Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου για να φορτώσουν την κρίση στο λαό

Eurokinissi

Την πλήρη άρση της όποιας προστασίας είχε απομείνει για την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας αποφάσισε χτες το υπουργικό συμβούλιο, δίνοντας σήμα «επέλασης» σε τραπεζικούς ομίλους, κράτος και ασφαλιστικά ταμεία να σφίξουν κι άλλο τη θηλιά των πλειστηριασμών και εκβιασμών στα λαϊκά σπίτια, προκειμένου να στηριχτούν τράπεζες και επιχειρηματικοί όμιλοι.

Την ίδια ώρα, με μπαράζ αντιλαϊκών νομοσχεδίων που παίρνουν σειρά και με τις διεργασίες για τη διαμόρφωση του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης», που θα συμπυκνώνει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις των επόμενων χρόνων, να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, κυβέρνηση και κεφάλαιο επιταχύνουν προκειμένου να φορτώσουν την καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού.

Επέλαση στα σπίτια και στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων

Το υπουργικό συμβούλιο άναψε το «πράσινο φως» στον «Κώδικα διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας», που είχε δοθεί προ ημερών στη δημόσια διαβούλευση και η εφαρμογή του οποίου (από 1/1/2021) ενταφιάζει τα όποια απομεινάρια δικαστικής προστασίας και για την πρώτη κατοικία, πατώντας πάνω στα «χνάρια» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στις κατευθύνσεις της ΕΕ, και σφίγγει κι άλλο τη θηλιά πλειστηριασμών και κατασχέσεων και για άλλες οφειλές των λαϊκών οικογενειών, όπως για χρέη προς τον κρατικό μηχανισμό, αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία για αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες.

Θυμίζουμε συνοπτικά ότι μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει πως τα φυσικά πρόσωπα αποκτούν για πρώτη φορά την «πτωχευτική δυνατότητα», ώστε κατόπιν κράτος, τράπεζες, επιχειρηματικοί όμιλοι να προχωρούν στην πλήρη ρευστοποίηση της περιουσίας του «οφειλέτη», αφήνοντάς του μόνο ορισμένα ψίχουλα που θα καλύπτουν τις λεγόμενες «εύλογες δαπάνες διαβίωσης».

Επίσης το κυβερνητικό τερατούργημα προβλέπει πως ο «οφειλέτης» θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου σε ιδιωτικό ειδικό φορέα και στη συνέχεια θα γίνεται νοικάρης στο σπίτι του, με μόνιμη την απειλή της οριστικής έξωσης, αφού μετά την πάροδο 3ετίας η τράπεζα θα έχει το ελεύθερο να καταγγείλει τη σύμβαση και βέβαια να προχωρήσει άμεσα σε πλειστηριασμό, σε περίπτωση που ο μισθωτής - πρώην ιδιοκτήτης δεν καταβάλει έγκαιρα 3 στη σειρά μηνιαία μισθώματα.

Στην άλλη όψη του «νομίσματος», για τα κοράκια των funds και τους επιχειρηματικούς ομίλους, το νομοσχέδιο προβλέπει προκλητικές φοροαπαλλαγές για την ιδιωτική εταιρεία που θα αναλάβει να βγάλει στο σφυρί τα λαϊκά σπίτια, επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με διαδοχική πτώση της τιμής πρώτης προσφοράς, νέο πλαίσιο εξωδικαστικού μηχανισμού, στον οποίο πέρα από τα επιχειρηματικά χρέη εντάσσονται και οι οφειλές φυσικών προσώπων, σε τράπεζες, στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε «να βγει και από τη μύγα ξίγκι».

Παράλληλα προβλέπει πως οι μεγαλοεπιχειρήσεις που πτωχεύουν θα αποκτούν μια «δεύτερη ευκαιρία» για να επιστρέψουν στην κερδοφορία, ενώ παραμένουν και ενισχύονται οι άθλιες διατάξεις για την αποζημίωση και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων που απολύονται, τις οποίες εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ και επί της ουσίας παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Αυτό το τερατούργημα χαρακτήρισε «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, που «αφαιρεί βάρη από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και απελευθερώνει τις τράπεζες από "κόκκινα" δάνεια ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μίας ανακεφαλαιοποίησης», ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο. Υποστήριξε πως ο νέος πτωχευτικός κώδικας «χαράσσει έναν σαφή δρόμο για το πώς θα ρυθμίζονται χρέη προς το Δημόσιο, προς τα Ταμεία, προς τις τράπεζες», ενώ σε ό,τι αφορά το ξεσκαρτάρισμα επιχειρήσεων ανέφερε πως «η οικονομία οφείλει και πάλι να βαδίσει σε ένα σταθερό έδαφος. Να απαλλαγεί από τις πραγματικές "επιχειρήσεις - ζόμπι" και να ενεργοποιήσει παραγωγικές δυνάμεις που μένουν εγκλωβισμένες σε χρέη τα οποία ανάγονται σε διαφορετικές συγκυρίες».

Φουσκώνει το αντιλαϊκό «πορτφόλιο»...

Στο μεταξύ, δίνοντας το στίγμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που «δεν περιμένουν», ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι «προφανώς η επικαιρότητα είναι κρίσιμη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αυτή να αναστείλει το συνολικό μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο (...) Παράλληλα με τις πυκνές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε στα εθνικά ζητήματα, αλλά και στο μέτωπο της πανδημίας, προχωρούμε αδιάκοπα και το νομοθετικό μας έργο».

Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργικό συμβούλιο έγινε παρουσίαση, εκτός του πτωχευτικού κώδικα, νομοσχεδίων που αφορούν το παραπέρα άνοιγμα των «πράσινων» πεδίων κερδοφορίας, και συγκεκριμένα του «Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων», που μεταξύ άλλων προβλέπει τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας από τους ΟΤΑ να επιβάλλουν χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά, εφαρμόζοντας την αντιδραστική ευρωενωσιακή αρχή «πληρώνω όσο πετάω».

Ακόμα, συζητήθηκε το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων δημόσιου τομέα, με ζητούμενο την «αποσύνδεση της κυβέρνησης από τη διοίκηση, μέσω της αναγνώρισης κρίσιμων αρμοδιοτήτων στους γενικούς διευθυντές και τους υπηρεσιακούς γραμματείς των υπουργείων», έτσι ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα το αντιλαϊκό έργο ανεξάρτητα από την εναλλαγή διαχειριστών στον κυβερνητικό θώκο.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες για την αναμόρφωση του ν. 2190/1994 για το ΑΣΕΠ, το «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης που αφορά τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)», το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της ευρωενωσιακής Οδηγίας για την «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» και τρομοκρατική δραστηριότητα, ενώ έγινε ενημέρωση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, σχετικά με την κατασκευή νέου φράχτη στον Εβρο και την αναβάθμιση του υφιστάμενου. Τέλος, το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε ως αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Τσιμέκα.

...επιταχύνονται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Σε αυτό το φόντο, εκκινούν οι διεργασίες σχετικά με τη διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές Οκτώβρη. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπωθούν παρεμβάσεις σε δύο άξονες, ειδικότερα με μόνιμο και προσωρινό χαρακτήρα.

Σχετικά με τυχόν αξιοποίηση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη με τα ταμειακά διαθέσιμα, προσθέτοντας ότι στο μέλλον μία τέτοια απόφαση θα κριθεί ανάλογα με το πώς θα πορευθούν οι υγειονομικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ώρα το μόνιμο μέτρο που έχει κλειδώσει για το 2021 αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία, που αναμένεται να συνδυαστεί και με άλλες αντεργατικές παρεμβάσεις, με φόντο την παραπέρα αποψίλωση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις άλλωστε, με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού, πλάι στα υπόλοιπα μέτρα για το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο, αποτελούν και τη «ραχοκοκαλιά» του λεγόμενου «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», που αποτελεί το πρώτο προαπαιτούμενο για την ένταξη στο μηχανισμό του «Ταμείου Ανάκαμψης» του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Οι σχετικές διεργασίες ήδη έχουν ξεκινήσει, καθώς μέχρι τα μέσα Οκτώβρη η κυβέρνηση θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πρώτο σχέδιο, με «μπούσουλα» και τα μέτρα - κόλαφο που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο της «Εκθεσης Πισσαρίδη». Το στίγμα έδωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο «Βήμα» επιστράτευσε ξανά τα κάλπικα επιχειρήματα που συνοδεύουν όλες τις αντιασφαλιστικές ανατροπές, λέγοντας ότι «σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους», ενώ για το κυβερνητικό σχέδιο σημείωσε πως «δεν μιλάμε μόνο για κλασικά έργα υποδομών, αλλά για μεταρρυθμίσεις και δράσεις που θα τις χαρακτηρίζει μια ενιαία λογική και θα συμβάλουν στην εκπλήρωση των οικονομικών στόχων» του κεφαλαίου, φέρνοντας ως παραδείγματα τη «δημιουργία νέων αποταμιευτικών προϊόντων, τα λεγόμενα PEPP (πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν)».

Βαρέλι χωρίς πάτο... που «οξύνει» τα αντιλαϊκά αντανακλαστικά

Εξάλλου, τα αντιλαϊκά αντανακλαστικά προκειμένου να φορτωθεί η κρίση στο λαό οξύνουν και οι εκτιμήσεις για το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης.

Στο τέλος αυτής της βδομάδας ανακοινώνεται η πρώτη εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) αναφορικά με το ρυθμό βύθισης του ΑΕΠ στη διάρκεια του β' τριμήνου 2020. Σε κάθε περίπτωση η κατρακύλα θα ξεπεράσει το 10%, φτάνοντας σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις στην περιοχή του 15% (για την ώρα το υπουργείο Οικονομικών παραμένει στην εκτίμηση περί ρυθμού πτώσης στο 8% για ολόκληρη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς), με τις προ μηνών κυβερνητικές «εκτιμήσεις» για «γρήγορη ανάκαμψη» να χλωμιάζουν παραπέρα.

Την ίδια ώρα, τα διαδοχικά πακέτα που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση για τη στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου ήδη αποτυπώνονται στα μεγέθη του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα στη διάρκεια του 12μηνου 2020 θα καταγράψει πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον στο 5,5% του ΑΕΠ, σε μια εξέλιξη που δημιουργεί το υπόστρωμα για την επόμενη δέσμη με τα αντιλαϊκά μέτρα.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (7μηνο Γενάρης - Ιούλης 2020), ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί στις κάθε είδους επιχειρήσεις διαμορφώνεται μόλις στο 2,9% επί του συνολικού φόρου, ως αποτέλεσμα και της νέας μείωσης των συντελεστών που ισχύει για τις επιχειρήσεις.

Σε αυτό το φόντο, στο τέλος της επόμενης βδομάδας συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ, με επίκεντρο τη συζήτηση γύρω από το κατάλληλο ύψος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς για όλα τα κράτη - μέλη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη θα απογειωθεί στο 8,5% του ΑΕΠ το 2020, ενώ όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της Ευρωζώνης θα εμφανίσουν δημοσιονομικά ελλείμματα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, με τα σπασμένα να φορτώνονται στις πλάτες των λαών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ