Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Το «μαύρο άσπρο» για το ρόλο της ΕΕ και των «συμμάχων» της αστικής τάξης

Από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη βδομάδα

Auswaertiges Amt/photothek

Από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη βδομάδα
Στη γραμμή του εφησυχασμού και της καλλιέργειας κάλπικων προσδοκιών για το ρόλο της ΕΕ και των άλλων συμμάχων της αστικής τάξης, που στρώνουν το τραπέζι για οδυνηρούς συμβιβασμούς προκειμένου να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και να θωρακιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή, συνεχίζουν να κινούνται τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και τα άλλα αστικά κόμματα, στο φόντο της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, με το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» και τουρκικά πολεμικά πλοία να εξακολουθούν να πλέουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, και τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων να διαδέχονται η μία την άλλη.

Ετσι, μετά την άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ των κρατών - μελών της ΕΕ, που κατέληξε στα γνωστά ευχολόγια παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις για κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο και του συνολικότερου ευρωτουρκικού παζαριού, ο Ν. Δένδιας ανέλαβε την επιχείρηση εξωραϊσμού της ΕΕ, κομπάζοντας για την «ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων», ενώ επανερχόμενος σε συνέντευξή του στη «Real News» ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε καλοδεχούμενη τη «διάθεση της Γερμανίας να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των εντάσεων που προκαλεί η γείτονα».

«Θα συνεχίσουμε να καλούμε την Τουρκία να συμμετάσχει στη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα και των λοιπών κρατών στον περίγυρό της. Να σταματήσει να αποτελεί μια θλιβερή παραφωνία στην περιοχή μας», ανέφερε, παρουσιάζοντας ως «παραφωνία» τις τουρκικές διεκδικήσεις που σιγοντάρονται από όσους κυβέρνηση και άλλοι υποδεικνύουν σαν συμμάχους στους οποίους θα προστρέξει η χώρα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο Ν. Δένδιας πρόσθεσε, επικαλούμενος τις συμφωνίες που ανοίγουν το δρόμο σε οδυνηρούς συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ότι «η ελληνική διπλωματία έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα αποτελεσματικότητα ως προς την επίτευξη στόχων που μέχρι σήμερα διέφευγαν. Εχει εξέλθει από την περίοδο της ακινησίας», ενώ καλώντας εκ νέου την Τουρκία σε διάλογο ή στη Χάγη, για να «τρέξουν» οι επικίνδυνες διευθετήσεις, επανέλαβε πως «η Ελλάδα έχει εκφράσει διά του πρωθυπουργού την ετοιμότητά της να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εφόσον δεν καταφέρουμε μέσω διαλόγου να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Τουρκία».

Ενδεικτικές στο μεταξύ είναι και οι κυβερνητικές διαρροές για τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν μέσα στο Σαββατοκύριακο, με το Μαξίμου να κάνει λόγο για «αντιφατικές» δηλώσεις, και θυμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση κρατάει ορθάνοιχτη την πόρτα των επικίνδυνων ευρωατλαντικών διευθετήσεων σημείωναν ότι ή η Τουρκία θα αποκλιμακώσει ή «αλλιώς τον Σεπτέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης (ρ/σ «Alpha»), που κλείνοντας τα μάτια στο παζάρι των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με την Τουρκία έφτασε να διατείνεται πως «η Τουρκία βρίσκεται σε διπλωματική απομόνωση» και πως «ο Τούρκος Πρόεδρος αισθάνεται ότι έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη διπλωματική ταπείνωση εκ του γεγονότος ότι δεν υφίσταται κανένας απολύτως από τη διπλωματική σκακιέρα που να τον υποστηρίζει», ενώ υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι αυτή που θα πληρώσει αν συνεχίσει αυτήν τη ρητορεία». Παρουσιάζοντας δε τις κολιγιές της αστικής τάξης, που μπλέκουν παραπέρα το κουβάρι των αντιθέσεων, ως τάχα «ασπίδα», σημείωσε πως «προσπαθούμε να έχουμε πάντα μια εμπροσθοβαρή ανάγνωση της διπλωματίας. Δεν ήταν τυχαία η τριμερής με το Ισραήλ και την Κύπρο, δεν ήταν τυχαία - όπως αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων - η προσέγγιση με την Αίγυπτο».

Στο μεταξύ, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, ο οποίος το Σάββατο επανέλαβε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο αποτελεί «αιτία πολέμου» για την Τουρκία, το ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του σημείωσε πως «η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου», κάλεσε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν εφαρμόζεται επιλεκτικά, καλώντας παράλληλα τη «διεθνή κοινότητα» να το υπερασπιστεί, αφού η παραβίασή του «σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους», και τέλος «θυμίζει» στην Τουρκία πως «η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».

Στο μεταξύ, τη στήριξη στην «εθνική» γραμμή της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, την οποία παρουσιάζουν ως «ασπίδα» για τα κυριαρχικά δικαιώματα, συνεχίζουν με τις παρεμβάσεις τους και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής του, Κ. Ζαχαριάδης, συμπυκνώνοντας στην παρέμβασή του στον τ/σ «Open» τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη έχει χάσει κρίσιμο χρόνο ώστε να καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι εάν κάνει φασαρία, τσαμπουκά και ένταση στην περιοχή θα έχει το μέγιστο δυνατό διπλωματικό, πολιτικό, οικονομικό και γεωστρατηγικό κόστος. Αυτά τα οποία είπε προχθές ο Πρόεδρος Μακρόν είναι ενδεικτικά της κατάστασης, ότι δηλαδή τα λόγια των Ευρωπαίων έναντι της Τουρκίας πρέπει να συνοδεύονται με πράξεις. Χρειάζεται εθνική συζήτηση, αναζήτηση κοινής εθνικής γραμμής για τέτοια ζητήματα», που όμως «η κυβέρνηση της ΝΔ την απορρίπτει», συνέχισε, παρότι «βλέπει ότι εμείς δεν θα κάνουμε ανεύθυνη και καταστροφολογική αντιπολίτευση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναγνώριση του ψευδοκράτους ζήτησε ο Ερντογάν(2023-09-21 00:00:00.0)
Σταθερή στον αμερικανοΝΑΤΟϊκό εφησυχασμό η κυβέρνηση(2022-09-09 00:00:00.0)
«Καταγγέλλει» την τουρκική επιθετικότητα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που την υποθάλπουν!(2020-10-20 00:00:00.0)
«Διαψεύδει» και... επαυξάνει τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς(2020-09-04 00:00:00.0)
Η συνεκμετάλλευση προηγείται του ορισμού υφαλοκρηπίδας(2011-01-08 00:00:00.0)
Διπλωματικές ναυμαχίες(1996-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ