Σάββατο 22 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 23 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Αμφιλεγόμενοι πειραματισμοί από την UEFA με κριτήριο τα επιχειρηματικά κέρδη

Με τον κορονοϊό να παραμένει σε έξαρση στην Ευρώπη, στην UEFA αναζητούν τρόπους να σώσουν το ποδοσφαιρικό «προϊόν»

Eurokinissi

Με τον κορονοϊό να παραμένει σε έξαρση στην Ευρώπη, στην UEFA αναζητούν τρόπους να σώσουν το ποδοσφαιρικό «προϊόν»
Με την πανδημία του κορονοϊού να έχει καταφέρει τεράστιο πλήγμα στις φετινές ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, με τις ανάλογες απώλειες σε τζίρους και κέρδη της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας, η UEFA είχε φροντίσει εν μέσω του αγωνιστικού «lockdown» να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Αυτές είχαν να κάνουν με την προσπάθεια ουσιαστικά να σωθεί το ποδοσφαιρικό «προϊόν» για φέτος και να περιοριστούν οι απώλειες.

Και αν για τα εθνικά πρωταθλήματα η εκάστοτε απόφαση δεν εξαρτιόταν μόνο από την UEFA αλλά έπρεπε να ληφθούν υπόψη και οι συνθήκες που επικρατούσαν σε κάθε χώρα, για τα αμιγώς δικά της «προϊόντα», τις διοργανώσεις του Champions League και του Europa League, η Συνομοσπονδία το ξεκαθάρισε κάπου στα μέσα Μάη: Ολοκλήρωση της σεζόν με κάθε τρόπο. Η συνέχιση των αγώνων τον Αύγουστο, που παραδοσιακά σήμαινε την έναρξη της νέας σεζόν, η καθιέρωση Φάιναλ 8 σε δύο χώρες, Πορτογαλία για το Champions League και Γερμανία για το Europa League, με παράλληλη διεξαγωγή και των πρώτων προκριματικών γύρων για τη νέα χρονιά, οι αγώνες Σαββατοκύριακο, όλα αυτά συνθέτουν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Να σώσει ό,τι σώζεται...

Αναφορικά με το υπόβαθρο για όλα αυτά τα πρωτοφανή, διαφωτιστικά είναι τα όσα είχε πει ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάνταρ Τσέφεριν σε συνέντευξή του στην αγγλική εφημερίδα «Guardian» τον περασμένο Μάη. Εν μέσω της αγωνιστικής αναστολής και με ρευστό το μέλλον των διοργανώσεων, είχε περιγράψει τις «αγωνίες» των υψηλών κλιμακίων της UEFA για το τι μέλλει γενέσθαι.

Με αρκετές καινοτομίες όσον αφορά τους κανονισμούς ξεκίνησαν οι προκριματικοί γύροι των ευρωπαϊκών διοργανώσεων για τη σεζόν 2020 - 2021

Associated Press

Με αρκετές καινοτομίες όσον αφορά τους κανονισμούς ξεκίνησαν οι προκριματικοί γύροι των ευρωπαϊκών διοργανώσεων για τη σεζόν 2020 - 2021
«Ολο αυτό το διάστημα υπάρχουν πολλές πληροφορίες και πολλά θέματα στην ατζέντα. Τόσα εκατομμύρια, δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, που θα χάσουμε. Είναι δύσκολο να κοιμηθείς τη νύχτα. Θα ήσουν ανεύθυνος αν μπορούσες να κοιμηθείς αμέσως». Ετσι, κάθε άλλο παρά έκπληξη προκάλεσε η απόφαση για ολοκλήρωση της σεζόν, παρά τις εκκλήσεις για το αντίθετο από ανθρώπους του χώρου - παίκτες, προπονητές, γιατρούς κ.ά. - για λόγους δημόσιας υγείας. Ο στόχος να μετριαστούν κατά το δυνατόν οι απώλειες κερδών που έφερε η πολύμηνη διακοπή ήταν εμφανής εξαρχής στις προθέσεις της UEFA, την ώρα που όσοι εμπλέκονται εμπορικά με το «προϊόν» - χορηγοί, πολυεθνικές, επιχειρηματικά συμφέροντα κ.λπ. - πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το άγχος της «επόμενης μέρας»

Εχοντας σώσει ό,τι σώζεται σχετικά με την τρέχουσα σεζόν, στην UEFA το βάρος έπεσε πλέον στα της νέας αγωνιστικής περιόδου, με την πανδημία να εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση στην Ευρώπη και να καθιστά ιδιαίτερα ρευστό το τοπίο και στον αθλητισμό. Συνυπολογίζοντας και τη δεδομένη συνέχιση της κατάστασης με τα άδεια γήπεδα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους, στόχος των διοικούντων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ήταν ένας: Να εξασφαλιστεί με οποιονδήποτε τρόπο η διεξαγωγή των αγώνων, ποντάροντας για μια ακόμα φορά στη δύναμη της τηλεοπτικής εικόνας ως ικανή συνθήκη να περισώσει τα κέρδη του προϊόντος.

Η διεξαγωγή των αγώνων με κάθε τρόπο αποτελεί βασική επιδίωξη των ιθυνόντων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Associated Press

Η διεξαγωγή των αγώνων με κάθε τρόπο αποτελεί βασική επιδίωξη των ιθυνόντων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου
Ετσι, η UEFA ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων, σε πρώτη φάση για τους προκριματικούς γύρους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων της νέας σεζόν. Διευκρινίστηκε μάλιστα ότι οι νέοι κανονισμοί έχουν μεγαλύτερη ισχύ από τους υπάρχοντες κανονισμούς διοργάνωσης αγώνων Champions League και Europa League, σε περίπτωση που προκύψει σύγκρουση κανονισμών - δείγμα κι αυτό του άγχους των αρμοδίων να εξασφαλιστεί το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος με κάθε τρόπο.

Μέτρα - αλχημείες για να γίνουν οι αγώνες

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προκάλεσαν αίσθηση, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με το κομμάτι που αφορά τα όσα θα ισχύσουν σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού σε μια ομάδα.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που ένας ή περισσότεροι παίκτες ή παράγοντες ενός συλλόγου βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό, ο αγώνας θα διεξάγεται κανονικά, εκτός αν βάσει εθνικών ή τοπικών κανονισμών η μία ή και οι δύο ομάδες θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα. Σε περίπτωση που δεν θα ισχύει κάτι τέτοιο, ο αγώνας θα πραγματοποιείται, αρκεί η κάθε ομάδα να έχει 13 ποδοσφαιριστές από τη λίστα Α' (η λεγόμενη ευρωπαϊκή λίστα). Ακόμα όμως και σε περίπτωση που μια ομάδα δεν δύναται να συμπληρώσει 13άδα με παίκτες από τη λίστα Α', θα έχει τη δυνατότητα να δηλώσει σε αυτήν παίκτες είτε από τη λίστα Β' είτε και εντελώς εκτός λίστας (π.χ. παίκτες ακαδημιών), αρκεί να είναι δηλωμένοι στην εγχώρια ομοσπονδία. Αν τελικά το συμπλήρωμα της λίστας δεν είναι εφικτό σε καμία περίπτωση (αν π.χ. είναι υπερβολικά πολλά τα κρούσματα), τότε θα αναζητείται νέα ημερομηνία διεξαγωγής αγώνα. Σε περίπτωση που ούτε αυτό δεν θα είναι εφικτό, η ομάδα θα χάνει τον αγώνα στα χαρτιά (3-0).

Σχετικά με την έδρα του αγώνα, θα μπορεί πλέον να είναι και σε διαφορετική χώρα απ' ό,τι η γηπεδούχος ομάδα εφόσον παραστεί ανάγκη. Οπως ανακοινώθηκε, σε περίπτωση εθνικών ή τοπικών περιορισμών που επηρεάζουν την έδρα ενός αγώνα, η γηπεδούχος ομάδα θα είναι υποχρεωμένη να βρει άλλη έδρα διεξαγωγής, είτε σε διαφορετική περιοχή στη χώρα της είτε σε άλλη χώρα, αρκεί αυτή να είναι εντός ζώνης UEFA. Η διοργάνωση του αγώνα παραμένει ευθύνη του συλλόγου, όπως και το κόστος της διοργάνωσης. Αν δεν βρει κατάλληλη έδρα, τότε χάνει τον αγώνα στα χαρτιά. Αν κάποια από τις δύο ομάδες αρνηθεί να μεταβεί στην έδρα που επέλεξε ο γηπεδούχος ή η UEFA, χάνει τον αγώνα στα χαρτιά. Αν αρνηθούν αμφότερες, αποκλείονται από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τη σεζόν 2020 - 2021. Ωστόσο, ο τελικός λόγος για την έγκριση ή απόρριψη μιας έδρας θα ανήκει στην ίδια την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία. Η τελευταία θα έχει μάλιστα και τη δυνατότητα να εκτιμήσει τη διεξαγωγή ενός αγώνα ανεξάρτητα από τα μέτρα ασφαλείας που βρίσκονται σε ισχύ σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο!

Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε το μέτρο που αφορά τους διαιτητές ενός αγώνα. Πλέον αν παραστεί ανάγκη, π.χ. σε περίπτωση κρούσματος στους ήδη ορισμένους διαιτητές, αυτοί θα μπορούν να αντικατασταθούν από διαιτητές ακόμα και από τη χώρα της μίας από τις δύο ομάδες. Και μάλιστα δεν θα είναι απαραίτητο να βρίσκονται στη λίστα διαιτητών της FIFA!

Τέλος, η UEFA έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την ημερομηνία ενός αγώνα για να μη διακινδυνεύσει τη διεξαγωγή του, αλλά θα υπάρχει καταληκτική περίοδος για αυτό.


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ