Τρίτη 1 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Το «εξεγερσιακό» τανγκό των εξαθλιωμένων, συνεχίζεται...

Οι διαδηλωτές και πάλι στους δρόμους

Associated Press

Οι διαδηλωτές και πάλι στους δρόμους
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

«Στο χάος βυθίζεται η Αργεντινή μετά και τη δεύτερη παραίτηση προέδρου της χώρας σε μία βδομάδα», υποστηρίζουν σύσσωμα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, προσπαθώντας τρόπον τινά να ερμηνεύσουν τα τεκταινόμενα στην πάλαι πότε «ατμομηχανή» της Λατινικής Αμερικής, με τα πολιτικά κόμματα που νέμονταν και εξακολουθούν να νέμονται την εξουσία να βρίσκονται σε βαθύ αδιέξοδο, καθώς αδυνατούν να βρουν κάποια «λύση» και το λαό πια να έχει «οχυρωθεί στα οδοφράγματα» των δρόμων της Αργεντινής, που πάνω από δέκα ημέρες φλέγονται από τη λαϊκή οργή.

Οι εικόνες από την Αργεντινή είναι εύγλωττες και πολύ χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί. Ουδείς Αργεντινός μπορεί πια να πιστέψει οτιδήποτε ξεστομίζεται από τα χείλη των πολιτικών. Η οργή και η πείνα περισσεύουν εξάλλου, σχεδόν από το σύνολο του αργεντίνικου λαού. Αυτού του πεινασμένου λαού στη συντριπτική πλειοψηφία, καθώς η κοινωνική διαστρωμάτωση βάσει των εισοδημάτων δεν υφίστανται πια, απόρροια της πολιτικής της αχαλίνωτης ελεύθερης αγοράς, που εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις κατά την προηγούμενη δεκαετία, με αποτέλεσμα να ισοπεδωθεί τελείως η κάποτε ακμάζουσα μεσαία τάξη μίας «εκ των 20 πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη κατά τη δεκαετία του '80». Και να μετατραπεί το «Παρίσι της Αμερικής» σε πόλη των αστέγων και φυσικά λόγος δεν μπορεί να γίνει καν και για τους φτωχούς αυτής της χώρας. Το να είσαι άνεργος, πεινασμένος και εξαθλιωμένος είναι πια καθεστώς στη χώρα του τανγκό.

Διαδηλώσεις και νέοι νεκροί

Οι παραδοσιακές κατσαρόλες στις διαδηλώσεις

Associated Press

Οι παραδοσιακές κατσαρόλες στις διαδηλώσεις
Η εναλλαγή της σκυτάλης της εξουσίας, από τον κεντροαριστερό Φερνάντο ντε λα Ρούα και την κυβέρνησή του στον υπηρεσιακό περονιστή Αντόλφο Ροντρίγκεζ Σάα, δεν μπόρεσε να κατευνάσει ούτε για λίγο τα πνεύματα. Το νέο κύμα των βίαιων διαδηλώσεων, που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής που συνοδεύτηκε και με την εισβολή διαδηλωτών στο Κοινοβούλιο και κυρίως με την εν ψυχρώ δολοφονία τριών νέων παιδιών από έναν πρώην αστυνομικό οδηγεί τη χώρα να ομοιάζει με ένα ακυβέρνητο καράβι σε ένα τρικυμισμένο πέλαγος, με όλους τους διεθνείς οργανισμούς, τους πολιτικούς ηγέτες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου «ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση πολύ σύντομα, γιατί... αλλιώς θα είναι πολύ αργά».

Η παραίτηση του Σάα, της κυβέρνησης και συνάμα και του προέδρου της Γερουσίας βυθίζει ακόμη περισσότερο τη χώρα στο χάος, καθώς ουδείς γνωρίζει πλέον ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνησή της. Ο Σάα παραιτήθηκε μετά την άρνηση των περισσοτέρων από τους κυβερνήτες των επαρχιών να παραστούν στη σύνοδο που συγκάλεσε στο Μαρ Ντελ Πλάτα - 400 χλμ νότια του Μπουένος Αϊρες - προκειμένου να προετοιμαστεί ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης και για να εξεταστεί η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα.

«Δεν έχω άλλη επιλογή από το να υποβάλω την αμετάκλητη παραίτησή μου», τόνισε ο Σάα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στιγματίζοντας τη στάση των περισσότερων κυβερνητών των επαρχιών να μην προσέλθουν στη σύνοδο.

Ουδείς στο «τιμόνι»

Εξω από το κυβερνητικό κτίριο

Associated Press

Εξω από το κυβερνητικό κτίριο
Μετά την παραίτηση του Σάα παραιτήθηκε επίσης από το αξίωμά του και ο πρόεδρος της Γερουσίας της Αργεντινής, Ραμόν Πουέρτα, ο οποίος με βάση το Σύνταγμα θα έπρεπε να αναλάβει προσωρινά την προεδρία της χώρας. Ο Πουέρτα είχε καλύψει επί 48 ώρες τη θέση του προέδρου της χώρας μετά την παραίτηση του Ντε λα Ρούα και πριν εκλεγεί ο Σάα από το Κογκρέσο στις 23 Δεκέμβρη ως μεταβατικός πρόεδρος μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 3 Μάρτη του προσεχούς έτους.

Η «καυτή πατάτα» βρίσκεται τώρα στα χέρια του προέδρου της Βουλής, Εδουάρδο Καμάνιο, ο οποίος βάσει του Συντάγματος αναλαμβάνει για 48 ώρες την προεδρία μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος από το Κογκρέσο. Ηδη, ο Καμάνιο συγκάλεσε την ολομέλεια του Κογκρέσου, στην οποία μετέχουν και τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου, προκειμένου να εκλεγεί ο νέος προσωρινός πρόεδρος.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης ο περονιστής Κάρλος Ρουκάουφ, κυβερνήτης της επαρχίας του Μπουένος Αϊρες, της σημαντικότερης στη χώρα, απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Αργεντινής. Ο Ρουκάουφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το «Κόμμα της Δικαιοσύνης» (PJ) στο οποίο ανήκει ο ίδιος κι ο άρτι παραιτηθείς πρόεδρος, θα πρέπει να έρθει σε διάλογο με τη «Ριζοσπαστική Κοινωνική Ενωση» (UCR) του πρώην προέδρου Φερνάντο Ντε λα Ρούα, και με το κίνημα της κεντροαριστεράς «Εναλλακτικό κίνημα για μία Δημοκρατία Ισων» (ARI), του οποίου ηγείται η βουλευτής Ελίσα Καρίο, καθώς και το κόμμα Φρεπάσο, εταίρο του PJ στην κυβέρνηση συμμαχίας του Ντε λα Ρούα. «Η Εθνοσυνέλευση -που αποτελείται από δύο Σώματα και η σύγκλησή της έπεται- θα πρέπει να είναι μία εθνοσυνέλευση διαλόγου, στον οποίο θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα, χωρίς να κυριαρχεί το ένα πάνω στα άλλα», υπογράμμισε ο Ρουκάουφ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είχε απευθύνει έκκληση προς τη μεταβατική ηγεσία της Αργεντινής να προωθήσει ένα βιώσιμο οικονομικό σχέδιο για να βγει η χώρα από την κρίση. «Ο πρόεδρος τόνισε την ανάγκη προώθησης ενός βιώσιμου οικονομικού σχεδίου, αλλά και της στενής συνεργασίας με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς για το σκοπό αυτό», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛέλαν. Ο Τζορτζ Μπους τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέτοχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την Αργεντινή όταν υπάρξει το σχέδιο αυτό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς αλλαγή σκυτάλης μεταξύ διαχειριστών(2019-08-14 00:00:00.0)
Πρόσω ολοταχώς για εκλογές(2002-07-04 00:00:00.0)
Νέος γύρος οργισμένων διαδηλώσεων(2002-02-07 00:00:00.0)
Εκλογές το 2003(2002-02-06 00:00:00.0)
Η πείνα θερίζει, τα λεφτά κάνουν φτερά(2002-01-19 00:00:00.0)
Παραμένουν τα αδιέξοδα(2001-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ