Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της κυβέρνησης για την έξαρση των κρουσμάτων

Απέλπιδα προσπάθεια να πείσουν ότι το σύστημα Υγείας είναι ...στα καλύτερά του και ότι δεν ευθύνεται το άνοιγμα του Τουρισμού με τους όρους των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ τα στοιχεία βοούν για το αντίθετο

Ακραία προκλητικές ήταν οι χτεσινές παρεμβάσεις των υφυπουργών Υγείας Β. Κοντοζαμάνη και Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά. Θεωρώντας προφανώς ότι ο κόσμος «τρώει κουτόχορτο», ισχυρίστηκαν ότι η χώρα διαθέτει πανέτοιμο δημόσιο σύστημα Υγείας και ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στο άνοιγμα του Τουρισμού με τους όρους των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά στο ότι χαλάρωσε η ατομική ευθύνη και ο λαός δεν τηρεί τα μέτρα!

Βέβαια, λίγες ώρες αργότερα, όταν ανακοινώθηκε ότι στο ΑΧΕΠΑ σταματά να λειτουργεί η κλινική COVID εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων στο ιατρικό προσωπικό της κλινικής, έπεσε και το τελευταίο «φύλλο συκής» από την προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει αυτό που όλοι βλέπουν: Οτι δεν αξιοποίησε τον χρόνο που κερδήθηκε με τις θυσίες του λαού και δεν έκανε απολύτως τίποτα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Γι' αυτό συνεχίζει σήμερα να συγκαλύπτει την κρατική ανευθυνότητα κάτω από το χαλί της κρατικής ευθύνης, κουνώντας το δάχτυλο στο λαό και στη νεολαία.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα σημαντικότερα στοιχεία της χτεσινής συνέντευξης των υπουργών και τους ισχυρισμούς τους, που καταρρίπτονται από την ίδια την πραγματικότητα.

Δημόσιο σύστημα Υγείας: Δεν του λείπει τίποτα!


Eurokinissi

Ο υφυπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί γιατί από τον Μάρτη μέχρι σήμερα έχουν γίνει 6.000 προσλήψεις συμβασιούχων (!), «όλοι έχουν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (...) οι ανάγκες προσωπικού και ασθενών καλύπτονται πλήρως», υπάρχει επάρκεια Μονάδων Εντατικής Φροντίδας και θα φτιαχτούν κι άλλες, θα αυξηθεί ο αριθμός των νοσοκομείων αναφοράς, αξιοποιούνται οι δυνατότητες της (ουσιαστικά ανύπαρκτης) Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, «γίνονται κανονικά» τα προγραμματισμένα χειρουργεία, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία κ.ά. Στην ερώτηση αν γίνονται τεστ στο υγειονομικό προσωπικό που γυρνάει από την άδεια, «χωρίς να κουνήσει βλέφαρο» ισχυρίστηκε πως «οι οδηγίες μας είναι σαφείς. Οποιος (σ.σ. από το υγειονομικό προσωπικό) επιστρέφει από την κανονική του άδεια θα πρέπει να κάνει μοριακό έλεγχο»!

Ποια είναι η αλήθεια;

1ον: Στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που βρίσκονται σε έλλειψη ακόμα και τα σεντόνια, οι 6.000 προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης είναι «σταγόνα στον ωκεανό», όταν οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 30.000. Από την άλλη, είναι αμφίβολο αν έχουν γίνει στο σύνολό τους ακόμα κι αυτές οι 6.000 προσλήψεις συμβασιούχων...

2ον: Από το Φλεβάρη εκκρεμούν οι προσλήψεις περίπου 1.000 μόνιμων γιατρών, που συνέχεια «γίνονται». Εχουν γίνει μόλις 175 προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, το Δεκέμβρη του 2019, τις οποίες αρχικά είχε προσπαθήσει να ακυρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ και τις έκανε μόνο ύστερα από τις αντιδράσεις της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Αξίζει να σημειωθεί ότι ίδιος ο υφυπουργός Υγείας έχει δηλώσει ότι «δεν χρειάστηκαν τελικά», αναφερόμενος σε προσλήψεις 400 συμβασιούχων γιατρών μέσα στην πανδημία, δείχνοντας έτσι τι θεωρεί «επαρκές» και τι όχι.


Eurokinissi

3ον: Ούτε καν τα νοσοκομεία αναφοράς δεν τηρούν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τη νοσηλεία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Για παράδειγμα, προσπαθούν με μπαλώματα να καλύψουν τα κενά στα απαραίτητα μηχανήματα για τα τεστ, μεταφέροντας τους μοριακούς αναλυτές από το ένα νοσοκομείο στο άλλο!

4ον: Χτες ανακοινώθηκε πως κλείνει μέχρι τις 21 Αυγούστου για διαδικασία απολύμανσης η Α' Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ (νοσηλεύει επιβεβαιωμένα κρούσματα), καθώς εμφανίστηκαν 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ακόμα, τουλάχιστον 9 επιβεβαιωμένα κρούσματα εμφανίστηκαν στο προσωπικό του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, από τα οποία μόνο το ένα αφορούσε εργαζόμενο που γύρισε από άδεια. Για ποια «προστασία των υγειονομικών» μιλάει η κυβέρνηση;

5ον: Ορισμένα από τα ΜΑΠ ακόμα και τώρα δίνονται με το σταγονόμετρο. Οι ελλείψεις σε ΜΕΘ είναι χιλιάδες και η κυβέρνηση «μετρά με τα δάχτυλα» την όποια αύξησή τους, που δεν συνοδεύεται από το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν.

6ον: «Γελάει και το παρδαλό κατσίκι» με τον ισχυρισμό ότι στο υγειονομικό προσωπικό που γυρνά από άδεια γίνεται υποχρεωτικά τεστ, όταν οι οδηγίες των Υγειονομικών Περιφερειών μιλάνε για συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τα οποία κρίνεται αν θα γίνει το τεστ, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για υγειονομικούς που ζητάνε να γίνει το τεστ και δεν τους το κάνουν.


Eurokinissi

7ον: Το «όλα γίνονται κανονικά» ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού, καθώς η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία σε δομές Υγείας μίας ασθένειες, βάζοντας σε κίνδυνο ασθενείς με χρόνια νοσήματα, αναβάλλοντας χειρουργεία, καθυστερώντας θεραπείες κ.λπ.

Για τον Τουρισμό

Αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς προσπάθησε να παρουσιάσει την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω, για να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. «Ευθύνεται ο τουρισμός για την ανοδική τάση κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα μας;», αναρωτήθηκε, και απάντησε μόνος του:

«Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ! (...) Τα καταγεγραμμένα εισαγόμενα θετικά κρούσματα είναι 615 σε 319.379 ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στις πύλες εισόδου από 1η Ιουλίου, από τις οποίες έχουν εισέλθει συνολικά 2.592.853 άτομα». Επίσης, χωρίς καμία συστολή, επεσήμανε πως τα εισαγόμενα κρούσματα «αντιπροσωπεύουν το 17% στο σύνολο των 3.666 καταγεγραμμένων θετικών κρουσμάτων από 1η Ιουλίου έως και χθες. Αυτό σημαίνει ότι το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη τήρηση μέτρων σε χώρους υψηλής συνάθροισης»!

Ποια είναι η πραγματικότητα;

1ον: Με στατιστικές αλχημείες η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης, η εφαρμογή από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού των μέτρων που σύστηναν οι επιστήμονες, είχε ως αποτέλεσμα τα κρούσματα σχεδόν να μηδενιστούν στη χώρα. Αυτό που μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα είναι το άνοιγμα του Τουρισμού, στο όνομα του «να πάρει μπροστά η οικονομία», με τους όρους όμως των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών και όχι με κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού και όσων ήθελαν να επισκεφτούν για αναψυχή τη χώρα μας.

Αλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση έλεγε ότι από το άνοιγμα του Τουρισμού περίμενε αύξηση των κρουσμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι εκεί εντοπιζόταν από την αρχή ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αναζωπύρωση της νόσου.

2ον: Η κυβέρνηση «άνοιξε» τον Τουρισμό την 1η Ιούλη, με τους όρους που επέβαλαν οι tour operators. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν κουρελόχαρτα. Επετράπη 100% πληρότητα στα αεροπλάνα και 85% στα πλοία, διαμορφώνοντας ιδανικές συνθήκες για την αύξηση των κρουσμάτων. Το πρώτο χρονικό διάστημα, στα αεροδρόμια δεν γίνονταν καν τεστ ή γίνονταν αν ο ταξιδιώτης στην ειδική φόρμα που συμπλήρωνε έβαζε κάποια στοιχεία από το οποία πιθανολογείτο ότι ίσως ανήκει στις ομάδες που πρέπει να ελεγχθούν. Βέβαια, σε αυτή τη ...φόρμα μπορούσε ο καθένας να γράφει ό,τι ήθελε. Και υπάρχουν δεκάδες μαρτυρίες γι' αυτό.

Κι όμως, 45 μέρες μετά έρχεται η κυβέρνηση και λέει πως «δεν φταίει ο τουρισμός» αλλά το ότι δεν τηρούνται τα μέτρα! Για άλλη μια φορά δηλαδή πιπιλάει την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης», σηκώνοντας το δάχτυλο στον ίδιο λαό που πριν από λίγο καιρό τον θαύμαζε για την αυτοσυγκράτησή του!

3ον: Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας χώρισε την Ελλάδα σε δύο κομμάτια, σε αυτό όπου κυκλοφορούν μόνο τουρίστες και σε αυτό όπου κυκλοφορούν μόνο Ελληνες! Αλλιώς δεν εξηγείται το φαιδρό επιχείρημα ότι δεν φταίει ο τουρισμός επειδή τα κρούσματα από τουρίστες είναι μόνο 17%! Λες και περίμενε κανείς να είναι περισσότερα από αυτά στον ντόπιο πληθυσμό!

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση άνοιξε τον Τουρισμό χωρίς να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για ελέγχους στα σύνορα και από χώρες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Αυτοί οι τουρίστες, από την αρχή του καλοκαιριού, κινούνται σε χώρους υψηλής συνάθροισης, όπου κινείται και ο εγχώριος πληθυσμός, και άρα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε πολύ κόσμο. Από την άλλη, πόσο πιστή είναι η εικόνα των επιβεβαιωμένων εισαγόμενων κρουσμάτων, όταν από όσους τουρίστες έχουν έλθει μέχρι τώρα στη χώρα έχουν ελεγχθεί μόνο το 12%;

4ον: Ακόμα και η κυβέρνηση όμως διαψεύδει τον εαυτό της. Αν πράγματι πίστευε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στο άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, τότε γιατί το τελευταίο διάστημα έκλεισε ουσιαστικά τα σύνορα, υποχρεώνοντας όσους θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα να έχουν κάνει στη χώρα προέλευσης τεστ κορονοϊού μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδό τους στη χώρα; Γιατί μείωσε ξανά τη χωρητικότητα στα τραπέζια στα μαγαζιά εστίασης; Γιατί μπαίνουν σε καραντίνα νησιά στα οποία ως επί το πλείστον πηγαίνουν για διακοπές τουρίστες;

Η κυβέρνηση είναι απολύτως εκτεθειμένη. Είναι γεγονός και αλήθεια ότι η πολιτική της θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ