Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΛΑΟΙ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Η κυβέρνηση να προτάξει «βέτο»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής Κάρολος Παπούλιας και πρώην υπουργός Εξωτερικών επί Α. Παπανδρέου, τόνισε:

«Είναι πράγματι μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ελληνική διπλωματία, για το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για τα εθνικά συμφέροντα, η απαίτηση της Τουρκίας να έχει λόγο για τον Ευρωστρατό. Νομίζω ότι η αναβολή δεν είναι η οριστική λύση του προβλήματος. Το πρόβλημα διαιωνίζεται, θα επανέλθει στην ισπανική προεδρία και νομίζω ότι η ελληνική πλευρά από τώρα πρέπει να προετοιμάζεται και βεβαίως θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση όλων εκείνων των παραγόντων που μπορεί να συμβάλουν για την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος, δηλαδή του αποκλεισμού της προσπάθειας της Τουρκίας να παρέμβει και να έχει λόγο στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μάλιστα προς ζημία των ελληνικών συμφερόντων.

Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, γιατί οι ΗΠΑ δε θέλουν να αλλάξει το κείμενο, το οποίο προώθησε η Μ. Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα βρεθούμε πάλι μπροστά στις ίδιες δυσκολίες. Δε νομίζω πως υπάρχει άλλος δρόμος για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, παρά ο δρόμος της απόρριψης αυτού του παράλογου για μένα αιτήματος της Τουρκίας, το οποίο βέβαια υιοθετούν και υποστηρίζουν τόσο η Μ. Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ.

Η επιβαλλόμενη θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι καμία υποχώρηση και πιστεύω ότι αυτή θα είναι και η θέση την οποία θα υποστηρίξει και θα στηρίξει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας, όπου θα επανέλθει και πάλι το θέμα. Αλλά μέχρι τότε, δε θα πρέπει να μείνουν ανενεργές οι διπλωματικές μας υπηρεσίες και θα πρέπει και σε υψηλότερο βαθμό από τους διπλωματικούς παράγοντες, να υπάρξουν διαβουλεύσεις τέτοιες, ώστε να καταστεί σαφής η θέση της Ελλάδας ότι δεν μπορεί να δεχτεί το χαρτί που υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Μ. Βρετανία. Από κει και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Αν δεν υπάρξει ικανοποίηση των ελληνικών συμφερόντων και προτάσεων, νομίζω δεν υπάρχει άλλη οδός για την ελληνική κυβέρνηση παρά να προτάξει το "βέτο"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ