Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Καμία ουσιαστική ανακούφιση για τους πληγέντες δέκα μέρες μετά την καταστροφή

Εμπρακτη αλληλεγγύη από συνδικάτα

Από την έμπρακτη βοήθεια των συνδικάτων στους πλημμυροπαθείς
Από την έμπρακτη βοήθεια των συνδικάτων στους πλημμυροπαθείς
Δέκα μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια και ενώ έχουν «παρελάσει» ο πρωθυπουργός και υπουργοί της κυβέρνησης, καμία άμεση ανακούφιση δεν υπάρχει για τους πληγέντες.

Τα παραπάνω υπογράμμισε η Γρανέτα Τσιβίκα, δημοτική σύμβουλος Χαλκίδας εκλεγμένη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στην παρέμβασή της κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε η δήμαρχος στους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οπως τόνισε η Γρ. Τσιβίκα:

«Η δήμαρχος επανέλαβε προκλητικά τις δηλώσεις για "ακραία καιρικά φαινόμενα", συγκαλύπτοντας τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, μέχρι και τις σημερινές, που ήξεραν αλλά προτίμησαν να βάλουν στη ζυγαριά "κόστους - οφέλους" τα απαραίτητα έργα στην περιοχή...

Αναπάντητα μένουν, παράλληλα, πολλά ακόμα ερωτήματα σχετικά με την εξασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, τη στήριξη των μικρών αγροτών της περιοχής, την αποκατάσταση μηχανημάτων και οχημάτων που καταστράφηκαν με την πλημμύρα».

Στην παρέμβασή της τέθηκαν τα εξής ζητήματα που χρειάζεται να λυθούν εδώ και τώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του δήμου, και συγκεκριμένα:

«Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές (κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσυσκευών και εξοπλισμού, αυτοκινήτων, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, μηχανολογικού εξοπλισμού) στο 100%, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.

Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, για να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, που πρέπει να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία χρηματοδότηση.

Να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του δήμου η απομάκρυνση της λάσπης από όλα τα σπίτια, τα μαγαζιά και τα χωράφια. Δεν μπορεί να γίνει αυτό με ευθύνη των κατοίκων, ούτε να καλυφθούν τα έξοδα από το επίδομα που έχει εξαγγελθεί και δεν φτάνει ούτε για τις πιο άμεσες ανάγκες. Προϋπόθεση είναι ΤΩΡΑ να γίνουν προσλήψεις στις έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένες υπηρεσίες, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.

Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και στο οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν άμεσα μέτρα για την ποιότητα του νερού και αποκατάσταση όπου έχουν ακόμα πρόβλημα. Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.

Να εξασφαλιστεί σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις, διαμονή και διατροφή για όσο διάστημα χρειαστεί. Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζεται για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή και πολλοί λόγω της πλημμύρας έχουν μείνει χωρίς τα υπάρχοντά τους, χωρίς μεροκάματο και χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, που πρέπει άμεσα να τους χορηγηθούν και οι ίδιοι να μην εξαιρεθούν από κανένα μέτρο.

Να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος, μέχρι ότου αποκατασταθούν οι ζημιές, σε όλους τους πληγέντες που έχουν τέτοιες απώλειες. Τέτοιοι είναι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν, οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο, οι καταστηματάρχες με ζημιές στα μαγαζιά τους.

Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Κανείς που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών, να μη χάσει μεροκάματα και ένσημα, καθώς και μέρες από την κανονική του άδεια.

Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων και των πληγέντων της περιοχής σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, δήμο, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης και δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής». Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» επανέφερε το αίτημά της για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου διά ζώσης.

Εμπρακτη αλληλεγγύη από τα συνδικάτα

Αυτές τις μέρες παραδίδονται είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στην Εύβοια, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, των Συνδικάτων Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας και της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας.

Την περασμένη Τρίτη παραδόθηκε μια πρώτη ποσότητα σε μετανάστες εργάτες γης των Ψαχνών, ενώ χτες παραδόθηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αγίου Νικολάου, στο Μπούρτζι του δήμου Χαλκίδας. Στις συζητήσεις που είχαν τα μέλη των συνδικάτων με τους πληγέντες και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, που δείχνουν την αλληλεγγύη τους εδώ και αρκετές μέρες, κατέγραψαν την προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής να σταθούν στα πόδια τους, βγάζοντας τη λάσπη από τα σπίτια τους ουσιαστικά με δικά τους μέσα, με εθελοντικές προσπάθειες, χωρίς να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, το δήμο, που ουσιαστικά τους παραπέμπει απλά στο επίδομα των 600 ευρώ.

Τα συνδικάτα δήλωσαν ότι θα σταθούν στο πλάι όλων των εργαζομένων, των οικογενειών που έχει πληγεί, και θα δώσουν από κοινού τη μάχη για να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν μετά τις καταστροφές από τις πλημμύρες.

Την πρωτοβουλία του για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και στήριξης των κατοίκων της περιοχής συνεχίζει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, σημειώνοντας την ανάγκη να εκφραστεί η αλληλεγγύη «στους κατοίκους, πολλοί εκ των οποίων συνάδελφοι, του Ληλαντιού και του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τις καταστροφές από τις πλημμύρες».

«Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα της έλλειψης αντιπλημμυρικής προστασίας», τονίζει το Συνδικάτο στο κάλεσμά του, «το πληρώνουν ακριβά οι κάτοικοι, κάποιοι εκ των οποίων αντιμετωπίζουν ακόμα και ζητήματα επιβίωσης». Καλεί τα σωματεία της περιοχής «να ενημερώσουν τους εργαζόμενους κάθε εργασιακού χώρου, να δημιουργηθούν μηχανισμοί συγκέντρωσης βοήθειας σε κάθε χώρο δουλειάς και να μπουν μπροστά στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης».

Το Συνδικάτο θα συλλέγει υλική βοήθεια για τους πληγέντες Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή από τις 8 μ.μ. έως 9 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Για διευκρινίσεις οι εργαζόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Συνδικάτο στο email syndikato.tp@gmail.com και στο τηλέφωνο 6951211205.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ