Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απλώνει όλες τις διεκδικήσεις της, κλιμακώνει με νέες απειλές

«Ακριβώς όπως το έθνος μας πέτυχε τη νίκη στον αγώνα της για την ανεξαρτησία, δεν θα διστάσει ποτέ να αποτρέψει τις επιθυμίες και τις κινήσεις για μια σύγχρονη Συνθήκη των Σεβρών στη Γαλάζια Πατρίδα μας. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το ζήτημα και την ακλόνητη πίστη μας στη νίκη», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν το Σαββατοκύριακο, αμφισβητώντας ξανά τα σύνορα στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έλεγε ότι «οι NAVTEX θα συνεχιστούν... το "Ορούτς Ρέις" θα συνεχίσει να εργάζεται στην περιοχή για άλλες 90 μέρες» και υποστήριζε πως «οι Ελληνες δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στο Αιγαίο στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια».

Μεταξύ πολλών άλλων, και ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ επανήλθε λέγοντας ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα είναι παράλογη» και σε μήνυμά του για την 30ή Αυγούστου είπε: «Φέρουμε ιστορική ευθύνη στους ώμους μας. Με αυτήν την επίγνωση, οι ηρωικές τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι αποφασισμένες και ικανές να προστατεύσουν τη χώρα μας, το έθνος μας, τις εθνικές και ηθικές αξίες μας, τα διεθνή μας δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα δίκαιά μας με κάθε κόστος, σήμερα, όπως κάναμε και στο παρελθόν».

Ενδεικτική της ατμόσφαιρας που καλλιεργείται στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι και η δήλωση του συνεργάτη του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), ο οποίος ζήτησε να «εξεταστεί το νομικό καθεστώς» για όλα τα Δωδεκάνησα, κάτι που «θα αντισταθμίσει την αδικία εναντίον της χώρας μας», ενώ ανήγγειλε και πορεία στη Σμύρνη «για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία των Δωδεκανήσων από την Ελλάδα».

Στο τραπέζι όλες οι τουρκικές αξιώσεις

Στο μεταξύ, ενδεικτική για τους επώδυνους συμβιβασμούς που δρομολογούν στα Ελληνοτουρκικά τα σχέδια συνεκμετάλλευσης με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ είναι και η επιστολή (24/8) του Τούρκου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος ανέφερε ότι οι πρόσφατες συμφωνίες Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο «αναγνωρίζουν επίσης ότι τα νησιά δεν δικαιούνται αυτόματα υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «ακόμη και η Κρήτη, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, με έκταση 8.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει λάβει μειωμένη επήρεια σύμφωνα με την αποκαλούμενη συμφωνία Αιγύπτου και Ελλάδας».

Ακόμα, ο Σινιρλίογλου κρίνει ότι «η χρονική στιγμή της συμφωνίας» Αθήνας - Καΐρου δείχνει «απροθυμία» από την πλευρά της Ελλάδας «να εισέλθει σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία», ενώ ξεκαθαρίζει ότι αντικείμενο των διμερών παζαριών δεν είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα. «Το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών έχει συμφωνηθεί να μείνει μακριά από τη δημοσιότητα, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς», αναφέρει και συνεχίζει ότι «αποτελεί ειρωνεία ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος να ανακοινώνει το περιεχόμενο των συνομιλιών ωσάν το μόνο ζήτημα αυτών να είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Στην πραγματικότητα οι διερευνητικές επαφές είναι ένας συνολικός μηχανισμός διαλόγου (comprehensive dialogue mechanism), που επιτρέπει στην Τουρκία και στην Ελλάδα να συζητούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα (outstanding issues). Αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν οπωσδήποτε περισσότερα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

Παράλληλα, τουρκικά ΜΜΕ, με αφορμή φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν και δείχνουν Ελληνες στρατιώτες να αποβιβάζονται στο Καστελόριζο, έκαναν λόγο για «ελληνική απόβαση στο Καστελόριζο», δίνοντας πάσα ξανά στην κυβέρνηση Ερντογάν να επαναφέρει τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

«Βήμα» για τις τουρκικές διεκδικήσεις τα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, για άλλη μια φορά η επιθετική ΝΑΤΟική δραστηριότητα, στην οποία είναι βαθιά μπλεγμένη η ελληνική αστική τάξη, μετατράπηκε σε βήμα έκφρασης των απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων, επιβεβαιώνοντας τον επικίνδυνο χαρακτήρα της λυκοσυμμαχίας που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως τάχα «εγγυητή» των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ετσι, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής δραστηριότητας «Allied Sky» το περασμένο Σάββατο, τουρκικά «F-16» συνέχισαν να συνοδεύουν αμερικανικά «Β-52» ακόμα και εντός του FIR Αθηνών, σε περιοχή δηλαδή που δεν είναι ευθύνη της Αγκυρας, αμφισβητώντας για άλλη μια φορά τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, που το ΝΑΤΟ εξάλλου αντιμετωπίζει ως «ενιαίο επιχειρησιακά χώρο».

Το ελληνικό ΓΕΕΘΑ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «ιδιαίτερα προκλητική, αντιδεοντολογική, αντισυμμαχική και διαμετρικά αντίθετη συμπεριφορά από το σκοπό της δραστηριότητας» των τουρκικών αεροσκαφών και σημείωσε ότι δύο ζεύγη ελληνικών «F-16», «τα οποία βρίσκονταν σε ετοιμότητα στην περιοχή γι' αυτόν το λόγο, αναγνώρισαν, αναχαίτισαν και εξεδίωξαν από το FIR ΑΘΗΝΩΝ» τα τουρκικά μαχητικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω ΝΑΤΟική δραστηριότητα (τα ελληνικά μαχητικά αποτέλεσαν συνοδεία των αμερικανικών αεροσκαφών εντός του FIR Αθηνών και Σκοπίων) με στόχο την «προβολή ισχύος» απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα περιλάμβανε την «περατζάδα» του στρατηγικού βομβαρδιστικού των ΗΠΑ έως τη Μαύρη Θάλασσα, όπου και σημειώθηκε επεισόδιο με ρωσικά μαχητικά που σηκώθηκαν για να το αναχαιτίσουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ