Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Με σοβαρά προβλήματα τα σχολεία στη Λάρισα

Προβλήματα και ελλείψεις που επιτείνουν τα ερωτήματα και τις αγωνίες γονιών και εκπαιδευτικών καταγγέλλουν η Ενωση Γονέων Λάρισας αλλά και οι σύλλογοι των δασκάλων και των καθηγητών.

Αρχικά, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο τμημάτων σε 7 Λύκεια του νομού Λάρισας, λόγω του μικρού αριθμού μαθητών. Η συγκεκριμένη ενέργεια προκαλεί δικαιολογημένη αναστάτωση στους μαθητές και στους γονείς τους, ειδικά σε συνθήκες που απαιτείται περιορισμός των μαθητών σε κάθε τμήμα και όχι αύξηση, όπως θα γίνει αντικειμενικά σε τάξεις σχολείων της Ελασσόνας, όπου θα μεταφερθούν. Το μέτρο αυτό σημαίνει ακόμα πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τις μετακινήσεις των παιδιών, απώλεια περισσότερου χρόνου και κινδύνους για την ασφάλειά τους στις μετακινήσεις τους.

Αντίστοιχα, η ασφαλής λειτουργία «συντρίβεται» στη σκληρή πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από τα ασυντήρητα σχολικά κτίρια, τις αίθουσες προκάτ και κοντέινερ, τα πολυπληθή τμήματα. Με μία πρώτη ανεπίσημη καταγραφή στοιχείων από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, στα Νηπιαγωγεία της πόλης υπάρχουν 27 τμήματα με 25 μαθητές το καθένα, ενώ σε Δημοτικά υπάρχουν 3 τμήματα με 26 μαθητές, 10 τμήματα με 25 μαθητές, 21 τμήματα με 24 μαθητές... Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ολα αυτά ενώ στο δήμο Λάρισας υπάρχουν 27 κενές αίθουσες μόνο σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και άλλες 11 σε όμορους δήμους, αίθουσες οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους απαιτούμενους χώρους, ταυτόχρονα με άλλες δημοτικές κτιριακές υποδομές (βιβλιοθήκες κ.λπ.), έτσι ώστε να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην καθαριότητα των σχολείων, όπου παρά τις πρόσφατες προσλήψεις ορισμένου χρόνου στο δήμο Λαρισαίων, κάτω από τις αυξημένες ανάγκες που προκαλεί η πανδημία, οι θέσεις των καθαριστριών αυξήθηκαν μόλις κατά δύο (από 133 σε 135) και οι 51 από αυτές είναι μερικής απασχόλησης.

Η Ενωση Γονέων καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να χαρίζει δεξιά κι αριστερά εκατομμύρια ευρώ και να διαθέσει χρήματα στην Εκπαίδευση, στην Υγεία, στην ανακούφιση των οικογενειών, προκειμένου να εξασφαλίσει το άνοιγμα των σχολείων με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Σε αυτήν τη βάση, καλεί σε εγρήγορση τους Συλλόγους Γονέων κάθε σχολείου και συντονισμό της δράσης κάτω από το πλαίσιο των αναγκαίων αιτημάτων. Για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται ανοιχτές συσκέψεις με Συλλόγους Γονέων σε κάθε συνοικία, εξορμήσεις σε σχολεία, παρεμβάσεις σε Δημοτικό Συμβούλιο, Περιφέρεια και όπου αλλού χρειαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ