Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Φιέστα» για την υπογραφή της συμφωνίας ΗΑΕ - Ισραήλ

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Την ερχόμενη Τρίτη, 15 Σεπτέμβρη, θα υπογραφεί η συμφωνία «ομαλοποίησης» των σχέσεων Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ισραήλ στον Λευκό Οίκο. Η εξέλιξη ανακοινώθηκε εκτάκτως χτες το βράδυ από αξιωματούχους της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που αξιοποιεί το γεγονός στη «φαρέτρα» της προεκλογικής εκστρατείας σαν ένδειξη «αποτελεσματικής» εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή...

Η συμφωνία ΗΑΕ και Ισραήλ αναμένεται να υπογραφεί από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιάντ.

Ωστόσο, η προσπάθεια των δύο χωρών για επισημοποίηση της συνεργασίας που είχαν ξεκινήσει, σε διάφορα επίπεδα, τα τελευταία χρόνια στο παρασκήνιο, προκαλεί αντιδράσεις. Προχτές, τέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης των ηγετών της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς στη Βηρυτό.

Πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου της Χεζμπολάχ, «Αλ Μανάρ», αναφέρουν πως στη συνάντηση ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τόνισαν τη «σταθερότητα του άξονα της αντίστασης» κατά του Ισραήλ. Συζήτησαν επίσης όλες τις τελευταίες «πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις σε Παλαιστίνη, Λίβανο και την ευρύτερη περιφέρεια» καθώς και τους κινδύνους που επισείουν για το παλαιστινιακό ζήτημα τα σχέδια ορισμένων αραβικών χωρών για ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Ο Χανίγια έφτασε στον Λίβανο πριν μία βδομάδα και θεωρείται η πρώτη του επίσκεψη στη Βηρυτό μετά από 30 χρόνια. Πριν λίγες μέρες έγινε δεκτός με τιμές ήρωα από χιλιάδες άτομα (οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που ζουν στον Λίβανο πολλά χρόνια) στη νότια παράκτια πόλη Σιδώνα. Εκεί, αποδοκίμασε την απόφαση των ΗΑΕ για ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, λέγοντας πως πρόκειται για προδοσία και απόφαση που δεν έχει σχέση «ούτε με τη συνείδηση του λαού, ούτε με την ιστορία ή την κληρονομιά».

Χτες, μετέβη στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, ο Χουσεΐν αλ Σέιχ, ως μέλος της ΚΕ της Φατάχ και Πρόεδρος της «Γενικής Αρχής Πολιτικών Υποθέσεων». Δήλωσε πως είχε «σημαντικές, θετικές και εποικοδομητικές συναντήσεις» με αξιωματούχους στο Κατάρ, που του επιβεβαίωσαν (όπως είπε) τη σταθερή υποστήριξή τους για την παλαιστινιακή υπόθεση και τις θέσεις της παλαιστινιακής ηγεσίας, καθώς και τη δέσμευσή τους για την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία.

Στο μεταξύ, το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο «Channel 12» μετέδωσε πως στο Ισραήλ βρίσκεται ήδη ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος του Τσαντ για συνομιλίες με τον Ισραηλινό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Μέιρ Μπεν Σαμπάτ, με στόχο την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και το άνοιγμα τσαντιανής διπλωματικής αποστολής στην Ιερουσαλήμ σε έναν χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ