Τρίτη 4 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Εφυγε» ο εμβληματικός ιστορικός της Αβάνας

Ο Εουσέμπιο Λεάλ
Ο Εουσέμπιο Λεάλ
Στις 31 Ιούλη «έφυγε» από τη ζωή ο καταξιωμένος ιστορικός της Κούβας, Εουσέμπιο Λεάλ, σε ηλικία 77 χρονών, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Επρόκειτο για μια εμβληματική προσωπικότητα, που σύνδεσε το όνομά του με την τεράστια προσπάθεια της σοσιαλιστικής Κούβας να διασώσει, να διατηρήσει και να συντηρήσει την τεράστια πολιτιστική της κληρονομιά, παρά τα τεράστια εμπόδια που θέτει ο πολύμορφος αποκλεισμός από τις ΗΠΑ εδώ και σχεδόν 60 χρόνια.

Ο Εουσέμπιο, με το χαϊδευτικό ο «αιώνιος εραστής της Αβάνας», ήταν αρχαιολόγος, διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, ενώ είχε πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία με θέμα την αποκατάσταση των Ιστορικών Κέντρων. Ηταν πρώην διευθυντής του Μουσείου της Αβάνας και ο επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας που προχωράει την αναστήλωση των κτιρίων της κουβανικής πρωτεύουσας, ειδικά στο ιστορικό της κέντρο, που είναι αντιμέτωπα με τις ιδιομορφίες της περιοχής (συχνοί κυκλώνες, έντονη υγρασία) και κυρίως με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που δημιουργεί ο βάρβαρος αποκλεισμός.

Στις 16 Απρίλη 1986, του ανατέθηκε η ευθύνη των έργων στο Φρούριο Σαν Κάρλος ντε λα Καμπάνια, αργότερα στο Κάστρο «Ελ Μόρο» και του εμβληματικού Καπιτωλίου. Η αναστήλωση και συντήρηση των κτιρίων στο κέντρο της πόλης γίνεται χωρίς να αλλάζει ο χαρακτήρας του, χωρίς να διώχνεται ο ντόπιος πληθυσμός προς όφελος ...του τουρισμού.

Το πλούσιο επιστημονικό έργο του Λεάλ πήγαινε χέρι χέρι με τη στράτευσή του. Από το 1991 ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κούβας και από το 1993 έως το τέλος της ζωής του αντιπρόσωπος της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, ενώ υπήρξε και Πρέσβης Καλής Θέλησης του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ