Σάββατο 8 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 9 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ «ΘΑΛΕΙΑ»
Μεγάλα προβλήματα και καταστροφές σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία

Σε λίμνη μετατράπηκε η πόλη του Λαγκαδά

INTIME NEWS

Σε λίμνη μετατράπηκε η πόλη του Λαγκαδά
Μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω της η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τετάρτη σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Τα καιρικά φαινόμενα, εξαιτίας της έλλειψης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, είχαν ως αποτέλεσμα από το απόγευμα της Τετάρτης πολλές περιοχές σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα σε καλλιέργειες, περιουσίες αλλά και στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ζημιές σημειώθηκαν και το βράδυ της Πέμπτης, με επίκεντρο την περιοχή του Λαγκαδά, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από έκκληση του δημάρχου. Η κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα, καθώς δεκάδες άτομα εγκλωβίστηκαν σε σπίτια και οχήματα. Τα προβλήματα εντοπίζονται στα χωριά Περιβολάκι, Καβαλάρι, Λαγυνά και Ηράκλεια καθώς και στις επαρχιακές οδούς από Λαγκαδά για Χρυσαυγή και Πέντε Βρύσες. Το πρωί της Παρασκευής, η αστυνομία απέκλεισε την είσοδο και έξοδο των οχημάτων στο δήμο Λαγκαδά για την αποφυγή ατυχημάτων και τραυματισμών, ενώ μόνο πυροσβεστικά, αστυνομικά και μηχανήματα έργου επιτρεπόταν να εισέλθουν εντός του δήμου.

Από το βράδυ της Πέμπτης επιχείρησαν 64 πυροσβέστες με 26 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα της 2ης ΕΜΑΚ με ειδικό εξοπλισμό και μια διασωστική λέμβο. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 160 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 10 κλήσεις για παροχή βοήθειας σε 19 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια και τα οχήματά τους στην πόλη του Λαγκαδά και στους γύρω οικισμούς Ηράκλεια, Καβαλάρι, Περιβολάκι και Χρυσαυγή.

Ζημιές και στη Δυτική Μακεδονία

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο, πλημμύρες σπιτιών και υπογείων αλλά και καταστροφές καλλιεργειών σημειώθηκαν στον κάμπο των Σερβίων και του Βελβεντού, ενώ δρόμοι και σε ορισμένες περιπτώσεις υπόγεια πλημμύρισαν και στη Σιάτιστα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έλαβε κλήσεις για περισσότερες από 10 περιπτώσεις στη Δ. Μακεδονία και ειδικά στις περιοχές της Καστοριάς και της Φλώρινας.

Το ίδιο βράδυ, χωρίς ρεύμα έμεινε για περίπου 1 ώρα ολόκληρος ο νομός Πιερίας καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προκλήθηκε σοβαρή βλάβη στις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ στην Πτολεμαΐδα. Για προληπτικούς λόγους, έκλεισαν οι σήραγγες του Πλαταμώνα και στα δύο ρεύματα της Εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης και η κυκλοφορία διεξάχθηκε μέχρι περίπου και τις 11 το βράδυ από την παλιά Εθνική οδό. Πτώση κεραυνού στη σιδηροδρομική γραμμή Αιγίνιο - Ευαγγελισμός είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή του ρεύματος. Λόγω της διακοπής σταμάτησε και η κυκλοφορία 3 επιβατικών και ενός εμπορικού τρένου.

Στη Θεσσαλονίκη, αργά το βράδυ, υπήρξε συσσώρευση υδάτων σε δύο σημεία, στο τούνελ της περιφερειακής οδού και στην περιοχή Βιοκαρπέτ, ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 11 κλήσεις για πτώσεις και κοπές δέντρων και 6 κλήσεις για άντληση υδάτων από πολλές περιοχές. Χαλαζοπτώσεις καταγράφηκαν στο δήμο Θερμαϊκού και στη Βόρεια Χαλκιδική.

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο Πλατανόρεμα

Σε πληγείσες από την κακοκαιρία «Θάλεια» περιοχές βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Γεωργακόπουλο, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Σερβίων. Το κλιμάκιο επισκέφθηκε το Πλατανόρεμα, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας και συζήτησε μαζί του αλλά και με κατοίκους της περιοχής για τις μεγάλες καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία, κυρίως το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης 5 Αυγούστου. Οπως πληροφορήθηκε το κλιμάκιο, η χαλαζόπτωση, οι βροχές και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ολική καταστροφή σε διάφορες καλλιέργειες και ιδίως στα ροδάκινα, στα οποία και επρόκειτο να γίνει συγκομιδή το επόμενο διάστημα για 4 από τις 5 ποικιλίες που καλλιεργούνται. Μεγάλες καταστροφές υπέστησαν επίσης οι αγροτικοί δρόμοι στην περιοχή, αποκόπτοντας έτσι αγρότες από τα χωράφια τους αλλά και κτηνοτρόφους από τις εγκαταστάσεις τους, ενώ εμφανή είναι τα αποτυπώματα της κακοκαιρίας και μέσα στο χωριό, καθώς δρόμοι υπέστησαν ζημιές.

Να σημειωθεί πως οι μικρομεσαίοι παραγωγοί του Πλατανορέματος μετέφεραν στο κλιμάκιο του ΚΚΕ πως ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς ακόμα αναμένουν τις αποζημιώσεις από καταστροφές στην παραγωγή τους από το 2019 και το 2018, ενώ υπάρχουν χρωστούμενα και από προηγούμενα έτη.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα περιοδεύσει στην περιοχή των Σερβίων και του Βελβεντού για να πραγματοποιήσει αυτοψία στις καταστροφές κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον Αντώνη Τσάκωνα, περιφερειακό σύμβουλο Δυτικής Μακεδονίας.

  • Καταρρακτώδεις βροχές σημειώθηκαν από το απόγευμα της Παρασκευής σε πολλές περιοχές της Αττικής.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρκετά προβλήματα προκάλεσε η τελευταία κακοκαιρία(2024-01-09 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα από βροχοπτώσεις(2019-07-18 00:00:00.0)
Πυρκαγιές σε Κορινθία και Χανιά(2012-07-18 00:00:00.0)
Στάχτη 1.400 στρέμματα σε όλη τη χώρα(2003-07-23 00:00:00.0)
Απόγνωση από τις καταστροφές(2003-04-24 00:00:00.0)
Προβλήματα σε πολλές περιοχές(2002-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ