Τρίτη 4 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Ζητούν άμεση ανάκληση της εγκυκλίου για τις υπηρεσιακές μεταβολές

Την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου με την οποία το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε fast track υπηρεσιακές μεταβολές ζητούν εκλεγμένοι με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Εκπαίδευσης στην Αττική. Με πρόσχημα την ορθή λειτουργία των σχολείων το Σεπτέμβρη, το υπουργείο ζητά από τα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ να συνεδριάσουν μέσα στο καλοκαίρι και να ολοκληρώσουν έως τις 14 Αυγούστου υπηρεσιακές μεταβολές όλων των εκπαιδευτικών, με τις υπηρεσίες να υπολειτουργούν και τα σχολεία να είναι κλειστά.

Σημειώνουν οι αιρετοί της ΑΣΕ:

«Η τακτική του υπουργείου πλέον δεν ξαφνιάζει κανέναν, παίρνει επάξια τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που μέσα σε Χριστούγεννα - Πάσχα - καλοκαίρι ξεδίπλωσε όλη την αντιεκπαιδευτική της βεντάλια. Είναι προκλητικό να μιλάει για ορθή λειτουργία των σχολείων προσπαθώντας να εξαπατήσει όλη την κοινωνία το ίδιο υπουργείο που:

-- Δεν έχει λάβει κανένα μέτρο και κανέναν σχεδιασμό ενόψει ανοίγματος των σχολείων το Σεπτέμβρη, μέτρα για την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού με το ενδεχόμενο για δεύτερο κύμα πανδημίας να είναι πιθανό.

-- Αντίθετα, κόντρα στις υποδείξεις των επιστημόνων, αυξάνει τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και καθιστά δυσκολότερο το σχηματισμό τμημάτων στα ολιγοθέσια σχολεία.

-- Επίσης, διατηρεί τα απαράδεκτα υψηλά όρια μαθητών ανά τμήμα σε Γυμνάσια και Λύκεια (27 + 10% με απόφαση προϊσταμένου), πράγμα που οδηγεί σε αυξημένο συγχρωτισμό, καταπατώντας κάθε επιστημονική σύσταση.

-- Συντηρεί στην ανεργία - μισή δουλειά τους χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους. Αν το υπουργείο πράγματι ενδιαφερόταν για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία το Σεπτέμβρη, αντί να κοροϊδεύει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, θα μπορούσε να έχει προχωρήσει σε μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μιας και ακριβώς λόγω των έκτακτων συνθηκών και το τελευταίο επιχείρημα περί μη αναγκαιότητάς τους καταρρέει με πάταγο ακόμα και για τους πιο επιφυλακτικούς.

-- Δεν έχει προχωρήσει σε μονιμοποιήσεις καθαριστριών, αντίθετα πετάει το μπαλάκι στους δήμους, μεταφέροντας εκεί όλη την ευθύνη για την καθαριότητα των σχολείων, ενισχύοντας μάλιστα την επέκταση των "ελαστικών" σχέσεων εργασίας με συμβάσεις ΙΔΟΧ (πρόσφατη τροπολογία υπουργείου Εσωτερικών)».

Διαδικασία ερήμην των εκπαιδευτικών

«Εξίσου σαθρό και ανυπόστατο είναι και το επιχείρημα ότι πριν από το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές του μόνιμου προσωπικού», τονίζουν οι αιρετοί, σημειώνοντας: «Την ώρα που δεν έχει ξεκαθαριστεί ο αριθμός τμημάτων, που τα σχολεία είναι κλειστά και οι σύλλογοι διδασκόντων δεν έχουν συνεδριάσει προκειμένου να κατανείμουν τις ώρες στο υπάρχον προσωπικό, την ώρα που μεγάλο μέρος των αδειών γίνεται γνωστό το Σεπτέμβρη, ώστε να ξεκαθαριστούν οι ανάγκες σε ειδικότητες και διδακτικά αντικείμενα ανά σχολείο, οι πραγματικές υπεραριθμίες όπου προκύψουν (κάποιος που θα κριθεί υπεράριθμος τώρα πιθανόν το Σεπτέμβρη να μην ήταν!!!) το υπουργείο ζητά από τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλαδή των συναδέλφων, μπροστά στην αδυναμία των πρωτοβάθμιων σωματείων (ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ) να παρέμβουν, να κάνουν κατανομή ωρών και αντικειμένων στο προσωπικό! Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν Διευθύνσεις που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τη διαδικασία των εσωτερικών αποσπάσεων έχοντας καταληκτική ημερομηνία έως και την 14/08!

Ασφαλώς ο οικογενειακός προγραμματισμός των συναδέλφων, των διοικητικών υπαλλήλων, είναι "ψιλά γράμματα" για το υπουργείο, που θα τους καλέσει να κάνουν αιτήσεις για τοποθετήσεις, υπεραριθμίες κ.τ.λ. μέσα στη μέση του καλοκαιριού!».

«Κατανοούμε τη βιασύνη κυβέρνησης και υπουργείου γιατί έχουν "ανοίξει" πολλές δουλειές για το Σεπτέμβρη, με την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης και όλων των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που καλούνται να εφαρμόσουν», αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα οι εκλεγμένοι με την ΑΣΕ, σημειώνοντας πως «η όλη διαδικασία, εάν πραγματοποιηθεί, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι επιδιώκει να λύσει».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org