Τρίτη 4 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Επιδρομές Ισραηλινών στη Γάζα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Νέες πυραυλικές επιθέσεις στη νότια και κεντρική Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν πριν από το χάραμα της Δευτέρας ισραηλινά αεροσκάφη προκαλώντας υλικές ζημιές και πυρκαγιές σε κτίρια και χωράφια με αφορμή την πρότερη ρίψη ρουκέτας από τα παλαιστινιακά εδάφη, η οποία αναχαιτίστηκε από την αντιπυραυλική ασπίδα «Σιδερένιος Θόλος». Το ίδιο διάστημα οι ισραηλινές κατοχικές αρχές εντείνουν τις προετοιμασίες για την ανέγερση άνω των 1.000 οικιστικών μονάδων για Εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ στην περιοχή Ε1, σε μια προσπάθεια να αλλοιώσουν τον δημογραφικό χαρακτήρα της πόλης και να αποκόψουν την πόλη από την υπόλοιπη κατεχόμενη Δυτική Οχθη, εμποδίζοντας τη συνέχεια των παλαιστινιακών εδαφών, στο πλαίσιο ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους...

Μέσα ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας, αναφερόμενα στις επιθέσεις ισραηλινών αεροσκαφών, μετέδωσαν πως βομβάρδισαν μεταξύ άλλων «χώρο του τομέα αντίστασης» κατά των κατοχικών αρχών δυτικά της πόλης Χαν Γιουνίς και αγροτική έκταση ανατολικά της ίδιας πόλης. Αλλοι τρεις πύραυλοι έπεσαν σε κτίριο της «Χαμάς» ανατολικά της Ράφα. Κατά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, χτυπήθηκε εργοστάσιο τσιμέντου που «χρησιμοποιείται από τη "Χαμάς" για την κατασκευή υπόγειων τούνελ».

Προηγήθηκε η αναίμακτη ρίψη ρουκέτας από τα παλαιστινιακά εδάφη που προκάλεσε συναγερμό σε ισραηλινές μεθοριακές περιοχές βορειοανατολικά της Λωρίδας της Γάζας, όπως η πόλη Σντερότ.

Αντιδράσεις για τον νέο εποικισμό στην Α. Ιερουσαλήμ

Γεγονός είναι πάντως πως τα εν λόγω σχέδια των ισραηλινών κατοχικών αρχών προκαλούν έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στην PLO και την Παλαιστινιακή Αρχή αλλά και στην Ιορδανία, το υπουργείο Εξωτερικών της οποίας καταδίκασε τα σχέδια αυτά τονίζοντας πως συνιστούν σαφώς κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πάντως εντείνει τους σχεδιασμούς για κλιμάκωση της κατοχής δηλώνοντας χτες πως δεν έχει βγάλει από το τραπέζι τα σχέδια προσάρτησης τμήματος της Δυτικής Οχθης αλλά καθυστερεί γιατί αναμένει αντίδραση από τις ΗΠΑ. Ολα αυτά βεβαίως γίνονται με φόντο την αύξηση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που προκαλεί στο Ισραήλ η δυσμενής οικονομική κατάσταση εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών από τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας, η οποία καλπάζει καθώς καθημερινά αυξάνονται κατά πολλές εκατοντάδες τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Την Κυριακή, η Χάναν Ασράουι, είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης), κατήγγειλε όχι μόνο τα σχέδια του Ισραήλ για την ανέγερση κατοικιών αλλά και την υποκρισία χωρών της ΕΕ που καταδικάζουν στα λόγια την αύξηση των παράνομων εποικισμών και την ισραηλινή κατοχή ενώ στην πράξη βάζουν πλάτη στη σκλήρυνση της κατοχής σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Η Χ. Ασράουι αντέδρασε με αφορμή την επιστολή 15 χωρών - μελών της ΕΕ (Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Βρετανία) που ζητούν ακύρωση των σχεδίων για εποικισμό της Α. Ιερουσαλήμ. Η Ασράουι πρότεινε να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα που θα τιμωρήσουν και θα αναγκάσουν το Ισραήλ να φρενάρει την καταπάτηση των παλαιστινιακών εδαφών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ