Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεθνής αλληλεγγύη στην πράξη

Συνάντηση της ΚΝΕ με τις 46 αντιπροσωπείες νεολαιίστικων οργανώσεων από όλο τον κόσμο, που παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου

Η ανάγκη, οι κομμουνιστικές, προοδευτικές και δημοκρατικές νεολαίες του κόσμου να έχουν καλύτερη επαφή και να προχωρούν σε κοινό βηματισμό, για να διεκδικήσει η νεολαία τα δικαιώματά της ανά τον κόσμο, ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα των εργασιών του 8ου Συνεδρίου της ΚΝΕ. Αποδείχτηκε, παράλληλα, πως η φράση «διεθνής αλληλεγγύη», δεν είναι κενή περιεχομένου. Αντίθετα, μέρος της πρακτικής εφαρμογής, φάνηκε και στις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, λίγες μέρες πριν το Συνέδριο της ΚΝΕ, αλλά και στο ίδιο το Συνέδριο.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, των εργασιών του Συνεδρίου, ο γραμματέας του απερχόμενου ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Ν. Σοφιανός, συναντήθηκε με τους αντιπροσώπους των 46 νεολαιίστικων οργανώσεων που ήρθαν από όλο τον κόσμο για να παρακολουθήσουν το 8ο Συνέδριο.

«Θα συνεχίσουμε πλάι - πλάι»

Ο Ν. Σοφιανός, χαιρετίζοντας τις αντιπροσωπείες, στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, σε ένα από τα διαλείμματα του Συνεδρίου, σημείωσε την ανάγκη, να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των προοδευτικών και δημοκρατικών νεολαιίστικων οργανώσεων. Παράλληλα, μίλησε για τις εργασίες του Συνεδρίου. Παρόντες στη συζήτηση, ήταν και ο σημερινός Γραμματέας της ΚΝΕ Θ. Γκιώνης, τα μέλη του γραφείου του απερχόμενου ΚΣ Κ. Παπασταύρου, Ν. Σερετάκης και ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ Ηρ. Τσαβδαρίδης.

Σημαντική η παρουσία των κομμουνιστικών και προοδευτικών οργανώσεων νεολαίας από όλο τον κόσμο, στο συνέδριο
Σημαντική η παρουσία των κομμουνιστικών και προοδευτικών οργανώσεων νεολαίας από όλο τον κόσμο, στο συνέδριο
Εκεί, μοιράστηκε στα αγγλικά η εισήγηση του απερχόμενου ΚΣ της ΚΝΕ. «Κατ' αυτόν τον τρόπο», είπε ο Ν. Σοφιανός, «θα μοιραστούμε μαζί σας, τις σκέψεις μας. Παράλληλα, θα έχετε υπόψη σας την πάλη που διεξάγεται στο νεολαιίστικο κίνημα της χώρας μας και σε ποια σημεία δίνουμε εμείς ιδιαίτερο βάρος».

Αναφερόμενος στην παρέμβαση του Χαρ. Φλωράκη, επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, ο πρώην Γραμματέας της ΚΝΕ, είπε πως «δεν είναι απλά μια πατρική παραίνεση, αλλά μια ουσιαστική συνεισφορά στο Συνέδριό μας».

«Ερχονται δύσκολοι καιροί και έχουμε να δώσουμε ακόμη δυσκολότερες μάχες», τόνισε ο Ν. Σοφιανός. «Απαιτείται συσπείρωση στην πολιτική του Κόμματος, μιας και οι δυσκολίες δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Σε αυτές τις συνθήκες, το βασικό κριτήριο για τη δράση μας θα είναι οι μελλοντικές ανάγκες της νεολαίας».

Σημείωσε, δε, πως και το νέο ΚΣ, θα δώσει ιδιαίτερη βάση στις κοινές συναντήσεις και πρωτοβουλίες προωθώντας «τις κοινές κατακτήσεις».

Για το Μέτωπο πάλης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ξένες αντιπροσωπείες, προκάλεσε η πολιτική θέση του Κόμματος για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο πάλης. Ειδικότερα, τους απασχόλησε το ζήτημα του αγώνα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά πόσον υπάρχει προοπτική για το Μέτωπο σε αυτά τα πλαίσια.

Ο Ν. Σοφιανός, απαντώντας, στα ερωτήματα των αντιπροσώπων, σημείωσε πως «υπάρχουν σημαντικές πολιτικο-ιδεολογικές διαφορές» με τα κόμματα των περισσοτέρων χωρών της ΕΕ. Ωστόσο, διατηρούνται «στενές σχέσεις με όλα τα κομμουνιστικά κόμματα της ΕΕ». Αναφορικά με το Μέτωπο πάλης, είπε πως αυτό «αφορά στην Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε σε κοινή δράση και με τα άλλα κομμουνιστικά κόμματα».

Ανταλλαγή εμπειριών

Πλούσια εμπειρία, όμως, δεν αποκόμισαν μόνον οι αντιπρόσωποι των νεολαιίστικων οργανώσεων, μα και τα μέλη της ΚΝΕ, που είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν και να ανταλλάξουν μαζί τους απόψεις και σκέψεις. Δεκάδες ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Αθήνα τις μέρες πριν το Συνέδριο. Μέσα από αυτές οι αντιπρόσωποι μετέφεραν, με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους, από τη δράση του ιμπεριαλισμού.

Στην Κούβα, για παράδειγμα, έγιναν πάνω από 600 προσπάθειες δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο, όπως και άλλων στελεχών. Εγιναν τρομοκρατικές επιθέσεις σε λιμάνια και σε περιοχές της Κούβας. Εριξαν μικρόβια και επιδημίες στη χώρα, ενώ όπως σημείωσαν πάνω από 100 παιδιά πέθαναν από αιμορραγικό πυρετό. Τα παραπάνω μετέφεραν οι εκπρόσωποι της ΚΝ, στη διάρκεια εκδήλωσης.

Στη Γιουγκοσλαβία, στα πλαίσια άλλης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε, η Μπ. Τσίριτς, εκπρόσωπος της ΚΝ, είπε πως «η συμμετοχή της κυβέρνησής μας στην παράδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς ήταν μία ακόμα απόδειξη της δουλικότητας που επιδεικνύει απέναντι στη Δύση».

«Η χώρα μας διέρχεται μια κατάσταση αλλαγών με στόχο να μεταβάλλουν τις οικονομικές και κοινωνικές δομές της Βενεζουέλας και αποσκοπούν στη δημιουργία ενός συστήματος δικαιοσύνης και κοινωνικής ισότητας για το λαό της χώρας», σημειώνει στο χαιρετιστήριο μήνυμα προς το 8ο Συνέδριο η ΚΝ Βενεζουέλας. Την ίδια στιγμή, η δεξιά και η αστική τάξη της χώρας προωθούν την πολιτική - και όχι μόνο - επίθεση σε βάρος του Προέδρου της χώρας, που προχωρά στις παραπάνω αλλαγές.

Ιδιαίτερη σημασία, είχε το μήνυμα προς το Συνέδριο από τη νεολαία του Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που καλεί την προοδευτική νεολαία του κόσμου να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στο δίκαιο αγώνα του λαού τους. Σε αυτό σημειώνεται: «Οι δολοφονίες που διεξάγονται ενάντια στον άμαχο πληθυσμό και σε μικρά παιδιά από τον ισραηλινό στρατό με επιδρομές και καθημερινές εισβολές σε διάφορες περιοχές, με συλλήψεις ανθρώπων, με καταστροφές στη γεωργία, στο εμπόριο και στα κτίρια, αποτελούν καθημερινή τακτική της ισραηλινής κυβέρνησης, καθοδηγούμενη από τον εγκληματία πολέμου Αριέλ Σαρόν. Ο παλαιστινιακός λαός υποστηρίζει τη βαθιά του πεποίθηση για την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην περιοχή».


Κ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ