Πέμπτη 23 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προετοιμασία κυρώσεων και αντιποίνων για τον «Nord Stream 2»

Το θέμα συζητήθηκε και στη Δανία, όπου βρέθηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί με νέες κυρώσεις σχετικά με τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τη βόρεια Γερμανία, οι εκπρόσωποι των γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση και την ΕΕ αντίποινα και επεξεργάζονται συγκεκριμένες προτάσεις.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο έχει ήδη αρχίσει να καλεί γερμανικές εταιρείες για διαπραγματεύσεις και συστάσεις σχετικά με τον «Nord Stream 2», δήλωσε ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικών Επιχειρήσεων στην Ανατολική Ευρώπη (OAOEV), Μίχαελ Χαρμς, κάτι που «δεν αρμόζει μεταξύ συμμάχων» και γι' αυτό «συντονίζουμε στενά τις ενέργειές μας με τη γερμανική κυβέρνηση». Η υπουργός Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, δήλωσε χτες πως οι αμερικανικές δηλώσεις «δεν είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο».

«Εργαζόμαστε ενεργά για πρακτικές προτάσεις (αντιποίνων), οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν από σαφείς διπλωματικές δηλώσεις και αποζημιώσεις για τοπικές εταιρείες έως προστατευτικές κυρώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του OAOEV.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως για τις γερμανικές επιχειρήσεις ο αγωγός «Nord Stream 2» είναι «εξαιρετικά σημαντικός», καθώς «θα συμβάλει στη διασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο σε χαμηλές τιμές και στην προστασία του κλίματος».

Πριν από μια βδομάδα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, απείλησε με νέες κυρώσεις εναντίον εταιρειών που «βοηθούν» τη Ρωσία να ολοκληρώσει τον αγωγό - μια προειδοποίηση που δεν στοχεύει στις κατασκευαστικές εταιρείες όπως οι προηγούμενες του Δεκέμβρη, αλλά ενδεχομένως απευθύνεται στους επενδυτές, στους ευρωπαϊκούς ομίλους που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του έργου («Shell», «Uniper», OMV, «Wintershall»).

Την Τρίτη, η Βουλή των Αντιπροσώπων (Κογκρέσο) των ΗΠΑ ενέκρινε τον Νόμο Εθνικής Αμυνας για την επόμενη χρήση, ο οποίος εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να σκληρύνει τις κυρώσεις κατά των ρωσικών αγωγών «Nord Stream 2» και «TurkStream», χωρίς - επί του παρόντος - συγκεκριμένη αναφορά σε εταιρείες.

Στη Δανία ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, χτες ο Μ. Πομπέο επισκέφτηκε τη Δανία, όπου συναντήθηκε με την πρωθυπουργό, Μέτε Φρεντέρικσεν, και τον ομόλογό του, Τζέπε Κόφοντ, και ο αγωγός «Nord Stream 2» ήταν ψηλά στην ατζέντα.

Η Δανία - στενός σύμμαχος τόσο της Γερμανίας όσο και των ΗΠΑ - ήταν η τελευταία χώρα που ενέκρινε το πέρασμα του αγωγού από τα χωρικά της ύδατα τον Οκτώβρη του 2019, καθυστερώντας την αδειοδότηση για αρκετούς μήνες. Επίσης, πριν από δυο βδομάδες η Περιβαλλοντική Αρχή της χώρας έδωσε το «πράσινο φως» για να συνεχιστεί η κατασκευή του ρωσικού αγωγού.

Η επίσκεψη Πομπέο - ένα χρόνο μετά την πρόταση Τραμπ να αγοράσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία από τη Δανία - σχετίζεται και με τον οξυμένο ανταγωνισμό στην Αρκτική. Σε δήλωσή του ενόψει της επίσκεψης, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ υπογράμμισε τη σημασία μιας «εταιρικής σχέσης στην Αρκτική» με τη Δανία, «ιδίως καθώς βλέπουμε αυξημένη δραστηριότητα στην περιοχή από τη Ρωσία και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

Ο Δανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «τον πιο στενό εταίρο» της χώρας του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ