Σάββατο 25 Ιούλη 2020 - Κυριακή 26 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «πυξίδα» τις ανάγκες του κεφαλαίου κλιμακώνει το τζογάρισμα της υγείας του λαού

Copyright 2020 The Associated

Πέντε μήνες μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα, τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας εξακολουθούν να είναι εκρηκτικά, με την κυβέρνηση μάλιστα να παρουσιάζει ως γιατρικό το φαρμάκι που μας έφερε έως εδώ, δηλαδή την εμβάθυνση της πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας.

Η κατάσταση αυτή συνδυάζεται ταυτόχρονα με την ολοένα και μεγαλύτερη υποταγή των ήδη πετσοκομμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, που σε συνθήκες διεθνούς αύξησης της διάδοσης της πανδημίας αξιώνουν να ξηλωθούν ακόμα και τα όποια αποσπασματικά ημίμετρα παραμένουν σήμερα.

Ο συνδυασμός των παραπάνω στέλνει «σήμα κινδύνου», επιβεβαιώνει την ανάγκη για αγωνιστική επαγρύπνηση, για ενίσχυση της συντονισμένης πάλης για την προστασία της υγείας του λαού.

Οριακή η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας

Οι καταγγελίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, σωματείων και φορέων είναι αποκαλυπτικές για την οριακή κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας, εξαιτίας ακριβώς αυτής της πολιτικής.

Εν μέσω πανδημίας και ενώ η κυβέρνηση αναμασά τα περί «ενισχυμένου και θωρακισμένου ΕΣΥ», τουλάχιστον 6.500 μόνιμοι γιατροί και 22.000 νοσηλευτές εξακολουθούν να λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία.

Εξουθενωμένοι υγειονομικοί συνεχίζουν να δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης, καλούνται να μετακινούνται από τη μια μονάδα στην άλλη, για να «μπαλωθεί» μισή τρύπα και να ανοίξουν περισσότερες... Εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες υποχρεώνονται με το «πιστόλι στον κρόταφο» να επιστρέψουν ...«οικειοθελώς» για δουλειά, υπογράφοντας από πάνω υπεύθυνη δήλωση ότι οι ίδιοι φέρουν την ευθύνη «για οποιαδήποτε βλάβη ή οτιδήποτε ήθελε συμβεί» στον εαυτό τους! Εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων, γιατροί υποχρεώνονται με το «έτσι θέλω» να εφημερεύουν μέχρι και 30 μέρες το μήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και για την πιθανότητα ιατρικού λάθους.

Πάνω από 18.000 συμβασιούχοι που δούλευαν από πριν στις δημόσιες μονάδες Υγείας, όπως και οι 5.000 συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες του κορονοϊού, δίνουν τη μάχη με ελάχιστα μέσα κι απαράδεκτους εργασιακούς όρους, με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης και με την απειλή της απόλυσης μπροστά.

Τμήματα και κλινικές σε μια σειρά μονάδες έχουν παροπλιστεί λόγω των ελλείψεων σε όλες τις ειδικότητες και σε εξοπλισμό. Στις γενικές εφημερίες μεγάλων νοσοκομείων στήνεται το γνωστό «πανηγύρι» με τα ράντζα. Στις ήδη πολύμηνες λίστες αναμονής που προϋπήρχαν, προστέθηκαν τα χιλιάδες χειρουργεία και ιατρικά ραντεβού που ακυρώθηκαν στο «σύστημα Υγείας της μιας νόσου» που διαμόρφωσε η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, την ίδια ώρα που ισχυριζόταν ότι... «δεν χρειάζεται» η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία σε τουριστικές περιοχές αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων, πόσο μάλλον τους πολλαπλάσιους επισκέπτες και εργαζόμενους την τουριστική περίοδο, και ακόμα περισσότερο τις αυξημένες ανάγκες που συνεπάγεται η περίοδος της πανδημίας. Τα ελάχιστα πληρώματα για τις διακομιδές γίνονται λάστιχο, χωρίς καμία ενίσχυση σε οχήματα και προσωπικό, αναλαμβάνουν τώρα και τη μεταφορά ασθενών με κορονοϊό από τα ξενοδοχεία διαμονής στα ξενοδοχεία καραντίνας, ενώ, όπως ήδη καταγγέλλουν σωματεία, στις εν λόγω διακομιδές δρομολογείται η εμπλοκή και των Περιφερειών, με προσωπικό χωρίς καμία σχετική εκπαίδευση και ειδίκευση...

Ακόμη και σε νησιά που βρίσκονται μια ανάσα από τον Πειραιά, όπως η Αίγινα, οι διακομιδές γίνονται με χίλια ζόρια, με τους γιατρούς που τις αναλαμβάνουν κάθε φορά να πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους ναύλα και διανυκτερεύσεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 2.300 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού (57% του συνόλου) ανάρρωσαν σπίτι τους, κάτι που στο έδαφος της ουσιαστικής ανυπαρξίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους είτε έμεινε χωρίς συστηματική ιατρική παρακολούθηση, είτε πλήρωσαν από την τσέπη τους για ιδιώτη γιατρό. Κι όλα αυτά μάλιστα σε συνθήκες χαμηλού βαθμό διασποράς του ιού στην Ελλάδα (πού να ήταν και περισσότερα τα κρούσματα...).

Κι ενώ όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ανάγκη να επιταχθούν κλίνες, προσωπικό, εξοπλισμός, εναέρια και πλωτά μέσα του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να καλυφθεί τμήμα των τεράστιων ελλείψεων σε μια τέτοια περίοδο, η κυβέρνηση δίνει νέα προνόμια στους ιδιώτες, διπλασιάζει την αποζημίωσή τους για κάθε υπηρεσία που πουλάνε, τους ανοίγει νέα μονοπάτια για να εισπράξουν ζεστό κρατικό χρήμα και να αρμέξουν παραπέρα τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Νέες «εκπτώσεις» στα ξεχειλωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα για χάρη του κεφαλαίου

Με το ίδιο ακριβώς κριτήριο που επιβάλλει αυτή την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, δηλαδή τα κέρδη και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, διευρύνονται συνεχώς και οι «εκπτώσεις» στα ήδη ξεχειλωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα σε Τουρισμό, Μεταφορές κ.ά., η πλήρης προσαρμογή τους στις τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία και στα συμφέροντα μεγαλοξενοδόχων, εφοπλιστών κ.ο.κ., παίζοντας την υγεία των εργαζομένων, του λαού και των ταξιδιωτών στη ρώσικη ρουλέτα.

Ετσι, μεταξύ άλλων, μετά το «πάστωμα» των επιβατών στα αεροπλάνα με πληρότητα 100% για χατίρι των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών, η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει τώρα και τους εφοπλιστές, προαναγγέλλοντας «σημαντική αύξηση» στο όριο πληρότητας των πλοίων της ακτοπλοΐας...

Οι μεγαλοξενοδόχοι, μαζί με την απαίτησή τους για νέα προνόμια, φοροαπαλλαγές και «διευκολύνσεις», αξιώνουν δημόσια και το ακόμα μεγαλύτερο κουκούλωμα στα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, με την κυβέρνηση να σπεύδει να ανταποκριθεί: Πριν λίγες μέρες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, η ενημέρωση θα συνεχίσει να δίνεται με το σταγονόμετρο, επειδή αυτό επιτάσσει «η προσπάθεια που κάνουμε να ανοίξουμε τον Τουρισμό μας»...

Ακόμα και αυτά τα στοιχεία που δίνονται όμως, είναι χαρακτηριστικά για αυτήν την πολιτική:

Αντί να υπάρχει καθολικός προληπτικός έλεγχος για όλους τους επισκέπτες της χώρας, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, ελέγχεται μόνο 1 στους 7 ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα (το 13,9% των ταξιδιωτών), σε συνθήκες που η διάδοση της πανδημίας αυξάνεται διεθνώς, ενώ με τις τεράστιες ελλείψεις και σε αυτόν τον τομέα τα αποτελέσματα συχνά γίνονται γνωστά μετά από 3 ή 4 μέρες...

Ακόμα και με τους ανεπαρκείς αυτούς ελέγχους, καταγράφηκαν πάνω από 300 εισαγόμενα κρούσματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων. Σε αυτό το στοιχείο μάλιστα δεν περιλαμβάνεται ο σημαντικός αριθμός ταξιδιωτών από το εξωτερικό που βρέθηκαν θετικοί, αφού πήγαν από μόνοι τους για έλεγχο, ενώ η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι και στα υπόλοιπα κρούσματα που καταγράφονται στη χώρα, η ιχνηλάτηση δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό τους συνδέεται με επαφή με εισαγόμενο κρούσμα...

Την ίδια ώρα, αντί να υπάρχει καθολικός και τακτικός προληπτικός έλεγχος σε όλους τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό, στις Μεταφορές και σε άλλους κλάδους που έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι και η μόνη έγνοια των μεγαλοξενοδόχων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΞ, είναι... να επιδοτήσουν τα τεστ πελατών τους από βαλκανικές χώρες.

Απέναντι στην πολιτική που υποτάσσει την υγεία του λαού στα κέρδη των καπιταλιστών

Ολη αυτή η επικίνδυνη για το λαό κατάσταση είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που υποτάσσει την υγεία του λαού στα κέρδη και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου. Της πολιτικής που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, αντιμετωπίζοντας ως «κόστος» την προστασία της Υγείας του λαού και μετατρέποντάς την σε εμπόρευμα. Που ως «γιατρειά» του δημόσιου συστήματος Υγείας πλασάρει τις μπίζνες των επιχειρηματικών και ασφαλιστικών ομίλων και τη γάγγραινα των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τσακίζοντας δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών.

Αυτήν την πολιτική επιχειρεί και σήμερα να συσκοτίσει η νέα απογείωση της καραμέλας της «ατομικής ευθύνης», αυτήν την πολιτική πρέπει να βάλει στο στόχαστρό της η εργατική - λαϊκή πάλη, ο αγώνας για την προστασία της υγείας του λαού!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ