Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 30 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΕΥΒΟΙΑ
Κόβουν αιτήσεις ακόμα και για το 600άρι της άμεσης ενίσχυσης

Μια σειρά από εμπόδια βάζουν οι κρατικοί μηχανισμοί με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των δικαιούχων

Ενδεικτική περίπτωση για το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πληγέντες από τις πλημμύρες στο Ληλάντιο Πεδίο και την περιοχή των Ψαχνών είναι η περίπτωση της ενίσχυσης των 600 ευρώ για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, τα οποία αφορούν τελικά μονάχα «οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά».

Οπως τελικά προέκυψε, η πενιχρή αυτή ενίσχυση έχει «ταβάνι» τις 600.000 ευρώ, τα οποία δόθηκαν ισόποσα από το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων - Μεσσαπίων για να τα διανείμουν με τη σειρά τους στους πληγέντες. Φτάνουν δηλαδή για 500 νοικοκυριά στον καθέναν από τους δύο δήμους, όταν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας του υπ. Υποδομών και Μεταφορών, έως τις 26/8 είχαν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε 2.475 κτίρια, εκ των οποίων μόνο τα 371 δεν έχουν υποστεί ζημιές, ενώ οι έλεγχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί και συνεχίζονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ποσό αυτό να έχει δοθεί σε ελάχιστους και οι υπηρεσίες των δήμων να αναγκάζονται να ξεδιαλέξουν τις αιτήσεις και να αναζητούν προσχήματα για να απορρίψουν αιτούντες.

«Εχουμε υποβάλει αίτηση εδώ και 15 μέρες και ακόμη δεν έχουμε πάρει τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά κάτοικος στα Ψαχνά και προσθέτει: «Στην αρχή, μας έλεγαν ότι θα τα πάρουμε, από μέρα σε μέρα. Πριν από λίγες μέρες, μας ζήτησαν φωτογραφίες για να αποδείξουμε ότι το σπίτι μας πλημμύρισε, ενώ ήδη συνεργείο μηχανικών που πέρασε και το έλεγξε έχει πιστοποιήσει ότι πάθαμε ζημιά».

Την ίδια στιγμή, η ενίσχυση των 5.000 ευρώ που προβλέπεται να δοθεί για την αντικατάσταση οικοσκευών, κλινοστρωμάτων, ρούχων και επίπλων που καταστράφηκαν είναι μικρότερη από το ποσό των 6.000 ευρώ που προβλέπει το Νομοθετικό Διάταγμα του 1973 για τέτοιες περιπτώσεις, ενώ τελικά θα δοθεί και στις δευτερεύουσες κατοικίες μετά από την κατακραυγή των κατοίκων και την πίεση που ασκήθηκε. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο ποιες «προϋποθέσεις» ενδεχομένως προκύψουν στην πορεία, αλλά και πότε θα δοθούν τα χρήματα αυτά που είναι άμεσα αναγκαία.

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες είναι και το μέτρο της αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων των πληγέντων για ένα εξάμηνο, αντί της απαλλαγής τουλάχιστον για όσους πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν και για όσο διάστημα χρειαστεί να αποζημιωθούν πλήρως και να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημά τους. Παράλληλα, κανονικά συνεχίζουν να τρέχουν οι λογαριασμοί ρεύματος, νερού και ο ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, οι δανειακές υποχρεώσεις αφήνονται στη ...βούληση των τραπεζών, στις οποίες μάλιστα η κυβέρνηση σπεύδει να εξασφαλίσει και νέα «πελατεία» καθώς στα αρχικά μέτρα που εξήγγειλε ο υπ. Οικονομικών για την παροχή ενίσχυσης αποκατάστασης στεγαστικών προβλημάτων γίνεται λόγος για 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκα δάνεια. Εξαναγκάζουν δηλαδή τους πληγέντες να πάρουν δάνεια με άγνωστες τις όποιες δεσμεύσεις προκύψουν από αυτά, ενώ πληθαίνουν οι φωνές από περιφερειακή και δημοτικές αρχές για τέτοιες δήθεν διευκολύνσεις που αφορούν σχεδόν όλο το εύρος των καταστροφών.

Στις ελληνικές καλένδες τα αντιπλημμυρικά έργα

Και, βέβαια, καμία ουσιαστική αναφορά δεν έχει γίνει για την άμεση μελέτη και κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα το επόμενο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, η κυβέρνηση εξήγγειλε την επίσπευση της παράκαμψης της Χαλκίδας, η οποία εκκρεμεί εδώ και χρόνια, με βασικό στόχο την εξυπηρέτηση και την αναβάθμιση των υποδομών για τη διευκόλυνση της οικονομικής δραστηριότητας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που εδρεύουν και έχουν εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Χαρακτηριστικές για το ποια έργα είναι «επιλέξιμα» ήταν οι δηλώσεις του υπ. Υποδομών και Μεταφορών, την Πέμπτη 28/8, από τη Χαλκίδα. Ενώ κανείς θα περίμενε να εξαγγείλει τα μέτρα της κυβέρνησης για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται, απλά επανέλαβε τη διάθεση 240 εκατ. ευρώ για τη δρομολόγηση της συγκεκριμένης παράκαμψης, ενώ τα όποια έργα πολιτικής προστασίας παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες, στις ανακοινώσεις της Περιφέρειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ