Σάββατο 25 Ιούλη 2020 - Κυριακή 26 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέο μνημονιακό σπιράλ συνοδεύει το «Ταμείο Ανάκαμψης»

Eurokinissi

Ενας μηχανισμός διαρκούς αξιολόγησης, δηλαδή πίεσης να εφαρμόζονται δόσεις αντιλαϊκών μέτρων ώστε να πέφτει «τοις μετρητοίς» το χρήμα στα μονοπώλια, στήνεται στο πλαίσιο του «Ταμείου Ανάκαμψης» που συμφωνήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής (βλ. το άρθρο δίπλα). Η «διακυβέρνηση», όπως την ονομάζουν στην ΕΕ, η οποία θα «καθοδηγεί» τις εκταμιεύσεις για τα επόμενα χρόνια, προδιαγράφει ότι για τους λαούς ράβεται «νέο κουστούμι», ώστε να μη χάνεται η «ευκαιρία» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ετσι, στο παρόν αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ, με τα «Ευρωπαϊκά Εξάμηνα», τα Μεσοπρόθεσμα, τους προϋπολογισμούς και όλα όσα συνιστούν τα «μνημόνια διαρκείας», προστίθενται οι καινούργιοι μηχανισμοί εποπτείας. Πιο συγκεκριμένα, ο μηχανισμός έγκρισης εκταμιεύσεων προβλέπει ότι τα κράτη - μέλη θα πρέπει να καταθέσουν τα «εθνικά σχέδια ανάκαμψης», όπου θα καταγράφονται το επενδυτικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα «μεταρρυθμίσεων». Τα «εθνικά σχέδια» θα εξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Και συνεχίζοντας το μνημονιακό «σπιράλ», τα σχέδια θα εγκρίνονται εντός 4 μηνών από την κατάθεσή τους, ωστόσο η αποδοχή τους θα εξαρτάται από την ενσωμάτωση συγκεκριμένων στόχων που θα θέτει η Επιτροπή, αλλά και με την παροχή γνώμης από την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή. Και σε περίπτωση που ένα ή περισσότερα κράτη - μέλη θεωρήσουν ότι υπάρχουν σοβαρές «παρεκκλίσεις» από τον αντιλαϊκό σχεδιασμό, προστρέχουν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να θέσει το ζήτημα στην επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα γίνονται εκταμιεύσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης του σχεδίου και να λάβει οριστική έγκριση. Διαμορφώνεται δηλαδή ένας μηχανισμός διαρκούς εκβιασμού των εργαζομένων, στο όνομα της ανάκαμψης και της πρόσβασης είτε σε επιχορηγήσεις είτε σε δανεισμό. Μια διαδικασία που όλο και περισσότερο θυμίζει τα «διαπραγματευτικά θρίλερ» με τους «θεσμούς», τα παζάρια για να εκταμιεύονται δόσεις στο πλαίσιο των μνημονίων.

Εκτός όμως από τα παραπάνω «θεωρητικά» προς το παρόν σχήματα, υπάρχει και η πραγματικότητα που ήδη «τρέχει» η ΝΔ. Υπάρχει το λεγόμενο «Πόρισμα Πισσαρίδη», που αποτελεί τον πυρήνα του «εθνικού σχεδίου ανάκαμψης», το οποίο θα καταθέσει η κυβέρνηση στην ΕΕ. Από όσα μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται για ένα πακέτο αντιλαϊκών μέτρων και μεταρρυθμίσεων, μέσω των οποίων φορτώνεται η κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.

Οι προτεραιότητες του πορίσματος κάνουν αρκετά ξεκάθαρο το «ποιος κερδίζει και ποιος χάνει» από την «ιστορική τομή» στην ΕΕ με το «Ταμείο Ανάκαμψης»:

Ξεχωρίζει π.χ. το ολοκληρωτικό ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και ενίσχυση του «κεφαλαιοποιητικού συστήματος»: Κερδισμένοι οι ασφαλιστικοί όμιλοι και το κράτος και χαμένοι οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι. Επίσης, μπαίνει στόχος η «στήριξη της απασχόλησης», που σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, βγάζει ενισχυμένους τους επιχειρηματικούς ομίλους, παρέχοντάς τους ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, αλλά χαμένους τους εργαζόμενους, ενισχύοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Τρίτον, η προώθηση συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, που θα ενισχύσει τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου: Κερδισμένα τα μονοπώλια και χαμένοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Επίσης, η στροφή στην «πράσινη οικονομία», η έμφαση στην απολιγνιτοποίηση, που από τη μία εντείνει την ενεργειακή φτώχεια και την ανασφάλεια στους εργαζόμενους στην Ενέργεια στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» και από την άλλη δημιουργεί πεδίο επενδύσεων στους ενεργειακούς κολοσσούς.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η αναδιαμόρφωση του «συστήματος ιδίων πόρων» της ΕΕ για τη συγκρότηση του «Ταμείου Ανάκαμψης». Πρόκειται για τα έσοδα του κοινοτικού προϋπολογισμού, ένα μέρος των οποίων θα χρηματοδοτήσει τα επόμενα χρόνια το «Ταμείο Ανάκαμψης». Στο πλαίσιο αυτό, έρχονται νέα χαράτσια στο λαό, για να υπάρξουν τα καινούρια έσοδα που προβλέπει η συμφωνία και ενεργοποιούνται όσα είχαν σχεδιαστεί τα προηγούμενα χρόνια: Εισάγεται π.χ. ένα είδους φόρου για τα «μη ανακυκλούμενα πλαστικά» από την 1η Γενάρη του 2021, ενώ η Επιτροπή θα εξετάσει την επιβολή του νέου «δασμού άνθρακα» σε εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες. Ενας ακόμη φόρος αναμένεται να επιβληθεί στις πλατφόρμες ψηφιακού περιεχομένου, ενώ μια ακόμη πηγή χρηματοδότησης αναμένεται από την αναμόρφωση του συστήματος εμπορίας ρύπων, που πλέον θα συμπεριλαμβάνει τις αερομεταφορές και τη ναυτιλία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ