Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 30 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη μνήμη του Τάκη Ψημμένου

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας μπαμπά και παππού Δημήτρη (Τάκη) Ψημμένου, αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 12 Αυγούστου 2020, προσφέρουμε στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Υμηττού 200 ευρώ και 100 ευρώ στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Υμηττού.

Γεννήθηκε το 1929 στην Καρδίτσα. Την Πρωτομαγιά του 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Πήρε μέρος σε διάφορες δύσκολες αποστολές, όταν η πόλη της Καρδίτσας κατακτήθηκε από τους Γερμανούς. Το Σεπτέμβρη του 1944 κατετάγη στον εφεδρικό ΕΛΑΣ Καρδίτσας. Ως Γραμματέας συνοικιακής Οργάνωσης της ΕΠΟΝ συλλαμβάνεται, βασανίζεται άγρια και διώκεται.

Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το Γενάρη του 1945. Το 1946 κατετάγη στον ΔΣΕ και για 45 μήνες, από το Σεπτέμβρη του 1946 μέχρι και το Μάη του 1950, υπηρέτησε στον ΔΣΕ περιδιαβαίνοντας τα βουνά των Αγράφων. Τραυματίστηκε στη Μάχη της Καρδίτσας.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ το 1949, παραμένει στην ομάδα που είχε βασική αποστολή να κρατήσει τη φυσιογνωμία του αντάρτικου στο χώρο των Αγράφων, με σκοπό τη συγκέντρωση των ξεκομμένων ανταρτών. Η ομάδα εκπλήρωσε στο ακέραιο την αποστολή της και την άνοιξη του 1950 πέρασε στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Ο Τάκης εγκαταστάθηκε στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, όπου παντρεύτηκε τη μαμά μας, Ευγενία Παπαγεωργίου, αντάρτισσα του ΔΣΕ.

Το 1953 πήρε το πτυχίο του δασκάλου. Επιπλέον, φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης. Εργάστηκε ως ανειδίκευτος εργάτης στο χωριό «Νίκος Μπελογιάννης» και ως δάσκαλος στα προσφυγόπουλα. Τα τελευταία χρόνια και μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το 1982, εργάστηκε στο μηχανισμό της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στη Βουδαπέστη.

Ο Τάκης υπερασπίστηκε τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στην Ουγγαρία.

Επαναπατρίστηκε το 1986. Εργάστηκε για ένα διάστημα στο Αρχείο του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων σημαντική ήταν η συμβολή του στη συγγραφή του «Μαρτυρολογίου - Επεσαν για τη ζωή» της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο, μέσα από τα προσωπικά του βιώματα αποτυπώνεται η Ιστορία του ΚΚΕ.

Ηταν μέλος της ΚΟΒ Υμηττού και για πάνω από 30 χρόνια πρόεδρος του Παραρτήματος Υμηττού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, προσφέροντας ως και το τέλος της ζωής του, με τη δράση του, σημαντική παρακαταθήκη στους νεότερους συντρόφους και στη νεολαία της περιοχής.

Τα παιδιά του Βασίλης, Μαρίνα και τα εγγόνια του


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ