Σάββατο 25 Ιούλη 2020 - Κυριακή 26 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου στη Μακρόνησο

Την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στη Μακρόνησο. Θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μάρκος Γεωργιλάκης, ύστερα από ανοιχτό πανελλήνιο διαγωνισμό που προκήρυξε η ΚΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ. και θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με το έργο του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο», σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, και σπουδή σε σπάνια ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκη. Θα τραγουδήσουν η Ρ. Αντωνοπούλου και ο Κ. Θωμαΐδης, σε ενορχήστρωση του Θ. Παπαδόπουλου.

Στη Μακρόνησο υπήρξε το πιο μεγάλο και βάρβαρο στρατόπεδο την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1947, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η εποποιία του ΔΣΕ, και σταμάτησε το 1954.

Στη Μακρόνησο επιχειρήθηκε από την αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της να τσακιστεί η πολιτική επιρροή του ΚΚΕ και η ιδεολογία του, να καμφθεί το ηθικό και η ηρωική πάλη του κινήματος, μέσα από την υπογραφή δηλώσεων αποκήρυξης του Κόμματος, έπειτα από σκληρά βασανιστήρια, δολοφονίες και ανείπωτες δοκιμασίες των αγωνιστών.

Σε αυτό το νησί, το «Νταχάου» της Μεσογείου όπως ονομάστηκε, χιλιάδες μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ, χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης.

Τα λόγια του θρυλικού κομμουνιστή ναυτεργάτη Δ. Τατάκη, που υπέστη το μαρτύριο της ορθοστασίας επί 33 μέρες, φορτωμένος και βρεγμένος, χωρίς να σπάσει, και τελικά άφησε τη ζωή του πάνω στο ξερονήσι μετά από φρικτά βασανιστήρια, μας εμπνέουν έως σήμερα:

«...Το έκανα για να αποδείξω πως όλα τα πλάνα της ανθρώπινης αντοχής, οι αγωνιστές τα ξεπερνάνε, όταν πιστεύουν και θέλουν. Δεν υπάρχουν άπαρτα φρούρια για τους κομμουνιστές!»

Η μεταφορά στη Μακρόνησο θα γίνει με πλοίο από το Λαύριο.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μέσω των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να γίνουν μέχρι το Σάββατο 23 Αυγούστου.

Διευκρινίζουμε πως θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ