Πέμπτη 23 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
«Μαξιμαλιστικές» οι διεκδικήσεις της Ελλάδας

Το τουρκικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», χτες, στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών της Αττάλειας

Copyright 2020 The Associated

Το τουρκικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», χτες, στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών της Αττάλειας
Στην Αγκυρα συνεδρίασε χτες το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας υπό την προεδρία Ερντογάν, εξετάζοντας συνολικά τις κινήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ενώ αποφασίστηκε να ληφθούν «τα απαραίτητα μέτρα» στη Λιβύη για να στηριχτούν οι δυνάμεις της κυβέρνησης του Φ. Σάρατζ. Επίσης σημειώνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση «επιβεβαίωσε την απόλυτη αποφασιστικότητά της» να υπερασπιστεί τα «δικαιώματα και συμφέροντά της» στην Ανατολική Μεσόγειο και δηλώνεται ότι θα σταθεί στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν.

Στην παράγραφο που αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, επισημαίνεται «η αποφασιστικότητα στην Κύπρο, να μην επιτραπούν οι προσπάθειες χωρών να αγνοούν την ύπαρξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τα δικαιώματά της, όπως να μην επιτραπούν οι προσπάθειες που θα πλήξουν το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας».

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) είχε εκδώσει νέα ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας «μαξιμαλιστικές» τις διεκδικήσεις της Ελλάδας σε υφαλοκρηπίδα, όπως και «αντίθετες στο διεθνές δίκαιο, τη νομολογία και τις δικαστικές αποφάσεις». Επαναφέροντας ξανά τα συνηθισμένα επιχειρήματα για το Καστελόριζο (ότι «ένα νησί 10 τ.χλμ., που βρίσκεται μόνο 2 χλμ. από την Ανατολία και 580 χλμ. από την ελληνική ενδοχώρα»), υποστήριζε ότι αυτό «δεν είναι ούτε λογικό ούτε σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο να δημιουργεί μια υφαλοκρηπίδα 40.000 τ.χλμ.».

Και σημειώνει ότι η Τουρκία, ενώ «θα επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις της προς την Ελλάδα για διάλογο, όπως το έκανε σε κάθε επίπεδο και σε διάφορες περιστάσεις μέχρι σήμερα, θα εξακολουθήσει και να υπερασπίζεται τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντά της, όπως προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».

Σημειωτέον ότι αύριο Παρασκευή, 24 Ιούλη, έχει προγραμματιστεί η πρώτη (μετά την τελευταία αλλαγή του καθεστώτος) προσευχή μουσουλμάνων στην Αγία Σοφία, στην οποία μάλιστα έχουν προσκληθεί και ηγέτες ξένων χωρών. Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το «παρών» αναμενόταν να δώσουν οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και του Κατάρ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ