Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Ο «κόφτης» του δειγματοληπτικού ελέγχου...

Το αφήγημα της «προστασίας των εργαζομένων» γκρεμίζεται καθημερινά στους χώρους δουλειάς. Προχτές - όπως δημοσιοποιήθηκε - εργαζόμενη στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας να εξεταστεί κι ενημέρωσε ως όφειλε την υπηρεσία της. Από το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώθηκε με δελτίο Τύπου ότι θα ελεγχθούν όλοι οι εργαζόμενοι της αντίστοιχης υπηρεσίας και την επόμενη μέρα αποκαλύπτεται ότι τελικά ο έλεγχος δεν θα γίνει σε όλους. Χτες, με νέο δελτίο Τύπου το υπουργείο Πολιτισμού ομολογεί ότι έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, το οποίο πήρε «δείγματα από 36 υπαλλήλους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Η επιλογή έγινε με βάση τη στενή επαφή των υπαλλήλων με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, στον βαθμό που αυτό μπορούσε να εκτιμηθεί. Δείγματα λήφθηκαν επίσης και από άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου»!

Στις σημερινές συνθήκες, με τον ιό να «τρέχει», είναι επιβεβλημένος ο καθολικός έλεγχος σε όλους τους εργαζόμενους των αρχαιολογικών υπηρεσιών.

Παρ' όλα αυτά, έξι μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει επάρκεια σε τεστ, μόνιμο κι επαρκές προσωπικό στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΕΟΔΥ (ακόμη και οι συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν πριν από 4 μήνες θα απολυθούν το Δεκέμβρη, ενώ τα περισσότερα κλιμάκια έχουν σταλεί στις πύλες εισόδου), προσωπικό - εξοπλισμό - αναλώσιμα στα εργαστήρια ανίχνευσης του ιού (έχοντας ως συνέπεια τα αποτελέσματα να καθυστερούν αρκετές μέρες). Κι όλα αυτά μετρώντας αντίστροφα για την έξαρση της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για το χρόνο που κέρδισε ο λαός και τον έπαιξε ρώσικη ρουλέτα σε βάρος του, που δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τα αυτονόητα (έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στελέχωση της ΠΦΥ, ανάπτυξη τουλάχιστον 3.500 δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ, ενίσχυση του ΕΚΑΒ με στόλο και πληρώματα).

Οι τακτικές απολυμάνσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μέτρο στο οποίο επικεντρώνεται η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, δεν επαρκούν για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες των χώρων, δεν μπορούν να κρύψουν τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνώσεων και τη διασπορά της νόσου σε όλη τη χώρα, δεν μπορούν να αθωώσουν την πολιτική που κοστολογεί την ανθρώπινη ζωή, ούτε να νομιμοποιεί τα αποτελέσματά της ως «φυσικό φαινόμενο».


Ε. Τζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ