή», ενώ θα προηγηθεί η υπογραφή της τελικής συμφωνίας ΗΠΑ - Πολωνίας για τη μόνιμη παρουσία του αμερικανικού στρατού.

Αναφερόμενος στο νέο στρατιωτικό σώμα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Πολωνία, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας είπε ότι το ανθρώπινο δυναμικό των Συμμαχικών Διοικητικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ που αναπτύχθηκε στην Ανατολική Ευρώπη έχει ξεπεράσει τα 10.000 άτομα, με στόχο τον «στρατηγικό περιορισμό» της Ρωσίας.

Πρόσθεσε δε πως «οι ασκήσεις των Συμμαχικών Διοικητικών Επιχειρήσεων κοντά στα ρωσικά σύνορα σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2014. Τα σενάρια περιλαμβάνουν τη δημιουργία μεγάλων στρατιωτικών ομάδων στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, και η παρουσία ΝΑΤΟικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα έχει γίνει σχεδόν μόνιμη. Ο Σοϊγκού υπογράμμισε πως κράτη που δεν συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα έχουν εκεί τους στόλους τους και πως η Ρωσία «παρακολουθεί στενά τις κινήσεις τους». Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει τονίσει επανειλημμένως ότι η βορειοατλαντική συμμαχία θεωρεί τη Μαύρη Θάλασσα στρατηγική περιοχή και σκοπεύει να ενισχύσει την παρουσία της εκεί.

Εξελίσσεται η συνεργασία με την Κίνα

Στο μεταξύ, εξελίσσεται - αν και με προσεκτικά βήματα - η στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα. Την προηγούμενη Παρασκευή συναντήθηκαν οι υπουργοί Αμυνας της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη Μόσχα και ο Σοϊγκού πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουί Φενγκ.

«Παρά την πανδημία, πραγματοποιείτε μια δεύτερη επίσκεψη στη Ρωσία. Είμαι ευγνώμων για την προσοχή με την οποία εστιάζετε στην ανάπτυξη της στρατιωτικής και στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας», είπε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας.

Από την πλευρά του ο Γουί ισχυρίστηκε πως η Κίνα προασπίζεται μεν την «ειρηνική ανάπτυξη», αλλά ταυτόχρονα «ο κινεζικός στρατός έχει την αποφασιστικότητα, την ικανότητα και την αυτοπεποίθηση να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά του συμφέροντα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σοϊγκού στη μεγάλη στρατιωτική «στρατηγικής σημασίας» ετήσια άσκηση «Καύκασος 2020», που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 21 και 26 Σεπτέμβρη, «ολοκληρώνοντας τις επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις μάχης που έχουν προγραμματιστεί φέτος». Οπως είπε, προβλέπεται η συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων 9 ξένων κρατών, προσθέτοντας ότι άλλα 9 θα στείλουν παρατηρητές.

Η Κίνα ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στις ασκήσεις, μαζί με την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Ιράν, τη Μιανμάρ, το Πακιστάν και άλλες χώρες.

Οι βασικές ασκήσεις θα διεξαχθούν στην περιοχή Αστραχάν και στα νερά της Μαύρης και της Κασπίας Θάλασσας, σημείωσε ο Σοϊγκού και πρόσθεσε ότι «θα αξιολογήσουμε την ικανότητα της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας να εγγυηθεί τη στρατιωτική ασφάλεια στα νοτιοδυτικά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ