Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μπαράζ κρουσμάτων σε νοσοκομεία

Ο φόβος να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η πανδημία, εξαιτίας των μέτρων της κυβέρνησης που είναι απολύτως προσανατολισμένα στις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, κυριαρχεί στους υγειονομικούς, που βιώνουν από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της πολιτικής της «ατομικής ευθύνης» και της έλλειψης μέτρων και μέσων ατομικής προστασίας στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Χτες, ανακοινώθηκαν συνολικά 70 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, με τα 15 από αυτά να αφορούν υγειονομικούς. Ειδικότερα, διαγνώστηκαν 14 κρούσματα κορονοϊού μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην Α΄ Παθολογική Κλινική (Κλινική Covid-19) του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Το σύνολο σχεδόν του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών λοιμωξιολόγων, βρέθηκε θετικό στον ιό και τίθεται σε καραντίνα. Ως τις 21 Αυγούστου το νοσοκομείο δεν θα δέχεται νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία απολύμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις ανάγκες των ασθενών με κορονοϊό που ήδη νοσηλεύονται στην Α' Παθολογική Κλινική, εξετάζεται να κινητοποιηθούν υγειονομικοί από άλλες κλινικές, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν.

Στο μεταξύ, στα 9 θετικά κρούσματα που βρέθηκαν σε υγειονομικούς του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», χτες, προστέθηκε άλλο ένα.

Οπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί, αυτές είναι οι επιπτώσεις της έλλειψης μέσων ατομικής προστασίας και της επιλογής της κυβέρνησης για δειγματοληπτικούς ελέγχους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τους χορηγείται μια απλή χειρουργική μάσκα για να βγάλουν το 8ωρο ενώ σε δύο ώρες έχει βγει ήδη ακατάλληλη. Τραυματιοφορείς και χειριστές καταγγέλλουν ότι δεν τους δίνονται οι ειδικές προστατευτικές μάσκες FFP3. Παράλληλα, είναι τέτοια η ένταση της δουλειάς λόγω έλλειψης προσωπικού που εκτίθενται διαρκώς σε κίνδυνο.

Οσο λοιπόν και να προσπαθεί η κυβέρνηση να περιορίσει τον υποχρεωτικό έλεγχο σε όσους επιστρέφουν από άδειες, οι περιπτώσεις των υγειονομικών του «Παπαγεωργίου» και του ΑΧΕΠΑ που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της. Οπως αποδείχθηκε, οι περισσότεροι υγειονομικοί νόσησαν ενώ βρίσκονταν στην εργασία τους και δεν εντοπίστηκαν με την επιστροφή τους από την άδεια ώστε να τεθούν σε περιορισμό.

Γι' αυτό τα σωματεία τους ζητούν καθολικό έλεγχο όλων των εργαζομένων σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι δειγματοληπτικό. Επίσης, ζητούν να ελέγχονται όλοι οι ασθενείς που κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο και όχι μόνο τα περιστατικά που χρειάζονται προεγχειρητικό έλεγχο. Και, τέλος, ενίσχυση των μέσων ατομικής προστασίας.

Ακόμα, υπάρχουν και περιπτώσεις, όπως του διοικητή του Νοσοκομείου Κιλκίς που διαγνώστηκε θετικός από το μοριακό τεστ που έκανε μετά την επιστροφή του από άδεια και τέθηκε σε κατ' οίκον νοσηλεία.

Επικίνδυνα μπαλώματα

Το κενό που δημιουργείται με την αναστολή εισδοχής θετικών κρουσμάτων στην κλινική κορονοϊού του ΑΧΕΠΑ, η κυβέρνηση προσπαθεί να το καλύψει άρον άρον με επίσης πρόχειρες λύσεις, χωρίς να μπορεί να διασφαλίσει ότι οι κλινικές που στήνει στο πόδι θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες νοσηλείας, οι οποίες θα προκύψουν από τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα.

Σύμφωνα λοιπόν με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), ορίζονται ως νοσοκομεία για νοσηλεία κρουσμάτων Covid-19 στη Θεσσαλονίκη τα Νοσοκομεία Ιπποκράτειο και «Παπαγεωργίου» και επίσης το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

Επανέρχεται επιτακτικά η έναρξη λειτουργίας του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» ως νοσοκομείου αναφοράς, ενώ μέχρι χτες διαδιδόταν ότι θα μετατεθεί για την επόμενη βδομάδα και έμειναν παραπίσω οι αναγκαίες διαδικασίες για την εξασφάλιση χώρων και προσωπικού. Και το Νοσοκομείο Κατερίνης που είχε ανακοινωθεί ότι θα αρχίσει να λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς από την ερχόμενη Δευτέρα με το μέγιστο 10 κλίνες Covid-19, φαίνεται να μην είναι έτοιμο.

Στο μεταξύ, διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ παραμένει η 17χρονη και σύμφωνα με πληροφορίες η κατάστασή της, παρά τα σημάδια βελτίωσης που παρουσίασε, κρίνεται σταθερή και σοβαρή. Ακόμα δεν έγινε γνωστό αν αντιμετωπίζει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Τέλος, εξιτήριο πήρε χτες το 29 ημερών βρέφος το οποίο νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ