Πέμπτη 23 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
Ρεσιτάλ αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά τα άλλα αστικά κόμματα, μεταφέροντας στην Ολομέλεια το κλίμα της Προανακριτικής, μετέτρεψαν τη συζήτηση σε παρωδία, δίνοντας και αυτήν τη φορά ένα ακόμα ρεσιτάλ στα παιχνίδια αποπροσανατολισμού και στη σκανδαλολογία, ψάχνοντας για κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, με χαρακτηρισμούς και εκφράσεις, σε μια προσπάθεια πόλωσης. Μια ψευτοαντιπαράθεση για να συσκοτιστούν οι πραγματικές αιτίες του σκανδάλου, αλλά και να μείνει εκτός κάδρου συνολικά η πολιτική που όλοι μαζί υποστηρίζουν: Της εμπορευματοποίησης του Φαρμάκου και της Υγείας του λαού όπου φύονται και τέτοιου είδους σκάνδαλα.

Εξάλλου, και στη διάρκεια της Προανακριτικής όλοι μαζί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μη γίνει καμία ουσιαστική διερεύνηση του σκανδάλου της «Novartis», μετατρέποντάς την σε ένα πεδίο άσφαιρων αντιπαραθέσεων, εντυπώσεων και παρελκυστικής τακτικής, ενώ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ άνοιξαν και «επικίνδυνα μονοπάτια» για τα λαϊκά δικαιώματα, με την κοινή τους συμφωνία για την εξέταση των λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων, με κουκούλα. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ είχε καταγγείλει σε όλους τους τόνους όλες αυτές τις διαδικασίες και αποχώρησε από την Επιτροπή, κάνοντας σαφές ότι θα επανεξέταζε τη στάση του αν τελικά η Επιτροπή διερευνούσε την υπόθεση.

Σε ό,τι αφορά τη χτεσινή κοκορομαχία, ο πρ. πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έβαλε στο κάδρο τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα, λέγοντας πως θα διερευνηθεί κάποια στιγμή «και ποιοι άλλοι συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση και πάνω από τον Παπαγγελόπουλο». Προέτρεψε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν σήμερα «την παραπομπή του Παπαγγελόπουλου, ώστε να ερευνηθούν οι τυχόν ευθύνες του από τη Δικαιοσύνη». Ως φυσικούς αυτουργούς κατονόμασε τους «τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς», λέγοντας πως «οι ευθύνες Τουλουπάκη, Ντζούρα, Μανόλη είναι συγκεκριμένες και κατονομάζονται ήδη στο πόρισμα». Μίλησε για «σχέδιο» και «παρακράτος που οργανώθηκε μέσα στο Μαξίμου», με στόχο να εξοντώσει τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Τότε νομίζατε ότι θα "τελειώσετε" τους αντιπάλους σας, θα διασπάσετε τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, θα διαλύσετε το πολιτικό σύστημα, τρέποντάς μας σε ένοχη φυγή. Ομως η σκευωρία σας μας έκανε ακόμη πιο δυνατούς, μας συσπείρωσε και μας ένωσε», είπε.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και ο Αδ. Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ τη «χειρότερη συμμορία που πέρασε ποτέ από τη διακυβέρνηση του κράτους». Μίλησε, και αυτός, για «πολιτική σκευωρία (...) με στόχο να καταστρέψει την ελληνική Δημοκρατία. Συμφωνώ με τον Ευ. Βενιζέλο και την τεκμηρίωση αδικήματος εσχάτης προδοσίας», πρόσθεσε. Κατέληξε διαβεβαιώνοντας ότι «η σκευωρία θα ερευνηθεί σε βάθος. Οι ένοχοι θα πάνε στη φυλακή».

Μακριά απ' την ουσία της υπόθεσης που ακουμπά στην πολιτική εμπορευματοποίησης του Φαρμάκου, που υπηρέτησε και η κυβέρνησή του, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαζαν κατηγορίες με τους βουλευτές της ΝΔ περί διαφθοράς, διαπλοκής, εμπλοκής σε σκάνδαλα κ.ά., πριν τελικά αποχωρήσει απ' τη διαδικασία λίγο πριν την ολοκλήρωσή της.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Αλ. Τσίπρας πήρε το λόγο στη συζήτηση, αλλά για να μιλήσει για τα Ελληνοτουρκικά και να επιφυλαχθεί για άλλη τοποθέτησή του, εφόσον μιλούσε και ο πρωθυπουργός, πράγμα που δεν έγινε.

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, εξάντλησε την παρέμβασή του σε ζητήματα που άπτονται της διαδικασίας και επιμέρους πτυχών της υπόθεσης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για προσπάθεια να πείσει ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο «Novartis». Ο Δ. Τζανακόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε προαναγγελθείσα μεθόδευση και κοινοβουλευτικό φιάσκο. Υπέδειξε τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, ως «πολιτικό ενορχηστρωτή παρακρατικών μεθοδεύσεων σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά από την πλευρά της επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχει χάσει κάθε είδους αξιοπιστία», πως αναδείχθηκε «σε αντιδημοκρατική, καθεστωτική» πολιτική δύναμη «με θύλακες στο παρακράτος» κ.ο.κ., για να καταλήξει, δείχνοντας ότι το κόμμα της μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα του συστήματος, λέγοντας πως «το ΚΙΝΑΛ είναι το πραγματικό αντίβαρο στις συντηρητικές πολιτικές της δεξιάς». Υπερασπίστηκε το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα της «δικαιοσύνης και διαφάνειας δικαίου», για να της θυμίσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ τις «μαύρες σακούλες» του Τσουκάτου, δίνοντας «κλώτσο» στις λασπομαχίες.

Ο δε πρόεδρος της Ελ. Λύσης Κ. Βελόπουλος απέδωσε ευθύνες και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ του τύπου «γιατί δεν διεκδίκησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έναν συμβιβασμό για να πληρώσει η "Novartis" εκατομμύρια όπως έκαναν οι Αμερικανοί». Αναφέρθηκε με τη σειρά του «στην ομοψυχία που πρέπει να δείξει το έθνος» αυτές τις ώρες, ενώ σημείωσε ότι «η Ελ. Λύση θέλει να βοηθάει την όποια κυβέρνηση. Είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι η ΝΔ, όποιος και εάν κυβερνάει, θα είμαστε δίπλα στα καλά, θα είμαστε πάντα για το καλό της πατρίδος» κ.λπ.

Από το ΜέΡΑ25 μίλησε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Κλ. Γρηγοριάδης, για να δηλώσει την αποχώρηση του κόμματός του κάνοντας λόγο «για κυνήγι μαγισσών το οποίο δεν έχει κανένα νόημα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ