Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Ανεπαρκή και ανεφάρμοστα τα μέτρα για τα γηροκομεία, αποκομμένα από τις άσχημες εργασιακές συνθήκες

Αυξάνονται οι νεκροί από τα δύο γηροκομεία στη Θεσσαλονίκη - Νέο κρούσμα σε γηροκομείο στο Μοσχάτο

Motion Team

Η συνεχής αύξηση των νεκρών ηλικιωμένων από τα δύο γηροκομεία της Θεσσαλονίκης και η επιβεβαίωση κρούσματος κορονοϊού σε μια ακόμα δομή, στο Μοσχάτο, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις μεγάλες ευθύνες τόσο της εργοδοσίας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, όσο και της κυβέρνησης, η οποία για έξι ολόκληρους μήνες μέσα στην πανδημία δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο, ενώ τα μέτρα που ανακοίνωσε κατόπιν εορτής, μόλις στις 28 Αυγούστου, είναι ανεπαρκή ή και ανεφάρμοστα.

Σημειώνεται ότι χτες Δευτέρα έχασαν τη ζωή τους δύο ακόμα ηλικιωμένοι από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι στη Θεσσαλονίκη, με το σύνολο των νεκρών στα δύο γηροκομεία της πόλης όπου εντοπίστηκαν μαζικά κρούσματα να φτάνει πλέον τους 17...

Η ασφάλεια των ηλικιωμένων εξαρτάται άμεσα από τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές - Γηροκομεία - Εργαστήρια - Διαγνωστικά Κέντρα Αθήνας, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), καταγγέλλει τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την κυβέρνηση, όπως και τον ελλιπή ή και ανεφάρμοστο χαρακτήρα των μέτρων που εξήγγειλε, τα οποία προετοιμάζουν το έδαφος για να επιρρίπτεται η ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Μεταξύ άλλων, το κλαδικό Σωματείο τονίζει ότι είναι ανυπόστατος ο ισχυρισμός της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου πως «από την πρώτη στιγμή λάβαμε τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων» και ότι τάχα «οι μονάδες προστατεύτηκαν αποτελεσματικά κατά την πρώτη φάση της πανδημίας».

Η κυβέρνηση, τονίζει το Σωματείο, «όχι μόνο δεν επέβαλε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων αλλά αντίθετα επέτρεψε την εργοδοτική αυθαιρεσία, με την παντελή έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών».

«Πολλοί εργαζόμενοι που απευθύνθηκαν στις Επιθεωρήσεις Εργασίας βρήκαν κλειστές πόρτες, ενώ αρμόδιοι φορείς δήλωσαν αναρμόδιοι να πραγματοποιήσουν ελέγχους», προσθέτει.

Αναφερόμενο σε αυτό που πραγματικά βιώνουν οι εργαζόμενοι στις ΜΦΗ, το Σωματείο σημειώνει πως σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουν οι ίδιοι τα ατομικά μέσα προστασίας, οι διευθύνσεις δεν είχαν υποχρεωθεί να τα παρέχουν, η έλλειψη προσωπικού και η συνακόλουθη εντατικοποίηση της εργασίας έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα καθηκοντολόγια, «όλοι κάνουν τα πάντα», ενώ συχνά οι εργαζόμενοι μένουν για μήνες απλήρωτοι.

Ως προς τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επισημαίνει ότι είναι «μέτρα ελλιπή που εξαγγέλλονται με μεγάλη καθυστέρηση». Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για περιοδικούς ελέγχους ούτε για την αντιμετώπιση της εντατικοποίησης της εργασίας, που καθιστά αδύνατη τη λήψη μέτρων προστασίας».

Το Σωματείο τονίζει επίσης πως ανακοινώθηκαν μέτρα που είναι ανεφάρμοστα, «μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τις προπαγανδιστικές ανάγκες της κυβέρνησης». Για παράδειγμα, επισημαίνει ότι «με την τεράστια έλλειψη προσωπικού που υπάρχει, είναι αδύνατο να δημιουργηθούν ομάδες προσωπικού που θα φροντίζουν συγκεκριμένες ομάδες ηλικιωμένων».

Καταγγέλλει ακόμα ότι με τα μέτρα της η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για να ρίξει την ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους: «Οι εργαζόμενοι καλούνται να εφαρμόσουν τον κώδικα ασφαλούς συμπεριφοράς εντός και εκτός δομών, να συμπληρώνουν αναλυτικά ερωτηματολόγια, ενώ συστήνεται να μην εργάζονται σε δεύτερη δουλειά. Αυτά είναι μέτρα απενοχοποίησης της κυβέρνησης και της εργοδοσίας και στοχοποίησης των εργαζομένων».

Το Σωματείο τονίζει πως «η ασφάλεια των ηλικιωμένων στα γηροκομεία, των ασθενών, των επισκεπτών, σε όλες τις μονάδες ιδιωτικής Υγείας εξαρτάται άμεσα από τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Το υπουργείο πρέπει να επιβάλει με αυστηρότητα κατάλληλες συνθήκες εργασίας στις Ιδιωτικές Μονάδες Υγείας, να σταματήσει η απλήρωτη εργασία, να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις, να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας, να σταματήσει να κυριαρχεί η λογική της αποφυγής του κόστους, όπως γίνεται σήμερα στις επιχειρήσεις ιδιωτικής Υγείας. Κατάλληλες συνθήκες εργασίας για να μη γίνουν οι χώροι εργασίας χώροι διασποράς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ