Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 30 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΕΥΒΟΙΑ
ΤΡΕΙΣ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Οι κάτοικοι παλεύουν μόνοι τους να σταθούν ξανά στα πόδια τους

Πνιγμένοι ανάμεσα σε τόνους λάσπης, σκουπίδια, λύματα, κουφάρια νεκρών ζώων και κάθε είδους φερτές ύλες παραμένουν ολόκληροι οικισμοί στις περιοχές της Κεντρικής Εύβοιας που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες. Ειδικότερα, στο Ληλάντιο Πεδίο, οι οικισμοί Μπούρτζι και Οαση κινδυνεύουν πλέον να μετατραπούν σε υγειονομική βόμβα.

Η απόγνωση είναι κυρίαρχο συναίσθημα στους κατοίκους, που παλεύουν μόνοι τους να σταθούν στα πόδια τους, αλλά και οργή για τα μέτρα «ανακούφισης» που εξήγγειλε η κυβέρνηση, τα οποία αποτελούν εμπαιγμό και παράλληλα αναδεικνύουν ότι η πολιτική που υποτάσσεται στη λογική του «κόστους - οφέλους» και της εξυπηρέτησης της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων είναι ασυμβίβαστη και εχθρική απέναντι στην ικανοποίηση των αναγκών του λαού και της προστασίας της υγείας και της ζωής του.

Μια σύντομη επίσκεψη στις περιοχές όπου πριν από 3 σχεδόν βδομάδες θρηνήσαμε τη ζωή 8 συνανθρώπων μας αρκεί για να καταρρίψει την πλασματική εικόνα που προσπαθούν να διαμορφώσουν η κυβέρνηση, η περιφερειακή διοίκηση και οι δημοτικές αρχές ότι «όλα βαίνουν καλώς», ότι «το κράτος είναι εδώ».

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε, 20 μέρες μετά, ξανά στον τόπο του εγκλήματος. Στον τόπο όπου διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχουν καταδικάσει χιλιάδες ανθρώπους να ζουν με τις καταστροφές, πότε μέσα στα καμένα, πότε μέσα στις λάσπες.

Λίγες κουβέντες με τους αποκαμωμένους κατοίκους αρκούν για να αντιληφθεί κανείς την απόγνωσή τους, την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης, το μοναχικό αγώνα που δίνουν για να κάνουν ξανά τα σπίτια τους κατοικήσιμα, να καθαρίσουν τις αυλές τους, να στήσουν απ' την αρχή το νοικοκυριό τους.

Την ίδια στιγμή και ενώ τα φώτα της δημοσιότητας έχουν σβήσει, οι όποιοι πομπώδεις τίτλοι ειδήσεων για τις επιδοτήσεις και τα άλλα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων που εξήγγειλαν η κυβέρνηση και οι υπουργοί που παρέλασαν τις προηγούμενες μέρες από την περιοχή, καταρρίπτονται από τη σκληρή καθημερινότητα των κατοίκων, που ξέρουν από πρώτο χέρι ότι όχι μόνο δεν αρκούν για την κάλυψη των αναγκών, αλλά είναι άγνωστο το πότε και σε πόσους θα δοθούν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ