Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 30 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΕΥΒΟΙΑ
Ωμός εμπαιγμός στους αγρότες

Από συζήτηση με αγρότες μπροστά στις κατεστραμμένες καλλιέργειες
Από συζήτηση με αγρότες μπροστά στις κατεστραμμένες καλλιέργειες
Υποκριτικές, αόριστες και χωρίς ουσιαστικά να ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα και στο μέγεθος των καταστροφών είναι και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υπουργός έσπευσε να προσδιορίσει το ύψος αποζημιώσεων στα 1,4 εκατομμύρια ευρώ, και για να φανεί «γαλαντόμος» προσδιόρισε ότι ο ΕΛΓΑ θα δώσει προκαταβολή πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Την ίδια στιγμή, για τις τεράστιες ζημιές σε υποδομές και μηχανήματα, που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, ανέφερε ότι αυτές θα αποζημιωθούν μέσω προγράμματος κρατικών ενισχύσεων, για το οποίο επίσης παραμένει άγνωστο ποιες τελικά καταστροφές και απώλειες θα καλύψει αλλά και πότε θα δοθούν. Υποκριτικές και αόριστες είναι και οι αναφορές για την αναζήτηση προγραμμάτων και χρηματοδοτικών... εργαλείων για την αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου και άλλων αναγκαίων υποδομών.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αρκετοί μικροπαραγωγοί, που καλλιεργούν κυρίως οπωροκηπευτικά σε εκτάσεις μικρότερες του μισού στρέμματος και τα διαθέτουν σε λαϊκές αγορές, δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να μην έχουν δικαίωμα αποζημίωσης. Τέτοιοι μικροπαραγωγοί υπάρχουν αρκετοί στο Ληλάντιο πεδίο αλλά και στην περιοχή των Ψαχνών, οι οποίοι είδαν τις καλλιέργειές τους να καλύπτονται από φερτές ύλες και ουσιαστικά να καταστρέφονται.

«Υπάρχουν πολλοί μικροί καλλιεργητές που έβαζαν μικρές εκτάσεις οπωροκηπευτικά και άλλες καλλιέργειες, όπως όσπρια, που όχι μόνο έχασαν τη φετινή σοδειά αλλά ουσιαστικά έχασαν τα ίδια τα χωράφια που καλλιεργούσαν», αναφέρει χαρακτηριστικά μικροπαραγωγός στο Μπούρτζι. Σημειώνει μάλιστα ότι δεν συμφέρει να προχωρήσει στην αποκατάσταση των χωραφιών για να γίνουν πάλι καλλιεργήσιμα, καθώς απαιτούνται αρκετές χιλιάδες ευρώ, ενώ προσδιορίζει ότι σε μια τέτοια κατάσταση βρίσκονται εκατοντάδες στρέμματα στην περιοχή.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται αρκετοί κάτοικοι των χωριών της περιοχής, οι οποίοι είδαν σε μια νύχτα να χάνονται κόποι μιας ζωής. Εκτάσεις λίγων τετραγωνικών μέτρων που χρησιμοποιούνταν για κήπους και αμπέλια βρίσκονται καλυμμένες κάτω από ένα στρώμα άγονου χώματος και διαφόρων άλλων φερτών υλικών, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να ξεπερνά το ενάμισι μέτρο πάχος. Για αυτές τις περιπτώσεις δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση, όπως επίσης και για διάφορα εργαλεία που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ