Πέμπτη 23 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Σφοδρός ανταγωνισμός για το εμβόλιο

Παράλληλα με τη ραγδαία εξάπλωση σε όλο τον κόσμο του κορονοϊού που προκαλεί την ασθένεια Covid-19, εξελίσσεται και η σφοδρή κόντρα των φαρμακευτικών εταιρειών για το ποια θα βγάλει πρώτη στην αγορά το εμβόλιο. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, καθώς ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων (ξεπέρασαν χτες τα 15,1 εκατομμύρια και οι νεκροί τις 620.000) διασφαλίζει μεγάλες πωλήσεις και αμύθητα κέρδη. Αλλωστε, αυτήν τη φορά η έρευνα χρηματοδοτείται αδρά από τα καπιταλιστικά κράτη, σε αντίθεση με παλιότερες έρευνες για άλλους κορονοϊούς και πανδημίες (SARS, Ebola κ.λπ.), που εκδηλώθηκαν σε μικρότερη κλίμακα σε κάποιες χώρες της Αφρικής και της Ασίας και οι έρευνες εγκαταλείφθηκαν γιατί πιθανά εμβόλια δεν είχαν μεγάλη αγορά και άρα κέρδη.

Στο πλαίσιο των ερευνών που γίνονται, την Τρίτη το κινεζικό εργαστήριο «Sinovac Biotech» ανακοίνωσε ότι η Βραζιλία έγινε η πρώτη χώρα στην οποία αρχίζει η δοκιμή τρίτου σταδίου του κινεζικού εμβολίου Coronavac. Θα συμμετάσχουν 9.000 εθελοντές μεταξύ του προσωπικού υγείας, που θα λάβουν τους τρεις προσεχείς μήνες δόσεις του εμβολίου. Οι δοκιμές αυτές διεξάγονται από το δημόσιο Ινστιτούτο Αναφοράς Μπουταντάν, το οποίο αναμένεται να παράξει 120 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου στις αρχές του 2021, αν είναι αποτελεσματικό.

Σχεδόν 20.000 δόσεις του Coronavac που έφτασαν αεροπορικώς τη Δευτέρα στο Σάο Πάολο διανέμονται σε 12 κέντρα στην πολιτεία αυτή, την πολυπληθέστερη της χώρας, η οποία πλήττεται πάρα πολύ από την Covid-19. Η Βραζιλία είναι δεύτερη στον κόσμο (με πάνω από 2,2 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 80.000 νεκρούς) μετά τις ΗΠΑ, όπου οι καταγεγραμμένες μολύνσεις έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια και οι νεκροί προσεγγίζουν τις 145.000. Το εμβόλιο της «Sinovac» είναι το τρίτο στον κόσμο που εισέρχεται στη φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών.

Ενα άλλο εμβόλιο βρίσκεται ήδη στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών στη Βραζιλία από τα τέλη Ιούνη, αυτό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του βρετανικού εργαστηρίου «AstraZeneca», το ChAdOx1 nCoV-19, που δοκιμάζεται επίσης στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και το οποίο, με βάση τη δημοσίευση τη Δευτέρα στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», παρουσίασε ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς προκάλεσε «ισχυρή ανοσοαπόκριση». Αντίστοιχα αποτελέσματα ανακοινώθηκε ότι έχει και το εμβόλιο ενός άλλου κινεζικού ομίλου, του «CanSino Biologics».

Στη Βραζιλία δοκιμάζονται και εμβόλια από την αμερικανική «Pfizer» και τη γερμανική «BioNTech».

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αντιπαράθεση της αμερικανικής κυβέρνησης με την κινεζική σε ό,τι αφορά τη στάση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε και πάλι τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ότι «εξαγοράστηκε» από την κινεζική κυβέρνηση. Οι δηλώσεις του έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βρετανία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ