Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 2 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Τροπολογία - κλοπή σε βάρος των συνταξιούχων

Πάνω από 1,3 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε 1 ευρώ!

Με τροπολογία - κλοπή που κατέθεσε και ψήφισε την Τετάρτη στη Βουλή, η κυβέρνηση βάζει χέρι στο πορτοφόλι των συνταξιούχων, επιβάλλοντας άγριο «τσεκούρι» στα ήδη περιορισμένα αναδρομικά 11 μηνών που τους επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις τους.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει μόνο 1,4 δισ. από τα 3,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στους συνταξιούχους σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ. Επιβάλλει δηλαδή με το έτσι θέλω «κούρεμα» 65%!

Μάλιστα, με την κυβερνητική απόφαση να αποδοθούν αναδρομικά μόνο για τις κύριες συντάξεις και όχι για τις καταργημένες 13η και 14η σύνταξη και τις άλλες περικοπές, 1.300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, με συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, δεν θα πάρουν ούτε 1 ευρώ!

Το νέο αυτό απαράδεκτο «τσεκούρι» στους συνταξιούχους και σε όσα δικαιούνται από το μόχθο μιας ζωής, συνοδεύτηκε από τους προκλητικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι «δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια», τη στιγμή που είναι έτοιμη να «μπουκώσει» τις μεγάλες επιχειρήσεις με ένα ακόμα πακέτο δισεκατομμυρίων ευρώ (με το περιβόητο «Ταμείο Ανάκαμψης»), νομοθετεί νέες φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ετοιμάζεται να τους προσφέρει στο πιάτο τα αποθεματικά για τις επικουρικές συντάξεις ως πάμφθηνη πηγή κεφαλαίων.

«Κούρεμα» 65% στα ήδη πετσοκομμένα αναδρομικά

Υπενθυμίζεται ότι ενώ οι δίκαιες διεκδικήσεις των συνταξιούχων αφορούν σε όλες τις περικοπές που επέβαλαν στις συντάξεις οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ από το 2012 μέχρι σήμερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την περιβόητη «πιλοτική δίκη» που προκάλεσε η κυβέρνηση, αναγνώρισε αναδρομικά για τις περικοπές μόνο για το 11μηνο μεταξύ 10/6/2015 και 11/5/2016.

Μάλιστα, ως «πιστοποιητικό νομιμοποίησης» των περικοπών στις συντάξεις, το ΣτΕ αξιοποίησε τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), απορρίπτοντας οποιαδήποτε διεκδίκηση αναδρομικών από το νόμο - λαιμητόμο και μετά. Επιβεβαιώθηκε δηλαδή ότι η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου ενσωμάτωσε και «νομιμοποίησε» ουσιαστικά όλες τις προηγούμενες περικοπές, «λύνοντας» ζητήματα αντισυνταγματικότητας κ.ά., και έκλεισε το δρόμο σε διεκδικήσεις αναδρομικών για το χρονικό διάστημα μετά την ψήφισή του. Ετσι, μαζί με τη νέα επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ, αποτελούν πρόκληση και όσα λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ για το «τσεκούρωμα» των αναδρομικών, όταν οι κυβερνήσεις και των δύο είναι συνένοχες για το αντιασφαλιστικό έγκλημα.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και με αυτήν την απόφαση του ΣτΕ για το 11μηνο, η κυβέρνηση πρέπει να επιστρέψει στους συνταξιούχους 3,9 δισ. ευρώ.

Με την τροπολογία ωστόσο που ψήφισε στη Βουλή, θα καταβάλει μόνο το 35% του ποσού αυτού, πετσοκόβοντας τα πετσοκομμένα... Συγκεκριμένα, η τροπολογία αφορά τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και προβλέπει την καταβολή αναδρομικών μόλις 900 εκατ. ευρώ. Σε επόμενη φάση αναμένεται σχετική τροπολογία για τους συνταξιούχους στον δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, η απαράδεκτη τροπολογία προβλέπει ότι με την καταβολή αυτού του πετσοκομμένου ποσού «αποσβέννυνται» (διαγράφονται) οι άλλες αξιώσεις των συνταξιούχων,«για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα»...

Με προκλητική επιχειρηματολογία, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε από το βήμα της Βουλής ότι αν η κυβέρνηση επέστρεφε στους συνταξιούχους έστω αυτό το κλάσμα από τις τεράστιες περικοπές... θα έπρεπε να τα κόψει από τους εργαζόμενους, αφού βέβαια το μεγάλο κεφάλαιο είναι πάντα στο απυρόβλητο! Με άθλια προσπάθεια διαίρεσης των εργαζομένων και του λαού, η κυβέρνηση αποσιωπά το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι ζητάνε πίσω τα χρήματα που τους έκλεψαν οι κυβερνήσεις, όπως κλέβουν τους εργαζόμενους και όλο το λαό, για να χρηματοδοτήσουν τους κεφαλαιοκράτες!

Εξίσου προκλητικά, ο πρωθυπουργός έφτασε να συνδέσει τη νέα κλοπή σε βάρος των συνταξιούχων με τη διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων (!), όταν κάθε χρόνο δαπανώνται δισ. ευρώ με κριτήριο τις ΝΑΤΟικές ανάγκες και την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δεν ανέχονται την κλοπή του ιδρώτα τους

Με ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ, ΕΣΤΑΜΕΔΕ) καταγγέλλουν την τροπολογία και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα τόσο στη σημερινή κυβέρνηση όσο και στους προκατόχους της ότι δεν θεωρούν «περασμένες - ξεχασμένες» τις τεράστιες περικοπές, αλλά θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα.

«Ο πρωθυπουργός ανοιχτοχέρης με τους βιομήχανους και εφοπλιστές - Μακρυχέρης με τους συνταξιούχους», αναφέρει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του για την απαράδεκτη κυβερνητική τροπολογία και ξεκαθαρίζει: «Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να αποδεχτούν την κλοπή του ιδρώτα τους. Οι συνταξιούχοι, με τους αγώνες και την πείρα τους, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους. Παλιές και νέες περικοπές, παλιά και νέα μέτρα, θα κριθούν στους δρόμους του αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ