Σάββατο 8 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 9 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
Χαιρετιστήριο της ΚΕ του ΚΚΕ στο 13ο Συνέδριο του ΚΚ Τουρκίας

Από πανεξόρμηση των Τούρκων κομμουνιστών τον Απρίλη του 2017 ενάντια στην τότε απαγόρευση συγκέντρωσης από την κυβέρνηση του ΑΚΡ
Από πανεξόρμηση των Τούρκων κομμουνιστών τον Απρίλη του 2017 ενάντια στην τότε απαγόρευση συγκέντρωσης από την κυβέρνηση του ΑΚΡ
Στο χαιρετιστήριο μήνυμά της η ΚΕ του ΚΚΕ προς το 13ο Συνέδριο του ΚΚ Τουρκίας σημειώνει:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει θερμό, συντροφικό, αγωνιστικό χαιρετισμό προς τους αντιπροσώπους του 13ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, καθώς και προς όλα τα μέλη και τα στελέχη του κόμματός σας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το 13οΣυνέδριό σας διεξάγεται στις σύνθετες και δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, που για άλλη μια φορά έδειξε τις ελλείψεις των δημόσιων συστημάτων Υγείας σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, την κυριαρχία του καπιταλιστικού κέρδους και στον τομέα της Υγείας, σε βάρος των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων, όπως και τους αδυσώπητους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων στο χώρο της Υγείας για το εμβόλιο και τα φάρμακα, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους. Παρά τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης η Υγεία εξακολουθεί να αποτελεί εμπόρευμα και πεδίο καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, και όχι κοινωνικό αγαθό, με τραγικά αποτελέσματα για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Επιπλέον, δυναμώνει η καπιταλιστική κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, οι όροι της οποίας δημιουργήθηκαν πριν από την πανδημία, η οποία απλά επιτάχυνε την εκδήλωση της κρίσης. Η αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων φορτώνει για άλλη μια φορά τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα οι λαοί κινδυνεύουν από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που εντείνονται σε συνθήκες κρίσης και ανακατατάξεων στην ισχύ μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών. Το ΝΑΤΟ, αυτός ο πολιτικο-στρατιωτικός "βραχίονας" του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, απεργάζεται νέα επικίνδυνα σχέδια και ανάλογα κινείται η ιμπεριαλιστική ένωση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, η ΕΕ. Δυναμώνει η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με την Κίνα, καθώς και με τη Ρωσία. Την ίδια ώρα είναι εμφανείς και οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντισμού, όπου δυναμώνει η αντιπαράθεση ανάμεσα σε αστικές τάξεις για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους. Στοιχείο αυτών των εξελίξεων αποτελούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι, που αιματοκύλησαν τους λαούς σε Συρία και Λιβύη, καθώς και οι σχέσεις ανταγωνισμού και συνεργασίας, που εναλλάσσονται, ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Από την περσινή Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που διοργάνωσαν από κοινού το ΚΚ Τουρκίας και το ΚΚΕ στην Σμύρνη
Από την περσινή Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που διοργάνωσαν από κοινού το ΚΚ Τουρκίας και το ΚΚΕ στην Σμύρνη
Το ΚΚΕ σ' αυτές τις συνθήκες παλεύει ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που έχει παραλάβει την αντιλαϊκή "σκυτάλη" από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, δυναμώνοντας την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, εμπλέκοντας βαθύτερα τη χώρα μας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών ενώσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενισχύοντας τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Οι κομμουνιστές στην Ελλάδα εργάζονται για την ανασύνταξη και ενίσχυση του εργατικού κινήματος, καθώς και των κινημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων της πόλης, για τη συγκρότηση ισχυρής Κοινωνικής Συμμαχίας, που μπορεί να συγκρουστεί αποφασιστικά με τις αντιλαϊκές πολιτικές, να κλονίσει την εξουσία του κεφαλαίου και να ανατρέψει την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Αυτός ο δρόμος υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες. Ο δρόμος της εργατικής εξουσίας, του σοσιαλισμού, για την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, για να αποδεσμευτεί η χώρα από τις "δαγκάνες" των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και της στρατηγικής "συμμαχίας" με τις ΗΠΑ.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Τα κόμματά μας αντιπαλεύουν τις δυσκολίες και έχουν ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους, μοιραζόμαστε εμπειρίες από τη δράση μας σε πολλούς τομείς, χαράσσουμε κοινές θέσεις για την αντιμετώπιση των σχεδιασμών των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Η συνδιοργάνωση από τα ΚΚ της Τουρκίας και της Ελλάδας της τελευταίας 21ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στη Σμύρνη, το 2019, αποτέλεσε έμπρακτο παράδειγμα των στενών συντροφικών δεσμών των κομμάτων μας, που συνεργάζονται ακόμη στο πλαίσιο της "Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης" και της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας. Βεβαίως, η ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος είναι μια δύσκολη και σύνθετη διαδικασία, όμως τα κόμματά μας, μαζί και με άλλα κόμματα, που υπερασπίζονται το μαρξισμό - λενινισμό, έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε το επόμενο διάστημα σε αυτόν τον τομέα.

Η πρόσφατη Κοινή Ανακοίνωση των ΚΚ της Τουρκίας και της Ελλάδας, που καταδίκασε τόσο την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να προχωρήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς και τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των αστικών τάξεων, τις παραβιάσεις των συνόρων και την αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών που έχουν καθορίσει τα σύνορα στην περιοχή, ήταν ιδιαίτερα επίκαιρη και σημαντική για τις εξελίξεις. Φώτισε για άλλη μια φορά την αλήθεια πως οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Εχουν συμφέρον να διεκδικήσουν να ζουν ειρηνικά και να παλεύουν για το δικό τους μέλλον, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στα καπιταλιστικά κέρδη, που χειροτερεύουν την κατάσταση των δύο λαών. Για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, το "ξερίζωμα" των αιτιών που οδηγούν τους λαούς στην "κρεατομηχανή" του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Σύντροφοι,

Για να γίνει πιο αποτελεσματική η πάλη μας απαιτείται η παραπέρα ενίσχυση, ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική των κομμάτων μας. Το ΚΚΕ και το ΚΚΤ, στα 100 χρόνια της δράσης τους, έχουν περάσει μέσα από τη "φωτιά" σκληρών ταξικών αγώνων και οι κομμουνιστές των δύο χωρών μπορούμε να "θωρακίσουμε" και να ατσαλώσουμε ακόμη περισσότερο τα κόμματά μας, αντλώντας από την ιστορική διαδρομή αναγκαία διδάγματα, όπως π.χ. πως δε χωρά καμία συνεργασία με την αστική τάξη ή κάποιο τμήμα της, πως η στρατηγική των ενδιάμεσων σταδίων για το σοσιαλισμό είναι επιζήμια για το κομμουνιστικό κίνημα, όπως και η συμμετοχή στις αστικές κυβερνήσεις.

Στις σημερινές συνθήκες τα κόμματά μας προχωρούν με εφόδια τις επαναστατικές αρχές και κανόνες συγκρότησης και λειτουργίας τους, τη θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και τον προλεταριακό διεθνισμό.

Τα κόμματά μας εντείνουν τις προσπάθειες για να δυναμώσουν τις ρίζες τους μέσα στην εργατική τάξη και στο κίνημά της, να αναλύουν διαλεκτικά τις σύγχρονες διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις, να εμπλουτίζουν την επαναστατική στρατηγική, που ανταποκρίνεται στην εποχή μας, ως εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.

Είμαστε σίγουροι πως οι κομμουνιστές της Τουρκίας, τιμώντας τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ηρωικού ΚΚ Τουρκίας, θα κάνουν κι άλλα σημαντικά βήματα στην πάλη τους για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του τουρκικού λαού. Η Τουρκία, αλλά και ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, χρειάζεται ένα ακόμη πιο ισχυρό ΚΚ Τουρκίας, ένα "επαναστατικό κόμμα, ένα κόμμα για την επανάσταση", όπως είναι και το σύνθημα του 13ου Συνεδρίου σας.

Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο 13ο Συνέδριό σας και στην υλοποίηση των αποφάσεών του.

Ζήτω οι συντροφικές σχέσεις ΚΚΕ και ΤΚΡ!

Ζήτω ο μαρξισμός - λενινισμός και ο προλεταριακός διεθνισμός!

Η ΚΕ του ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ