Παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας σχετικά με το ομαδικό ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο που είχαν οι εργαζόμενοι
Οπως υπογραμμίζει το Συνδικάτο, «οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ "κάηκαν με το κουρκούτι" της "Ασπίς", "κάηκαν και με το γιαούρτι" της "Generali"» και καταγγέλλει πως «η κυβέρνηση, η ειδική διαχείριση και η "Generali" παίζουν με τα χρήματα και τον ιδρώτα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Κοροϊδεύουν για την καταβολή τους».
Παραθέτοντας το ιστορικό της υπόθεσης, το Συνδικάτο Μετάλλου αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είχαν ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο στην "Ασπίς Πρόνοια" και όπως χιλιάδες ασφαλισμένοι στην "Ασπίς", έφαγαν "κανόνι". Ολες οι κυβερνήσεις έκαναν πλάτες σε αυτήν την κλοπή. Μετά την πτώχευση του "κολοσσού" της "Ασπίς", οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ομαδικά, πήγαν σε άλλον "κολοσσό" ιδιωτικής ασφάλισης, στην "Generali".
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ την 1.1.2011 κατέβαλαν στην "Generali" προκαταβολικά μεγάλο ποσό για να πιστωθεί στο ατομικό λογαριασμό αποθεματικού του κάθε εργαζόμενου. Στη συνέχεια, από 1.1.2011 έως και το Φλεβάρη του 2020, οι εργαζόμενοι κάθε μήνα με ευλάβεια απέδιδαν το 1% των τακτικών τους αποδοχών. Παράλληλα, η ΛΑΡΚΟ όλα αυτά τα χρόνια ήταν υποχρεωμένη (μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και όχι ως οικειοθελής παροχή) να αποδίδει κάθε μήνα 8,4% των τακτικών αποδοχών του κάθε εργαζόμενου στο ταμείο διαχείρισης για να μπορούν οι συνάδελφοι που συνταξιοδοτούνται να παίρνουν τις αποζημιώσεις τους.
Με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων και των διοικήσεων που διόριζαν, η ΛΑΡΚΟ καταπάτησε τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και δεν κατέβαλλε σταθερά κάθε μήνα στην "Generali" αυτό που ήταν υποχρεωμένη (το 8,4%). Η "Generali", από την πλευρά της, ουδέποτε ενημέρωσε τα μέλη (τους εργαζόμενους) του ομαδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου για το μέγεθος του κινδύνου αυτής της εξέλιξης. Εισέπραττε, αξιοποιούσε και κέρδιζε όμως σε μηνιαία βάση από το 1% των εργαζομένων».
Μετά το διορισμό του ειδικού διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ, όπως αναφέρει το Συνδικάτο, η «Generali» προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, χωρίς να δίνει καμία απάντηση μέχρι σήμερα για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων που έχει απέναντι στους ασφαλισμένους.
Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο Μετάλλου καταγγέλλει:
1. Υπάρχουν νόμιμοι κληρονόμοι συναδέλφων που χάθηκαν είτε από εργατικό «ατύχημα» είτε από παθολογικά αίτια και δεν έχουν αποζημιωθεί. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα πάνω σε αυτό. Χωρίς καμία ντροπή έχει αφήσει τους χαροκαμένους σύξυλους.
2. Οι εργαζόμενοι ρωτούν, «πόσα έχει δώσει η ΛΑΡΚΟ μέσα σε αυτήν τη δεκαετία από το 8,4% των τακτικών μας αποδοχών στο ταμείο διαχείρισης της Generali;». Και μας λένε, και οι δύο πλευρές ότιδεν γνωρίζουν..!
3. Οι εργαζόμενοι ρωτούν, «πόσο είναι το αποθεματικό του καθενός σε σχέση με το 1% που έχουν καταβάλει με ευλάβεια σε μηνιαία βάση, αλλά και με την προκαταβολή που δόθηκε αρχικά;». Οι δύο πλευρές απαντούνότι δεν γνωρίζουν...
4. Τρεις μήνες τώρα η ΛΑΡΚΟ μάς λέει ότι«είναι λάθος οι καταστάσεις από την "Generali"».Η «Generali» μάς λέει ότι«είναι λάθος οι καταστάσεις από τη ΛΑΡΚΟ».
5. Οι εργαζόμενοι ρωτούν την «Generali», «πότε θα καταβληθεί το 1% (με τους τόκους συμβολαίου) που με ευλάβεια κάθε μήνα το έπαιρνε, το αξιοποιούσε και κέρδιζε;». Δεν απαντάει, λες και τα χρήματα είναι δικά της.
6. Οι συνάδελφοι που έχουν πάρει σύνταξη και δεν έχουν εισπράξει καμία δόση, είτε υπολείπονται δόσεις, δεν παίρνουν απαντήσεις. Χρωστούν σε συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από μια δεκαετία.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και τον εμπαιγμό των εργαζομένων το Συνδικάτο καταλήγει: «Αυτά είναι τα καλά της ιδιωτικοποίησης που προσπαθούν να μας σερβίρουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης και του συστήματος. Οι νόμοι που έχουν φτιάξει οι κυβερνήσεις είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους... Ο αγώνας για Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, είναι μονόδρομος».