Παρασκευή 24 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα ετοιμότητας ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για νέα επίθεση στην Ασφάλιση

Τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια που έχει έτοιμα στα συρτάρια της η κυβέρνηση καταδικάζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, καλώντας τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σχολιάζει την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, «καθώς θεωρεί "περασμένες - ξεχασμένες" τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις». Οπως εξηγεί, το ΣτΕ επιβεβαιώνει ότι η ψήφιση το Μάη του 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του νόμου 4387 (νόμος Κατρούγκαλου) «πέρα από τις άλλες ανατροπές που επέφερε για τους σημερινούς ασφαλισμένους, ενσωμάτωσε και "νομιμοποίησε" όλες τις προηγούμενες περικοπές, "λύνοντας" ζητήματα αντισυνταγματικότητας και κλείνοντας παράλληλα το δρόμο σε επόμενες διεκδικήσεις αναδρομικών».

Και ενώ οι τεράστιες περικοπές αποκτούν τώρα και τη... βούλα του ΣτΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει μπροστά την επόμενη φάση της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Προχωρά το αντιλαϊκό σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων

«Οι ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα συνεχίζονται με την "εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα Κοινωνικής Ασφάλισης", που αποτελούσε μία από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ και έρχεται να "κουμπώσει" πάνω στον νόμο - λαιμητόμο, του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει το ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας το «Σχέδιο Ανάπτυξης» της «επιτροπής Πισσαρίδη» της κυβέρνησης, μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται «πρόταση» για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων.

Εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης σε αυτό το σχέδιο, τονίζει το ΠΑΜΕ, εκτός από τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και το πόρισμα της λεγόμενης «επιτροπής σοφών» που εκπονήθηκε επί της θητείας του Ν. Μηταράκη στο υπουργείο Εργασίας. Στην τότε επιτροπή, υπενθυμίζει το ΠΑΜΕ, «συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και των Επαγγελματικών Ταμείων, μαζί και της Τράπεζας της Ελλάδας, δηλαδή όλα τα κοράκια που προσδοκούν κέρδη και ετοιμάζονται να θησαυρίσουν από την παραπέρα διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Οπως τονίζει το ΠΑΜΕ, στο τότε πόρισμα, το περιεχόμενο του οποίου όπως όλα δείχνουν επανέρχεται μέσα από το «Σχέδιο Ανάπτυξης» της «Επιτροπής Πισσαρίδη» προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

-- «Οι επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων δεν θα είναι εγγυημένες, καθώς το ύψος τους θα εξαρτάται από το τζογάρισμα στις αγορές και γενικώς από την "απόδοση" του ρίσκου που αναλαμβάνει ο κάθε ασφαλισμένος ατομικά! Γίνεται λόγος για "επιλογή" ανάμεσα σε "τρία επενδυτικά πακέτα", "χαμηλού", "μεσαίου" και "υψηλού επενδυτικού κινδύνου". Ως εναλλακτικοί πάροχοι διαχείρισης υποδεικνύονται οι εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων, οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, τα Πιστωτικά Ιδρύματα και οι Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις».

-- «Οι νέοι ασφαλισμένοι που πρωτοασφαλίζονται μετά την 1/1/2021 υπάγονται υποχρεωτικά στο νέο ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα και καταβάλλουν το 6,5% επί των αποδοχών τους, δηλαδή το κράτος διευρύνει την πελατεία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ασφάλιση, εντάσσοντας υποχρεωτικά στο νέο σύστημα ομάδες κλάδων και επαγγελμάτων που με το ισχύον σύστημα δεν διαθέτουν επικουρική Ασφάλιση. Τέτοιες μεγάλες κατηγορίες είναι οι ασφαλισμένοι στα πρώην ταμεία του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ».

-- «Στο πλαίσιο του σημερινού Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) θα δημιουργηθεί ξεχωριστός νέος κλάδος ιδιωτικής επικουρικής Ασφάλισης και το Ταμείο θα είναι υπεύθυνο για την είσπραξη των εισφορών».

-- «Μετά τα πρώτα δέκα χρόνια, η διακοπή ροής εισφορών στο ΕΤΕΑΕΠ από τους νέους ασφαλισμένους θα προκαλέσει ελλείμματα, τα οποία με τη σειρά τους θα φορτωθούν σε παλιούς συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το κόστος μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 55 δισ. ευρώ, με τον τελικό λογαριασμό να φορτώνεται στα λαϊκά στρώματα, μέσω της γενικής φορολογίας και των άλλων αντιλαϊκών επιβαρύνσεων».

Δεν κλείνουμε ρολά - Δίνουμε απάντηση μπροστά στη νέα επίθεση!

«Είναι πλέον πιο ευδιάκριτος ο στόχος τους! Το τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων να εκτιναχτεί, να γίνουν οι συντάξεις και ο κόπος των εργαζομένων χρηματιστηριακά στοιχήματα, να περάσουν στα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ και απευθύνει σε σωματεία και εργαζόμενους κάλεσμα να βρίσκονται σε ετοιμότητα:

«Δεν έχουμε δικαίωμα να παραδώσουμε στη νέα γενιά εργαζομένων μια εργασιακή κόλαση και μια διαρκή ανασφάλεια. Την ίδια στιγμή που η νέα κρίση αγγίζει όλο και πιο βαθιά κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια, που η ανεργία θεριεύει και οι αναστολές συμβάσεων που συνοδεύονται από μειώσεις μισθών απλώνονται σε κάθε κλάδο, η εργατική απάντηση πρέπει να είναι εξίσου δυναμική», τονίζει.

Και ξεκαθαρίζει: «Τα σωματεία είτε σε συνθήκες πανδημίας είτε σε συνθήκες καλοκαιριού δεν κλείνουν ρολά. Η καταστολή και τα σχέδια περιορισμού των διαδηλώσεων δεν θα βάλουν εμπόδια στην απάντησή μας μπροστά στη νέα επίθεση».

  • Η ανάγκη για αγωνιστική ετοιμότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων απέναντι στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22/7. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι εξελίξεις και η ανάγκη για οργάνωση της πάλης σε όλα τα μέτωπα: Ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης (Ασφαλιστικό, μονιμοποίηση και γενίκευση της τηλεργασίας κ.ά.) και την επίθεση της εργοδοσίας μέσα στους χώρους δουλειάς (με απολύσεις, διεύρυνση της «ευελιξίας» κ.ο.κ.), ενάντια στις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στη βαθύτερη ιμπεριαλιστική εμπλοκή κ.ά.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους μετατρέπεται η επικουρική σύνταξη(2021-06-24 00:00:00.0)
Το τζογάρισμα των επικουρικών συντάξεων ο επόμενος «σταθμός» του αντιλαϊκού έργου(2021-06-23 00:00:00.0)
Νέος γύρος αντιασφαλιστικής επίθεσης με την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων(2020-09-26 00:00:00.0)
Από τον ουρανό;(2020-09-02 00:00:00.0)
Ολομέτωπη επίθεση σε ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα(2020-08-08 00:00:00.0)
«Τσεκούρι» στις επικουρικές για βαριά ανάπηρους(2018-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ