Τετάρτη 29 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και τους εποχικούς

Αφίσα για τη σημερινή συναυλία αλληλεγγύης για τους εποχικούς εργαζόμενους στα Χανιά
Αφίσα για τη σημερινή συναυλία αλληλεγγύης για τους εποχικούς εργαζόμενους στα Χανιά
Τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες για τα προβλήματα των εργαζομένων στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό και σε άλλους κλάδους που συνδέονται με τους παραπάνω συνεχίζουν συνδικάτα, καθώς χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι σε αεροδρόμια και τουριστικά γραφεία, εποχικοί και μη, βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας, με το χτύπημα στο εισόδημα και τα δικαιώματά τους, με άθλιες συνθήκες και ανασφάλεια όσοι δουλεύουν, με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης όσοι ζουν με επιδόματα ή έχουν μείνει χωρίς καμία απολύτως στήριξη.

Κέρκυρα: Παράσταση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο του νησιού, την Παρασκευή 31/7, στις 10 π.μ., προχωρά το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας, συνεχίζοντας το πρόγραμμα δράσης του.

Τις προηγούμενες μέρες υλοποίησε σειρά κινητοποιήσεων σε διαφορετικές περιοχές του νησιού για τα προβλήματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, στον Επισιτισμό, στα τουριστικά γραφεία.

Με τις πρωτοβουλίες του αναδεικνύει τις «άθλιες συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες εργάζονται οι λίγοι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί», όπως και την άρνηση των εργοδοτών «να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των επιχειρήσεων και την εφαρμογή μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων». Καταγγέλλει την «παραβίαση των κλαδικών ΣΣΕ και την υπονόμευση των εργατικών δικαιωμάτων», την «καθυστέρηση έως και άρνηση ορισμένων επιχειρήσεων να καταβάλουν οφειλόμενα απ' τις προηγούμενες χρονιές», την έλλειψη «ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων».

Από τις κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα
Από τις κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα
Παράλληλα, το Συνδικάτο καταγγέλλει την απροθυμία εργοδοτών σε γραφεία τουρισμού και επισιτιστικές επιχειρήσεις ακόμη και να θέσουν σε αναστολή τους εργαζόμενους, αφήνοντάς τους έτσι εντελώς ξεκρέμαστους.

Το Συνδικάτο προετοιμάζει τη Γενική Συνέλευσή του που θα γίνει την Πέμπτη 13/8, με θέμα τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με απεργία στις 4 Σεπτέμβρη στο νησί.

Κρήτη: Πρωτοβουλίες αγώνα και αλληλεγγύης για τους εποχικούς εργαζόμενους

Συναυλία αλληλεγγύης για τους εποχικούς εργαζόμενους του Τουρισμού - Επισιτισμού και άλλων κλάδων οργανώνει σήμερα Τετάρτη το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού Ν. Χανίων, μαζί με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το τοπικό παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, στις 8.30 μ.μ. στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου.

Η είσοδος στη συναυλία είναι δωρεάν και οι διοργανωτές αντί εισιτηρίου καλούν το λαό της πόλης να δώσει το «παρών» και να προσφέρει τρόφιμα για τους εργαζόμενους που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα.

Στο Ηράκλειο, αντίστοιχα, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της περιφερειακής διεύθυνσης Κρήτης του ΟΑΕΔ, την Παρασκευή 31/7, στις 10 π.μ., με αιχμή τα αιτήματά της για την προστασία των εποχικών εργαζομένων. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε στη συνέλευση του σωματείου, την περασμένη Δευτέρα, όπου συμμετείχαν μαζικά εποχικοί εργαζόμενοι, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όσον αφορά την επιβίωσή τους, την κάλυψη των ενοικίων τους, των βασικών τους υποχρεώσεων σε λογαριασμούς ρεύματος, νερού, αγοράς ειδών πρώτης ανάγκης.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η απεργία των οδηγών τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης. Με τον αγώνα τους, οι εργαζόμενοι και το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο Ερμής» δίνουν απάντηση στην άρνηση της εργοδοσίας να υπογράψει εκ νέου την Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έληξε στις 30 Ιούνη, παραπέμποντας τους εργαζόμενους στα ψίχουλα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και στο χτύπημα μιας σειράς δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Παρέμβαση ενάντια στις απειλές διακοπής της ηλεκτροδότησης

Χαρακτηριστική είναι, εξάλλου, η καταγγελία από το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής για την ειδοποίηση που έστειλε η ΔΕΗ ΑΕ απειλώντας με διακοπή της ηλεκτροδότησης εργαζόμενο που βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης.

Το Συνδικάτο απαιτεί να μην προχωρήσει η απαράδεκτη διακοπή, ενώ διεκδικεί παύση πληρωμών σε ΔΕΚΟ, εφορία, τράπεζες, για τους εργαζόμενους του κλάδου που έχουν μείνει με λειψό ή χωρίς καθόλου εισόδημα. Χτες, μαζί με σωματεία και φορείς του Πειραιά, το Συνδικάτο έκανε παρέμβαση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στο Κερατσίνι.

Με ανακοίνωση εκφράζει την αγανάκτησή του για την απειλή διακοπής του ρεύματος σε εργαζόμενο «που είναι σε αναστολή» και μένει στο ίδιο νοικοκυριό «με άτομο που κάνει χρήση μάσκας οξυγόνου».

Και τονίζει: «Η κατάσταση είναι εκρηκτική! Οχι μόνο είμαστε σε αναστολή εδώ και τέσσερις μήνες, όχι μόνο πληρωνόμαστε κάθε δύο μήνες κοντά 500 ευρώ, αλλά οι λογαριασμοί και οι υποχρεώσεις μας τρέχουν κανονικά!». Καλεί κάθε εργαζόμενο που αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα να απευθύνεται στο Συνδικάτο και την Επιτροπή Αλληλεγγύης (τηλ. 210.3830.380, 697.2426.132).

«Είναι προκλητικό σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε, η ΔΕΗ να απειλεί να κόψει το ρεύμα σε συναδέλφους», τονίζει η Αγάπη Καρούση, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου. Οπως εξηγεί, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρώθηκαν στις 15 Ιούνη το επίδομα των 534 ευρώ που αντιστοιχούσε στο Μάη. Από τότε μέχρι σήμερα, δηλαδή τον τελευταίο ενάμιση μήνα, δεν έχουν δει ούτε ευρώ στους λογαριασμούς τους και περιμένουν ακόμα να πληρωθούν για τον Ιούνη! «Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλες. Αφήνει τους εργαζόμενους να ζήσουν με ψίχουλα και μοιράζει "ζεστό" χρήμα στις επιχειρήσεις», επισημαίνει και προσθέτει ότι το Συνδικάτο έχει θέσει εδώ και καιρό με παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομικών τα αιτήματά του για στοιχειώδη ανακούφιση των εργαζομένων, μεταξύ άλλων με παύση πληρωμών σε λογαριασμούς.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org