Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Νέα κινητοποίηση σήμερα στον όμιλο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ»

Από την πρόσφατη απεργία
Από την πρόσφατη απεργία
Σε νέα κινητοποίηση ενάντια στο αντεργατικό τελεσίγραφο του ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» προχωρά σήμερα το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, με τρίωρη στάση εργασίας τις πρώτες ώρες του ωραρίου και συγκέντρωση, στις 8 π.μ., στην έδρα του ομίλου (Ερμού 25, Κηφισιά). Μετά την απεργία που οργάνωσε στις 22/7, το Σωματείο συνεχίζει τις πρωτοβουλίες του ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών, «οικειοθελείς» αποχωρήσεις και απολύσεις.

Συγκεκριμένα, οι 1.600 εργαζόμενοι που εξακολουθούν να δουλεύουν στις θυγατρικές μετά από τις 700 απολύσεις που έχουν γίνει την τελευταία διετία, στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσης», τώρα καλούνται να αποδεχτούν: Μειώσεις μισθών (από 4% έως 15% επί του μεικτού και 6% έως 20% επί του καθαρού). Πρόγραμμα «εθελούσιας» αποχώρησης (για ηλικίες από 40 έως 55 ετών) και «Sabbatical» (για τους άνω των 55).

«Δεν υπογράφουμε τη σφαγή μας!», τονίζει στην ανακοίνωσή του και καλεί τους εργαζόμενους να επιστρέψουν το τελεσίγραφο της εργοδοσίας. Οπως εξηγεί, «ακόμα και εάν υπογράψει ο εργαζόμενος τη μείωση των αποδοχών του, δεν σώζει τη θέση εργασίας του», καθώς πρόθεση της διοίκησης είναι οι μαζικές απολύσεις να συνεχιστούν κανονικά, όπως προβλέπει το πρόγραμμα «εξυγίανσης».

«Στόχος του ομίλου είναι η διασφάλιση μεγαλύτερων κερδών για τους μετόχους και για τις τράπεζες που τον δανείζουν. Απολύσεις και "εθελούσιες αποχωρήσεις", μειώσεις μισθών και αφαίρεση δικαιωμάτων συμπιέζουν το "κόστος εργασίας", φέρνουν τον όμιλο σε πλεονεκτική "προοπτική", ώστε να σπάσει τα ρεκόρ κερδοφορίας την επόμενη μέρα της έναρξης των νέων μεγάλων έργων στις κατασκευές», σημειώνει και καλεί σε συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα.

Απεργία σε εργοτάξιο του ομίλου στο Ρίο

Επίσης, σήμερα, 24ωρη απεργία έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας για τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της εταιρείας «Τομή» του ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» που λειτουργεί εντός του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ρίο. Οπως καταγγέλλει, μεγάλος αριθμός εργαζομένων «παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δυο μήνες», παρά τις παρεμβάσεις που οργάνωσε το προηγούμενο διάστημα. «Οι εργαζόμενοι πέρα από τις μειώσεις των μισθών, την αναστολή των εργασιακών τους δικαιωμάτων, την έλλειψη στοιχειωδών μέσων προστασίας της υγιεινής και της ασφάλειάς τους, έχουν να αντιμετωπίσουν κι από πάνω και την υπεξαίρεση των δεδουλευμένων τους», σημειώνει το Συνδικάτο και ξεκαθαρίζει ότι μαζί με τους εργαζόμενους θα κλιμακώσει τον αγώνα μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ