Πέμπτη 3 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Βιβλίο
ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΒΙΔΑ
«ΝΙΚΗ ΚΑΚΑΒΑ - ΓΑΡΙΔΗ» (Η ποιήτρια της όψιμης τόλμης)

Με αισθαντικό λόγο ο ποιητής και κριτικός Γ.Κ. προχωρεί σε μια λεπτομερή ανάλυση της ποίησης της Ν.Κ.-Γ.

Με αγάπη και σεβασμό σκύβει πάνω στον ποιητικό μόχθο της και σαν ποιητής σκιαγραφεί την πορεία της. Η ποιήτρια της συλλογής «Προ των Πυλών», μας χαρίζει στίχους όλο πόνο που λάμπουν σαν μικρά διαμαντάκια.

Ο Γ.Κ. με ερευνητικό οξυδερκές μάτι, και κριτική ευλυγισία ακολουθεί τη «διαδρομή» της ποιήτριας προς το θάνατο που τη στιγμάτισε και προς τη ζωή που βιώνει.

Σε μια έντιμη μελέτη, ειλικρινή, ποιητικά δομημένη ο αναγνώστης γνωρίζει την ποιήτρια αλλά και τον Γ.Κ. με το κριτικό ένστικτο και τις γνώσεις του πάνω στην ποίηση και γενικότερα στη λογοτεχνία, με τις εύστοχες αναφορές του σε ποιητές, Ελληνες και ξένους.

«Πώς μπόρεσες και μ' άφησες παιδί μου; / Κι όμως με διαβεβαίωνες / για την αγάπη σου Σαράντα οχτώ χρόνια. / Απ' τα μαλλιά σου έπαιρνα φως. / Τώρα πώς να ζήσω χωρίς μάτια γιε μου;». (Εκδόσεις «Μαυρίδη»).

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΤΣΙΜΗΣ

«Η ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ»

Ο Σ.Κ. με τη συλλογή του «Η παλαιά διαδρομή» υπογραμμίζει τη δόκιμη ποιητική του παρουσία. Απλός ο λόγος του, υποβλητικός, ανθρώπινος, μας ταξιδεύει στους δρόμους της ποίησης με την αμεσότητα που τον χαρακτηρίζει.

Κάνει τον αναγνώστη κοινωνικό στις μικρές, έντονα ποιητικές στιγμές, που ο ίδιος βιώνει.

Ο Σ.Κ. με τη συλλογή αυτή επισφραγίζει μια αρμονική γραφή, που αποδεικνύει ότι η ποίηση είναι απλότητα και αλήθεια.

Η θεματική του κινείται, ειδικά και γενικά, στα πλαίσια της κοινωνικής μας ζωής. Η συλλογή χωρίζεται σε τρία μέρη με αντίστοιχους υπότιτλους: Αναζητήσεις - Η μάχη - Το όνειρο.

«Κι όταν ο πανικός άδειασε τους δρόμους / και η γαλήνη απλώθηκε στην πόλη / αυτός ο ταλαίπωρος έμεινε μόνος εκεί / ησυχασμένος, μπροστά στην απειλή». (Εκδόσεις «Γαβριηλίδη»).


Φαίδρα ΖΑΜΠΑΘΑ-ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ