Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΕΥΒΟΙΑ
Το ΚΚΕ δίπλα στους πληγέντες από την πρώτη στιγμή

Την Τετάρτη επισκέφτηκε την περιοχή ο Δ. Κουτσούμπας και συμμετείχε σε συσκέψεις με κατοίκους και φορείς

Από περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ
Από περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ
Από την πρώτη στιγμή, νωρίς το πρωί της Κυριακής, το ΚΚΕ βρέθηκε στο πλευρό του λαού της Κεντρικής Εύβοιας, αναδεικνύοντας την έκταση του προβλήματος και απαιτώντας την παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού με όλα τα μέσα για να σωθούν ζωές. Στο Ληλάντιο πεδίο, στα Ψαχνά, στο Μπούρτζι και στα Πολιτικά, οργανώθηκαν επισκέψεις κλιμακίων του Κόμματος, ενώ μέλη και φίλοι του ΚΚΕ τέθηκαν αμέσως σε επιφυλακή και στη διάθεση των τοπικών αρχών για να παρέχουν όποια βοήθεια τους ζητηθεί προς τους πληγέντες.

Την ίδια μέρα, με τις λάσπες να γεμίζουν τα σπίτια, με τους κατοίκους και τα σωστικά συνεργεία να αναζητούν ακόμα αγνοούμενους από την προηγούμενη νύχτα, με τα προσωπικά αντικείμενα των πληγέντων να ξεβράζονται ακόμα και στις απέναντι ακτές της Στερεάς Ελλάδας, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, το ΚΚΕ απαιτούσε «να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού για να στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών που υπέστησαν τις καταστροφές, να παρθούν άμεσα μέτρα διάσωσης και απεγκλωβισμού, να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών». Το ίδιο ζήτησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συνομιλία που είχε την Τρίτη με τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά.

Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα

Από τη σύσκεψη με τον Δ. Κουτσούμπα στο Μπούρτζι
Από τη σύσκεψη με τον Δ. Κουτσούμπα στο Μπούρτζι
Την Τετάρτη 12 Αυγούστου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφτηκε το Μπούρτζι, τα Ψαχνά και τα Πολιτικά επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας του Κόμματος και συμμετείχε σε συσκέψεις με κατοίκους και φορείς, που μετέφεραν την αγανάκτηση του κόσμου και συγκλονιστικές μαρτυρίες από την ώρα της καταστροφής. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, στελέχη της Οργάνωσης Στερεάς - Εύβοιας και της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

Σε δήλωσή του από την περιοχή, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για τραγωδία, για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Οπως θυμούνται εδώ οι κάτοικοι, πέρσι τέτοιον καιρό από τα Ψαχνά, από το δήμο Μεσσαπίων, όπως και πρόπερσι από το Μαντούδι είχαμε προειδοποιήσει ότι μετά τις πυρκαγιές και τις φονικές πλημμύρες σε άλλες περιοχές, εάν δεν γίνουν αμέσως αντιπλημμυρικά έργα, αν δεν υπάρξει αντιπλημμυρική προστασία σ' αυτόν εδώ τον τόπο, θα θρηνήσουμε πάλι πολλά θύματα, θα καταστραφούν περιουσίες, σπίτια, το βιος των ανθρώπων που με χίλιους κόπους έφτιαξαν μια ζωή.

Αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι να δοθεί άμεσα αποζημίωση 100% σε όλους τους πληγέντες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς "ναι μεν αλλά". Να δοθούν βοηθήματα, επιδόματα ξανά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ιδιαίτερα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί, να δοθεί χρηματοδότηση από τον ΕΛΓΑ, έγκαιρα, με συνοπτικές διαδικασίες και με γρήγορες προθεσμίες στο 100%, αλλά και ευρύτερα για να μπορέσει να ανακουφιστεί ο κόσμος, να διασφαλιστούν τα σπίτια, οι υποδομές, τα σχολεία, τα Κέντρα Υγείας, οι δρόμοι, τα χωράφια απ' αυτήν τη λάσπη.


Δεν είναι θέμα ατομικής ευθύνης, είναι θέμα συλλογικής ευθύνης, ευθύνης του κράτους, της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, των δήμων, να συνδράμουν και με γενναία χρηματοδότηση και με γρήγορες αποζημιώσεις, ταυτόχρονα με την οργάνωση των αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζεται αυτή η περιοχή. Αυτό είναι το άμεσο ζήτημα αυτήν τη στιγμή, μαζί με τα υπόλοιπα αιτήματα που οι ίδιοι οι κάτοικοι μας έχουν θέσει και που το ΚΚΕ ήδη προωθεί.

(...) Το κύριο πρόβλημα παραμένει: Η κρατική ευθύνη, η κυβερνητική ευθύνη, γιατί πολλές υποσχέσεις, πολλά "θα" ακούμε τόσα χρόνια τώρα, αλλά δυστυχώς η κατάσταση βρίσκεται στα ίδια και χειρότερα. Και μη μας πουν πάλι ότι φταίνε οι προηγούμενοι, γιατί και οι προηγούμενοι έλεγαν ότι έφταιγαν οι προ-προηγούμενοι και όλοι αυτοί είναι ίδιοι: ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ να μη λέει διάφορα, γιατί το μισό ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, άρα όλοι τους έχουν την ευθύνη, όλο αυτό το αστικό πολιτικό σύστημα, η ΕΕ και όσοι την υπηρετούν.

Και για να τελειώσω μ' αυτό, "ακραίο καιρικό φαινόμενο", αυτό είναι μόνο το καπιταλιστικό κέρδος, είναι αυτό το σύστημα που δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να τα αντιμετωπίσουν η επιστήμη, η τεχνολογία και οι σύγχρονες δυνατότητες της ανθρωπότητας. Αυτό που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί είναι το ασύδοτο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, που οδηγεί συνεχώς να γεμίζουν οι τσέπες των λίγων και να την πληρώνουν οι αδύνατοι, οι φτωχοί, τα εργαζόμενα - λαϊκά στρώματα».

Ουσιαστικά μέτρα, όχι υποσχέσεις και ευχολόγια

Μία μέρα πριν, με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις καταστροφές και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Εύβοια, το ΚΚΕ ζητούσε με ανακοίνωσή του να παρθούν συγκεκριμένα άμεσα μέτρα, όπως: «Αμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους πληγέντες για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών διαβίωσης, χωρίς προϋποθέσεις, δάνεια, τόκους και αστερίσκους. Εξασφάλιση διαμονής και διατροφής για τους κατοίκους που έχουν καταστραφεί οι οικίες τους, για όσο διάστημα χρειαστεί. Καθαρισμός με ευθύνη του κράτους κατοικιών, καλλιεργειών και οδικού δικτύου από τη λάσπη που έχουν κατακλυστεί. Αμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης, με έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού και του οδικού δικτύου. Πλήρης αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις των κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσκευών και εξοπλισμού, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου. Εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας με έκτακτη κρατική επιχορήγηση, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα». Καλεί επίσης το λαό με τη συλλογική και οργανωμένη του διεκδίκηση να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της προστασίας της ζωής του και την αποκατάσταση των καταστροφών.

Επίσης, την ίδια μέρα, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Επείγουσα Ερώτηση στην Κομισιόν ζητούσε «άμεση στήριξη και αποζημίωση των πληγέντων και την εκτέλεση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και για να αρθούν τα πολύ υψηλά όρια και οι απαγορευτικοί περιορισμοί για την άμεση ενεργοποίηση του λεγόμενου "Ταμείου Αλληλεγγύης" της ΕΕ όπως και για την άντληση όλων των απαιτούμενων πιστώσεων από το λεγόμενο "Ταμείο Ανάκαμψης", παρακάμπτοντας τις αντιδραστικές προϋποθέσεις και προδιαγραφές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίπλα στους πληγέντες από την πρώτη στιγμή, στη μάχη για να σώσουν ό,τι σώζεται(2023-09-16 00:00:00.0)
Λαϊκή συνέλευση το Σάββατο για συνέχιση του αγώνα(2022-08-12 00:00:00.0)
Σε απόγνωση πληγέντες και κάτοικοι, 50 μέρες μετά τις πλημμύρες...(2020-09-29 00:00:00.0)
Με τη λογική «κόστους - οφέλους» της ΕΕ καταπνίγονται αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα(2018-11-14 00:00:00.0)
Με ρυθμούς χελώνας η αποκατάσταση των πληγέντων από τον «Ζορμπά»(2018-10-30 00:00:00.0)
Μετά τη φωτιά η αγωνία για το αύριο(1997-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ