Παρασκευή 31 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Οι τεράστιες περικοπές στις συντάξεις δεν είναι «περασμένες ξεχασμένες» - Συνεχίζουμε τον αγώνα!

Ανακοίνωση για την κυβερνητική τροπολογία - κλοπή για τα αναδρομικά και για την προκλητική επιχειρηματολογία που τη συνοδεύει

Τη μεγάλη κλοπή και κοροϊδία που συνιστά η τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία κόβει κατά 65% τα ήδη περιορισμένα αναδρομικά που αναγνώρισε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις συντάξεις, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ, ΕΣΤΑΜΕΔ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα τόσο στη σημερινή κυβέρνηση όσο και στους προκατόχους της ότι δεν θεωρούν «περασμένες - ξεχασμένες» τις τεράστιες περικοπές, αλλά θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Με την τροπολογία - κλοπή 1.300.000 συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε 1 ευρώ!

Κύριοι της κυβέρνησης και προσωπικά εσείς κύριε πρωθυπουργέ, 12 μήνες στην κυβέρνηση κοροϊδεύετε τους συνταξιούχους:

  • Με τις δήθεν αυξήσεις στις συντάξεις τους, που αποτελούν απλά διόρθωση μιας μεγάλης απάτης σε βάρος τους.
  • Με την απόδοση των αναδρομικών των παράνομων περικοπών των επικουρικών συντάξεων σε όσους υπέστησαν τέτοιες, μόνο από το Νοέμβρη του 2019, ενώ δικαιούνται για τρία χρόνια. Δηλαδή, τους επιστρέφετε τα δικά τους χρήματα κι αυτά λειψά.
  • Με τον δήθεν «σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων» για την απόδοση των αναδρομικών όλων των περικοπών που υπέστησαν οι συντάξεις για το ενδεκάμηνο Ιούνη 2015 - Μάη 2016.

Δυόμισι εκατομμύρια συνταξιούχοι περίμεναν να υλοποιήσετε τη δέσμευση που είχατε αναλάβει δημόσια στις συναντήσεις που είχαν οι αρμόδιοι υπουργοί με την αντιπροσωπεία των οργανώσεων των συνταξιούχων. Με την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή αυτοδιαψευστήκατε ανοιχτά, μπροστά στα μάτια όλων των συναδέλφων μας.

Κύριε πρωθυπουργέ, όχι μόνο δεν σέβεστε και δεν εφαρμόζετε τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά μας κοροϊδεύετε, ειδικά τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Δηλώσατε πως 1.800.000 του ιδιωτικού τομέα και 500.000 του Δημοσίου, το σύνολο των συνταξιούχων, θα πάρουν τα αναδρομικά για το εν λόγω ενδεκάμηνο, όπως προέβλεψε η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Με την τροπολογία που καταθέσατε όμως 1.300.000 συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ, διότι είχαν κάτω από 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη, δεν θα αποδοθούν τα αναδρομικά για την καταργημένη 13η και 14η σύνταξη, από τις περικοπές των επικουρικών, του ΕΚΑΣ κ.ά. Η αγρότισσα των 400 ευρώ που περίμενε να πάρει τα Δώρα, ο χαμηλοσυνταξιούχος οικοδόμος, ο αυτοαπασχολούμενους που τους κόψατε το ΕΚΑΣ και παίρνουν σήμερα 300 - 400 ευρώ...

Επίσης στο Ν. 4670/2020 προβλέπεται η καταβολή του 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 1 δισ. ευρώ) το χρόνο για τις συντάξεις. Αυτά πότε θα τα αποδώσετε στους συνταξιούχους;

Να σας θυμίσουμε πως με τους νόμους 4051 - 4093/2012 του και σήμερα υπουργού κ. Βρούτση, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων καταργήθηκαν τα Δώρα, μειώθηκαν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις. Κάθε μήνα από τότε οι συνταξιούχοι έχουν απώλειες περίπου 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή 7,2 δισ. το χρόνο και θα τα χάνουν μέχρι να πεθάνουν. Συνολικά στα δέκα αυτά χρόνια της οικονομικής κρίσης οι περικοπές που επέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις στις συντάξεις ανέρχονται στα 80 δισ. ευρώ. Για τις απώλειες αυτές υπάρχουν ευθύνες. Ποιοι τις έχουν και τι θα κάνετε για να διορθωθούν;

Πάντως σας διαβεβαιώνουμε πως οι συνταξιούχοι δεν τα ξεχνάμε, δεν τα θεωρούμε περασμένα και χαμένα. Τα πληρώσαμε με 30 και 40 χρόνια εργασίας στις οικοδομές, στα ορυχεία, στα καράβια, στις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, στα μικρομάγαζα και στις μικροεπιχειρήσεις, ως αυτοαπασχολούμενοι, στα χωράφια, νόμιμα αποδίδαμε τις εισφορές μας και νόμιμα απαιτούμε όσα μας ανήκουν.

Απάντηση στην προκλητική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης

Επειδή όμως ισχυριστήκατε πως μέσα στην πανδημία οι συνταξιούχοι δεν είχαν απώλειες, θέλουμε να σας τονίσουμε πως:

Μέσα στο τρίμηνο αυτό οι απώλειες για τους συνταξιούχους ανέρχονταν σε 3 x 600 εκατομμύρια = 1,8 δισ. ευρώ.

Τρεις μήνες τους είχατε σε καραντίνα, χωρίς να μπορούν να δουν τα εγγόνια τους, τους απαγορευόταν να πάνε στις δομές Υγείας, χιλιάδες βγήκαν με ψυχολογικά προβλήματα. Ολες οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από τον ιό ήταν συνταξιούχοι.

Τα προγραμματισμένα ραντεβού στα νοσοκομεία αναβλήθηκαν και αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς, με μεγάλες απώλειες από την πενιχρή σύνταξη που τους απέμεινε λόγω των πολιτικών που εφαρμόσατε όλες οι κυβερνήσεις.

Κύριε πρωθυπουργέ, προσπαθήσατε να καλλιεργήσετε τον «κοινωνικό αυτοματισμό», με το απαράδεκτο και καταδικαστέο επιχείρημα ότι θα διαμαρτυρηθούν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι, δηλαδή τα παιδιά μας που χρηματοδοτούν τον ΕΦΚΑ. Θελήσατε να τους φέρετε σε αντιπαράθεση με τους γονείς και παππούδες τους, όταν, όπως καλά γνωρίζετε, από τις συντάξεις τους συντηρούνται πολλές οικογένειες παιδιών των συνταξιούχων. Εμείς για τα παιδιά μας θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, θα ενισχύσουμε τους αγώνες τους να πάρουν συντάξεις και μάλιστα αξιοπρεπείς.

Κύριε πρωθυπουργέ, οι συνταξιούχοι αγαπούμε την πατρίδα μας, όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε και τα τελευταία απομεινάρια των συντάξεών μας για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και τις αγορές των φρεγατών από τη Γαλλία, για την κερδοφορία των πολυεθνικών. Είναι εξωφρενικό να απαιτείτε οι συνταξιούχοι, εκτός από το ότι έτσι κι αλλιώς από τη φορολόγηση του πενιχρού εισοδήματός τους και το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ πληρώνουν, μαζί με τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό, για την αγορά των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, να αναλάβουν αυτοί αποκλειστικά τη δαπάνη για τους νέους εξοπλισμούς.

Οσον αφορά τις δικαιολογίες για τις δυνατότητες της οικονομίας, οι δικές σας κυβερνήσεις και του ΣΥΡΙΖΑ «κούρεψαν» τα αποθεματικά των Ταμείων, αφήνοντάς τα με τεράστια ελλείμματα. Εξαφανίσατε τις καταθέσεις χρόνων, που είχαμε δημιουργήσει με τις εισφορές μας και τη δουλειά μας. Για τα ελλείμματα και τα χρέη του κράτους οι συνταξιούχοι, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, δεν έχουμε καμία ευθύνη. Αυτές να τις αναζητήσετε στις πολιτικές υπέρ των συμφερόντων των μεγαλοξενοδόχων, τραπεζιτών, εφοπλιστών, βιομηχάνων που για χάρη τους κάθε βδομάδα ψηφίζετε και ένα νομοσχέδιο φοροαπαλλαγών.

Κύριε Βρούτση, «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια». Την πιλοτική δίκη την προκαλέσατε με τη δικαιολογία να μην πηγαίνουν οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια. Με την τροπολογία σας όμως τους ωθείτε να καταφύγουν στις αγωγές για να διεκδικήσουν όσα η τροπολογία αυτή απορρίπτει ως δικαιούμενα.

Αγώνας απέναντι στην αντιασφαλιστική επίθεση όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Το συνταξιουχικό κίνημα σας δηλώνουμε καθαρά πως θα συνεχίσετε να μας βλέπετε στους δρόμους των αγώνων, όπως εμείς ξέρουμε με την εμπειρία δεκαετιών.

Τέλος, κ. Τσίπρα, μην προκαλείτε άλλο τους συνταξιούχους. Τέσσερα χρόνια, αντί να υλοποιήσετε την απόφαση του ΣτΕ το Μάη του 2015, που δικαίωνε όλους τους συνταξιούχους, ψηφίσατε τον Ν. 4678/2016 (νόμο Κατρούγκαλου) που έβαλε ταφόπλακα στη δίκαιη απαίτηση για την αποκατάσταση των συντάξεών τους και την απόδοση των αναδρομικών. Ελεος!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Πέμπτη η παναττική συγκέντρωση στην Αθήνα(6/10/2020)
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δεν θα ανεχτούμε την κλοπή του ιδρώτα μας(31/7/2020)
Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, συνεχίζουμε τον αγώνα!(15/11/2018)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org